search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:00
MENU CLOSE

Νέος οικοδομικός κανονισμός: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε για τα bonus στα ύψη των κτιρίων

25.04.2024 09:47
akinita-new

Κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τροπολογία για τον εξορθολογισμό της χρήσης των bonus στα ύψη των κτιρίων.

Η τροπολογία στοχεύει στην εκτόνωση της σύγκρουσης μεταξύ των μηχανικών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη μεταβατική ρύθμιση που «διορθώνει» τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό να ισχύει από την 1.5.2024 έως το τέλος του 2025 εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή αναφέρει μεταξύ άλλων:

  1. Στο άρθρο 27 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α’ 99) προστίθεται παρ. 8, ως εξής:

«8. α. Από την 1η Μαίου 2024 και μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025:

αα) Τα κίνητρα των περ. α) έως δ) της παρ. Ι του άρθρου 10 εφαρμόζονται μόνο στις περιοχές του πεδίου εφαρμογής του με ισχύοντα σ.δ. μεγαλύτερο του 0,8.

ββ) Το συνολικό ύψος της προσαύξησης κατά την εφαρμογή των κινήτρων της παρ. 1 του άρθρου 10, καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 15 δεν δύναται: 1) να υπερβαίνει συνολικά τα δυόμιση μέτρα (2,50 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 0.8 έως και 1.6 και 1]) τα τρία μέτρα (3,00 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 1.6.

β. Εκδοθείσες οικοδομικές άδειες προ της 1η Μαίου 2024 με χρήση των κινήτρων της περ. α) εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυσυσών κατά την έκδοσή τους Διατάξεων…».

Με τη ρύθμιση επί της ουσίας μπαίνει ένας «κόφτης» με στόχο η επιτρεπόμενη πρόσθετη δόμηση να μην υπερβαίνει τα 2 μέτρα για συντελεστή δόμησης έως 0,8, τα 2,5 μέτρα για συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 0,8 έως 1,6 και τα 3 μέτρα για συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 1,6.

Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση «καταπέλτη» του ΣτΕ για το μπόνους στο ύψος των κτιρίων. Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το ύψος των κτιρίων μετά από προσφυγή του Δήμου Αλίμου. Ο δήμος Αλίμου και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου προσέφυγαν κατά οικοδομικής άδειας που αφορούσε στην συνδυαστικά διάφορα από τα μπόνους ύψους και συντελεστή δόμησης που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) οδηγώντας στην κατασκευή μιας 8ώροφης οικοδομής με ύψος 25,9 μέτρα (έναντι 17 μ. που ισχύει στην περιοχή) και 969 τ.μ. (έναντι 820 τ.μ., βάσει του συντελεστή που ισχύει στην περιοχή).

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία

Διαβάστε επίσης

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Πώς θα πληρώνουμε

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων για το Πάσχα – Σε ισχύ από σήμερα, ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: Είναι το εντονότερο γεγονός που έχει καταγραφεί στην Αθήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:00