search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:15
MENU CLOSE

Ουκρανία: 100 μέρες πολέμου – Η ρωσική υπεροχή, το μεγάλο λάθος της Δύσης και η επόμενη μέρα

03.06.2022 12:29
Ukraine_new

Ύστερα από 100 μέρες πολέμου η Ουκρανία πολεμά για να κερδίσει χρόνο και να κρατήσει τις θέσεις της απέναντι στην υπεροπλία του ρωσικού στρατού, αλλά στο ανατολικό μέτωπο η Ρωσία έχει το πάνω χέρι, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να ενισχύσει την πρώτη γραμμή με τα δυτικά οπλικά  συστήματα, τα οποία όμως δεν είναι καθόλου απλό να μπουν άμεσα σε επιχειρησιακή δράση.

Η ρωσική υπεροχή στο Ντονμπάς και το κόστος του πολέμου

Η Ρωσία εκτιμάται ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, δεδομένου ότι σήμερα ελέγχει το 90% της περιοχής, που είναι η μία από τις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Βρετανούς η ανάκτηση της πρωτοβουλίας από την πλευρά της Ρωσίας και οι «τακτικές επιτυχίες» έχουν «σημαντικό κόστος» για την Μόσχα, όπως αναφέρεται σε έκθεση της βρετανικής αντικατασκοπείας.

credit: Al Jazeera

«Για να επιτύχει η Ρωσία οποιαδήποτε επιτυχία προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η τεράστια επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και θα χρειαστεί σημαντικό χρόνο», αναφέρει η έκθεση της βρετανικής αντικατασκοπείας.

Οι Ουκρανοί είχαν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των Ρώσων τις πρώτες εβδομάδες και τους υποχρέωσαν σε αναδίπλωση από το Κίεβο και από άλλα σημεία στον ουκρανικό βορρά. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία έχει υποχωρήσει από τις θέσεις της στα  ανατολικά, όπου οι Ρώσοι εδραιώνουν τις θέσεις τους, καταλαμβάνοντας εδάφη με ρυθμό 500-1000 μέτρων κάθε μέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών στρατιωτικών αναλυτών.

Η Ουκρανία πληρώνει βαρύ τίμημα, χάνοντας περίπου 100 στρατιώτες κάθε μέρα, ενώ οι τραυματίες από την πλευρά της είναι περίπου 500 καθημερινώς.

credit: Al Jazeera

Δυτική βοήθεια χωρίς άμεσο αντίκρισμα για την Ουκρανία

Εξίσου σημαντικό είναι το βάρος για τους Ουκρανούς, που φοβούνται ότι η στρατιωτική βοήθεια από την Δύση φθάνει με καθυστέρηση. Ένα επιπλέον πρόβλημα για το Κίεβο είναι ότι χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να εκπαιδευθούν στην χρήση των δυτικών οπλικών συστημάτων οι Ουκρανοί έφεδροι, αφού οι μάχιμοι στην πρώτη γραμμή δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου για να αποσυρθούν και να εκπαιδευτούν στα νέα όπλα.

Ο Λευκός Οίκος αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκε τη πρόσθετη αποστολή οπλικών συστημάτων αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων και συγκεκριμένα την  χορήγηση προηγμένης τεχνολογίας εκτοξευτών ρουκετών, αλλά οι Ουκρανοί που βλέπουν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς αντιμετωπίζουν πλέον με επιφυλάξεις τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της Δύσης.

«Ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση», δήλωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι, κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, «οι δυτικοί εταίροι μας βοηθούν, αλλά η ποσότητα των όπλων και πυρομαχικών που μας δίνουν δεν είναι αρκετή».

Με το ένα πέμπτο της Ουκρανίας υπό ρωσική κατοχή, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες στην Μπρατισλάβα ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε σημείο καμπής και η έκβαση εξαρτάται από το κατά πόσο η Δύση θα δώσει όπλα για να αντιμετωπιστεί η τεράστια υπεροπλία της Ρωσίας.

«Business as usual» για τον Πούτιν και το μεγάλο λάθος της Δύσης

Στην Μόσχα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το αρχικό σοκ από την αποτυχία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στα περίχωρα του Κιέβου, προσπαθεί τώρα να δώσει την εντύπωση ότι όλα βαίνουν βάση σχεδίου. Παρόλο που δεν βγήκαν τα σχέδια του  Κρεμλίνου για την επανάληψη του σεναρίου του Αφγανιστάν, όταν η κυβέρνηση της Καμπούλ εξαφανίστηκε σε λίγες ώρες μπροστά στην επέλαση των Ταλιμπάν και επιπλέον στη συνέχεια η Μόσχα υπέστη το βαρύ πλήγμα με την απώλεια της ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Αναλυτές στη Δύση υποστηρίζουν ότι ήδη έχει χαθεί η καλύτερη ευκαιρία για να καθηλωθούν οι Ρώσοι.

«Η δική μου αίσθηση είναι ότι η Δύση έκανε ένα μεγάλο λάθος. Πριν από έξι εβδομάδες, όταν οι Ρώσοι  υποχωρούσαν… Τότε θα έπρεπε οι Αμερικανοί να δώσουν στους Ουκρανούς τα συστήματα HIMARS», δήλωσε ο Τζέιμι Σι, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος τώρα εργάζεται για το think-tank Friends of Europe,που εδρεύει στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα προηγμένα συστήματα ρουκετών που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η ένταση των μαχών δεν επιτρέπει επίσης στις ουκρανικές δυνάμεις να εναλλάσσονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, γεγονός που προκαλεί  σταδιακά αποδυνάμωση.

«Η Ρωσία έχει πολύ περισσότερες δυνάμεις για να ρίξει στον πόλεμο σε σύγκριση με τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Γιεργκ Φόρμπριγκ, αναλυτής του γερμανικού Marshall Fund στο Βερολίνο.

Η Δύση έχει δύο παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη για να επιτύχει τους στόχους: την ανάγκη ταχύτατου εξοπλισμού της Ουκρανίας και την μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών που χρειάζονται, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

«Παραλάβαμε περίπου 100 χόβιτζερ από τις ΗΠΑ … αλλά το πρόβλημα είναι ότι χρειαζόμαστε πενταπλάσια ποσότητα τέτοιων όπλων για να φθάσουμε τουλάχιστον σε μία ισορροπία ισχύος», στα ανατολικά, δήλωσε ο Σέρχι Ζγκούρετς, επικεφαλής της συμβουλευτικής οργάνωσης Defense Express.

Τα επιχειρησιακά σχέδια και η επόμενη μέρα

Αλλά ο χρόνος που απαιτείται για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των όπλων είναι τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Χρόνος που λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας, η οποία μπορεί στο διάστημα αυτό να ανασυντάσσει τις δυνάμεις της.

«Εφόσον ενταθεί η παράδοση αυτών των τύπων όπλων που έχει ζητήσει η Ουκρανία και αυξηθεί η ποσότητα, δυνητικά θα μπορέσει να σταματήσει την Ρωσία σε όλους τους τομείς της πρώτης γραμμής του μετώπου και να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης», από τον Αύγουστο  ή τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Ολεξάντρ Μουσιγιένκο, του Κέντρου Στρατιωτικών και  Νομικών Σπουδών της Ουκρανίας.

Το ερώτημα τώρα είναι πως θα ανασυγκροτηθεί ο ουκρανικός στρατός. «Τόσο η απόφαση να αποφύγει την δέσμευση περισσότερων δυνάμεων για την σωτηρία του Σεβεροντόνετσκ, όσο  και η απόφαση να  αποσυρθεί ο στρατός έχουν ισχυρό στρατηγικό αντίκτυπο και είναι επώδυνες. Η Ουκρανία πρέπει να δεσμεύσει τις περιορισμένες δυνάμεις  της και να επικεντρωθεί στον επανέλεγχο στρατηγικής σημασίας περιοχών, παρά να προσπαθεί να ελέγξει εδάφη που δεν καθορίζουν την έκβαση του πολέμου, ούτε τις συνθήκες για την επανάληψη του πολέμου», αναφέρει σε ανάλυση του το αμερικανικό ινστιτούτο Μελετών Πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία «αλλάζει» το όνομά της

Αϊόβα: Σκότωσε δυο γυναίκες σε πάρκινγκ εκκλησίας και αυτοκτόνησε (photos/videos)

Ζελένσκι: «Το 20% της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων» – Εκατό μέρες πολέμου στην Ουκρανία (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:15