search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:09
MENU CLOSE

Άνω – κάτω η κατοικία λόγω επιστροφής του Airbnb

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2232
2/6/2022
05.06.2022 06:00
AKINITA28

Τα πάνω κάτω στην αγορά κατοικίας στην Αθήνα έφερε η άμεση επιστροφή του Airbnb στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας αμέσως μετά την άρση των περισσότερων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Κι αυτό διότι, με το που χαλάρωσαν οι περιορισμοί λόγω της εξασθένησης της πανδημίας, ξεφύτρωσαν ξανά ως μανιτάρια εκατοντάδες αγγελίες σπιτιών Airbnb που τα τελευταία δύο χρόνια νοικιάζονταν σε μακροχρόνια βάση.

Έτσι το πρόβλημα εύρεσης στέγης, που μέχρι και το 2019 είχε ταλαιπωρήσει χιλιάδες νέους (και όχι μόνο) στις περισσότερες γειτονιές του κέντρου, επέστρεψε και απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία θα είναι χειρότερο από πριν.

Ήδη, χωρίς ακόμα να έχει μπει για τα καλά το καλοκαίρι, υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται αποκλεισμένες για μόνιμους ενοικιαστές, όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, το Παγκράτι και το Μετς, ενώ σε άλλες περιοχές, που δεν είναι τόσο «τουριστικές», όπως η Κυψέλη, ο Νέος Κόσμος, του Γκύζη και τα Ιλίσια, οι τιμές εκτινάσσονται σε πρωτοφανή επίπεδα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Για να νοικιάσει κανείς μία γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στο Κουκάκι απαιτούνται σήμερα 500 ευρώ μηνιαίως ή 650 ευρώ για ένα δυάρι στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας.

Αφού χαρακτήρισε το φαινόμενο ενοικίασης μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας «ευλογία και κατάρα», στάθηκε στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για το Airbnb, προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση στην «έκρηξη» που έχει παρατηρηθεί στις γειτονιές της Αθήνας. Όσον αφορά μάλιστα το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ενοικιαζόμενες κατοικίες, ο Μπακογιάννης δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να αφεθεί στην Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα ο δήμαρχος είπε ότι «έχουμε γειτονιές στην Αθήνα που έχουν αγγίξει ή ξεπεράσει το σημείο του κορεσμού. Και έχουμε και γειτονιές όπου θα θέλαμε περισσότερα Airbnb.

Μπορούμε να θέσουμε πλαφόν, όχι για να επηρεάσουμε τα δικαιώματα όσων είναι ήδη εκεί και έχουν επενδύσει, αλλά για να θέσουμε ένα όριο και να πούμε “ώς εδώ”».

Ανά περιοχές

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πρωταθλήτρια στην αύξηση των τιμών στα καταλύματα μέσω Airbnb είναι η Κυψέλη, σε σχέση με το 2019 και το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA για το φετινό καλοκαίρι. Η φετινή μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Κυψέλη ξεπερνάει τα 75 ευρώ, από 46 ευρώ το 2020 και 37 ευρώ το 2019. Η αύξηση ορίζεται στο 63% και 102% αντίστοιχα.

Το εμπορικό τρίγωνο παραμένει η πιο ακριβή περιοχή στην Αθήνα με 122,60 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αύξηση της τάξης του 31% και 36% αντίστοιχα.

Η περιοχή της Ακρόπολης κυμαίνεται στα 165,8 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με τις τιμές να είναι αυξημένες κατά 84% σε σχέση με το 2019 και κατά 54% από πέρσι.

Ακολουθεί η περιοχή του Μακρυγιάννη – Κουκάκι με τη μέση τιμή να αγγίζει φέτος τα 108 ευρώ, από 84 ευρώ πέρυσι και 70,6 ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% και 53% αντίστοιχα.

Κορυφαία ευρωπαϊκή αγορά

Ο φετινός τζίρος του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναμένεται να ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ήδη από το 2021 είχε καλυφθεί το 94,4% του τζίρου του 2019, καθώς το σχετικό ποσό υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 1,33 δισ. ευρώ, έναντι 790 εκατ. ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας μηνιαίας πανευρωπαϊκής έρευνας της AirDNA η Ελλάδα αποτελεί την κορυφαία αγορά στη ζήτηση για τους θερινούς μήνες.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων που είχαν γίνει μέχρι και την 1η Απριλίου, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση κατά 230,5% για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το επίπεδο των κρατήσεων που είχαν γίνει το 2021 μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Πορτογαλία με αύξηση κρατήσεων κατά 189% και στην τρίτη η Κροατία με 154% αύξηση.

Αντίστοιχα, τον φετινό Μάρτιο η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης (με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων), καθώς σημείωσε αύξηση κατά 128% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τη μεγαλύτερη άνοδο με 134% παρουσίασε η αγορά της Γαλλίας, ενώ ακολούθησε εκείνη της Γερμανίας με αύξηση 117%.

Στο σύνολό της η ζήτηση για την Ευρώπη τον φετινό Μάρτιο ήταν υψηλότερη κατά 67% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και κατά 6,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι στην κορυφή της πανευρωπαϊκής λίστας με βάση την αύξηση της τιμής ανά διανυκτέρευση. Η αύξηση που σημειώθηκε είναι σχεδόν 88% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.

Στη δεύτερη θέση είναι η Πολωνία με αύξηση κατά 65,2% και στην τρίτη η Γαλλία με άνοδο κατά 60,7%.

Διαβάστε επίσης:

Αρχίζουν τα δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ

Ελληνοτουρκικά: Γιατί «πυροβολεί» την Αθήνα ο Ερντογάν

ΚΚΕ: Περιοδείες Κουτσούμπα με αιχμή τον τουρισμό και τις άθλιες συνθήκες εργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58