search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:07
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Περιοδείες Κουτσούμπα με αιχμή τον τουρισμό και τις άθλιες συνθήκες εργασίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2232
2/6/2022
03.06.2022 06:00
koutsoumpas_new

Το μέτωπο του τουρισμού και των εργαζομένων σε αυτό είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία εστιάζει η ηγεσία του ΚΚΕ αυτό το διάστημα, με τον γενικό γραμματέα να κάνει περιοδείες σε τουριστικούς προορισμούς πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους φορέων και εργατικών σωματείων του κλάδου, απευθύνοντας κάλεσμα συστράτευσης προκειμένου να ανατραπούν οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Κρήτη πραγματοποιώντας ομιλίες σε Ηράκλειο και Χανιά. Αύριο και το Σάββατο, συνεχίζοντας τις περιοδείες του, θα βρεθεί σε Σαντορίνη και Ανάφη, όπου θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους αλλά και με εκπροσώπους εργατικών σωματείων, ενώ στην Ανάφη θα λάβει μέρος σε εκδήλωση αποκαλυπτηρίων μνημείου προς τιμήν των εξορίστων στο νησί.

Στο Ηράκλειο μετείχε σε σύσκεψη εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού και σε μια σύντομη εισηγητική του ομιλία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κυρίαρχο αφήγημα περί «τουριστικού θαύματος». Έτσι, είπε, «παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ και όλες τις κυβερνήσεις από το 2013 ώς σήμερα, με μια μικρή εξαίρεση τα δυο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας» μα «μόνο θαύμα δεν ήταν για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουρισμό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα κρύβονται πίσω απ’ το «θαύμα», δηλαδή την τεράστια αύξηση της εκμετάλλευσης, την εποχικότητα, τις «16 διαφορετικές ελαστικές μορφές εργασίας», την εντατικοποίηση που σημαίνει δουλειά μέχρι τελικής πτώσης για μισθούς πείνας.

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι «οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις ανήκουν ή συνδέονται με ισχυρούς ομίλους που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στους κλάδους της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, της μεταποιητικής βιομηχανίας, της εμπορίας τροφίμων, των πετρελαιοειδών, των μεταφορών, καθώς και στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Σε αυτόν τον τομέα, τόνισε, «η αστική τάξη της χώρας στήριζε πάντα, τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια, και στηρίζει και σήμερα τις προσδοκίες της για ανάκαμψη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ουσιαστικά ότι στην πράξη η ανάπτυξη που προέρχεται από τον τουρισμό δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους σε αυτόν στην Κρήτη ή σε όποια άλλη τουριστική περιοχή της χώρας. Αφορά αυτή η ανάπτυξη τον λαό της Κρήτης; Αν αφορούσε τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και στις αμέτρητες τουριστικές επιχειρήσεις «γιατί τότε δεν στριμώχνονται έξω από τις μεγάλες επιχειρήσεις αναζητώντας δουλειά; Γιατί γκρινιάζουν οι μεγαλοξενοδόχοι και εδώ στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα για 50.000 κενές θέσεις εργασίας;», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο ξεχαρβάλωμα της εργασίας στον κλάδο, σε δουλεμπορικού τύπου «αξιοποίηση» των μεταναστών (Σύρων, Αφγανών και, πλέον, Ουκρανών) από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Στο κλείσιμο της εισήγησής του ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι για το ΚΚΕ «ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη» και πρέπει να είναι «καθολικό λαϊκό δικαίωμα» μιας και έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης «και όχι να είναι εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο». Επιπλέον σημείωσε πως το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τον τουρισμό και την αναψυχή ως «αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα είναι λαϊκή περιουσία».

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε κάλεσμα στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμπόρων, ξεναγών, επαγγελματιών του επισιτισμού κ.λπ. για συμπόρευση με το ΚΚΕ: «Πάρτε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές στα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς, για να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης και να ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο για τον λαό».

Διαβάστε επίσης:

Κάτω από τον πήχη των ελληνικών προσδοκιών τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Σε προεκλογικό σπριντ ο ΣΥΡΙΖΑ – Με ισχυρά μηνύματα Τσίπρα προς κάθε κατεύθυνση έκλεισε ο συνεδριακός κύκλος

Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 – Αφορά τις μεταβολές λόγω πώλησης, γονικής παροχής και δωρεάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58