search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:27
MENU CLOSE

Αρχίζουν τα δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2232
2/6/2022
03.06.2022 06:00
androulakis_pasok

Όλα όσα ήθελε σε κομματικό επίπεδο να πετύχει ο Νίκος Ανδρουλάκης τα κατάφερε. Ηλικιακή και σε βάθος ανανέωση στην Κεντρική Επιτροπή, καμία υποψία αμφισβήτησης στο πρόσωπό του, συνεργασία «παπανδρεϊκών» με τους «προεδρικούς».

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων – για πρώτη φορά επί αρχηγίας του – προκαλούν ανησυχία, διότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ εμφανίζουν μικρή πτώση.

Επαφή με την κοινωνία

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Αναγνωρίζει ότι πλέον το κόμμα του έχει φυσιογνωμία, όργανα αλλά και παρέμβαση, αυτό που θέλει όμως είναι επιρροή στην κοινωνία. Καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του στο Περιστέρι, καθώς είναι η πρώτη από τις πολλές περιοδείες που ετοιμάζει.

Ο Ανδρουλάκης είναι από τα πρόσωπα που μελετούν συχνά και σε βάθος τις δημοσκοπήσεις. Συμβουλεύεται, ρωτάει και τις αναλύει ο ίδιος πολλές φορές. Αυτό που διαπιστώνει είναι μία μικρή πτώση στο κόμμα. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του εκτιμούν ότι οι λόγοι της πτώσης ποικίλλουν. Αυτό που βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ είναι πως στο κόμμα υπάρχει πτώση στα αστικά κέντρα.

Όπως λένε συνεργάτες του μιλώντας στο «Π», η πτώση αυτή δεν οφείλεται στο γεγονός ότι απομακρύνονται οι ψηφοφόροι από το κόμμα, αλλά στην ακρίβεια. Όπως εξηγούν, η ακρίβεια και οι τιμές στα καύσιμα απομακρύνουν τους πολίτες από την ενασχόλησή τους με την πολιτική, καθώς επικρατεί αγανάκτηση.

«Φαίνεται και από τις έρευνες και από τις επαφές μας με την κοινωνία πως πολλοί πολίτες, λόγω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, στρέφονται στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα ή στην αποχή. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να φέρει στο ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης, να δουν οι πολίτες ότι εκφράζονται από εμάς. Εκεί χρειάζεται περισσότερη πολιτική παρέμβαση για να τους πείσουμε, πρέπει να υπάρξει επαφή με τον κόσμο» σημειώνουν συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Πτώση λόγω Ουκρανίας

Ένας από τους αναλυτές που διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και ενημερώνουν τον Ανδρουλάκη διαπίστωσε πως ζημιά στο κόμμα έκανε και η στάση που κράτησαν στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Η στήριξη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης – στην πρώτη φάση – για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία δεν έκανε καλό στο κόμμα, φαίνονται οι απώλειες. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του βγήκε κερδισμένος, αλλά σίγουρα δεν έχει πτώση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει στάση στο θέμα της Ουκρανίας. Θα ζητάει αναλυτική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται και ερώτηση στη Βουλή προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το γεγονός μάλιστα πως η χώρα ενημερώθηκε από τον καγκελάριο Σολτς για νέα αποστολή εξοπλισμών είναι κάτι που εξόργισε το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τη στάση του κόμματος στα ελληνοτουρκικά, οι ψηφοφόροι σε όλες τις έρευνες συμφωνούν, ενώ – όπως σημειώνουν – και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με καλό μάτι τη στάση του Ανδρουλάκη.

Δεξαμενή ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι θα έρθουν από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη φαίνεται αυτό από τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν ο Ανδρουλάκης θα επιτίθεται στην κυβέρνηση όποτε του δίνεται η ευκαιρία. Το μήνυμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για εκλογές και συνεργασίες από εδώ και πέρα θα έχει τρεις εναλλακτικές:

● Οι πολίτες έχουν την επιλογή να ψηφίσουν τη Ν.Δ. της ανεπάρκειας και των κλειστών κλαμπ εξουσίας.

● Την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έδωσε λύσεις ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση.

● Την επιλογή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ως μίας σύγχρονης, αξιόπιστης εναλλακτικής.

Στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα είδαν με καλό μάτι την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τα όσα είπε ο Ανδρουλάκης στο Περιστέρι και γι’ αυτόν τον λόγο θα συνεχίσουν να εντείνουν την επιθετική τους ρητορική απέναντι στο Μαξίμου. Πράγμα που θα κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Το γεγονός ότι στην κυβέρνηση ενοχλούνται και αντιδρούν μόνο καλό κάνει στο κόμμα», λένε πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Διαβάστε επίσης:

Σε προεκλογικό σπριντ ο ΣΥΡΙΖΑ – Με ισχυρά μηνύματα Τσίπρα προς κάθε κατεύθυνση έκλεισε ο συνεδριακός κύκλος

Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 – Αφορά τις μεταβολές λόγω πώλησης, γονικής παροχής και δωρεάς

Κάτω από τον πήχη των ελληνικών προσδοκιών τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07