search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:34
MENU CLOSE

Πούτιν: Πάνω από 400 δισ. δολάρια θα κοστίσουν στην ΕΕ οι κυρώσεις που επιβάλλει

17.06.2022 16:55
poutin-putin-agia-petroupoli-new
Photo: Tass

Για αποικιακή αλαζονεία κατηγόρησε τη Δύση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και για προσπάθεια να συντρίψει τη χώρα του με «ανόητες» κυρώσεις που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει πάνω από 400 δισ. δολάρια λόγω των κυρώσεων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε αυτούς που τις επέβαλαν. Τα οικονομικά λάθη ωθούν την Ευρώπη σε μια βαθύτερη ανισότητα, ένα κύμα ριζοσπαστισμού και τελικά, σε μια «αλλαγή των ελίτ», δήλωσε.

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην οικονομία τους. Μόνο οι άμεσες απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορούν να ξεπεράσουν τα 400 δισ. δολάρια σε ένα χρόνο». Όπως τόνισε, αυτό το κόστος βαρύνει τους πολίτες.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες» και τόνισε πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη αλλά αναγκαία» την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» δήλωσε, έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους. Οι αλλαγές που βιώνει ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι θεμελιώδεις, ριζικές και μη αναστρέψιμες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από τότε που διεκδίκησαν τη νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ΗΠΑ «αυτοανακηρύχθηκαν αγγελιοφόροι του Θεού στη Γη, οι οποίοι δεν έχουν υποχρεώσεις, παρά μόνο συμφέροντα, και αυτά τα συμφέροντα θεωρούνται ιερά», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως ότι οι δυτικές κυρώσεις βασίστηκαν σε μια λανθασμένη βάση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία οικονομική κυριαρχία.

Ωστόσο, η ιδέα ενός μονοπολικού κόσμου είναι προβληματική στον πυρήνα της, σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, καθώς οι κανόνες των διεθνών σχέσεων δεν μπορούν πάντα να ερμηνευθούν υπέρ ενός μεμονωμένου έθνους, «ακόμη κι αν είναι ισχυρό».

Όπως στην Ουάσιγκτον που αρνούνται να δουν τα νέα κέντρα εξουσίας που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν κάθε δικαίωμα να «προστατεύουν τα συμφέροντά τους και να διασφαλίζουν την εθνική τους κυριαρχία», είπε. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούσαν να «αλλάξουν τον ρου της ιστορίας», είπε, για να αποδυναμώσουν μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ρωσία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή» δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, λέγοντας πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Παράλληλα, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία». «Οι γραφειοκρατικές ελίτ της χορεύουν στη μελωδία κάποιου άλλου, αποδεχόμενες ό,τι τους λένε από ψηλά, προκαλώντας ζημιά στον δικό τους πληθυσμό και τη δική τους οικονομία», είπε.

Επιτέθηκε επίσης στη Δύση επειδή τον κατηγορεί προσωπικά για τα οικονομικά της προβλήματα και τόνισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν καμία σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι όλα τα περί «πληθωρισμού του Πούτιν» σχεδιάστηκαν «για όσους δεν ξέρουν ανάγνωση και γραφή». Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τη γνώμη του Ρώσου ηγέτη, η πολιτική των ευρωπαϊκών αρχών θα βαθύνει τη διαίρεση στη Δύση όχι μόνο σε οικονομικά ζητήματα αλλά και στο σύστημα αξιών της.

«Μια τέτοια απομάκρυνση από την πραγματικότητα, από τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ένα κύμα λαϊκισμού και ανάπτυξη ριζοσπαστικών κινημάτων, σε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, σε υποβάθμιση και στο εγγύς μέλλον, σε αλλαγή των ελίτ», είπε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν σημείωσε πως η απόφαση της Μόσχας να εξαπολύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία.

Συνέχισε λέγοντας πως η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών δεν είναι υπαιτιότητα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων τυπώνοντας χρήμα και «τρέχοντας να συγκεντρώσουν» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα και ότι η Μόσχα θα εξαγάγει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Επιπροσθέτως τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια «ανοικτή οικονομία» παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης και θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με δυτικές εταιρείες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων διαδρομών.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία «με όσους το θέλουν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας, είπε: «Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση. Όπως οι πρόγονοί μας, θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ολόκληρη η χιλιόχρονη ιστορία της χώρας μας το αποδεικνύει αυτό».

Ο Πούτιν απέσπασε χειροκροτήματα από την αίθουσα όταν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία που προκάλεσε, όπως είπε, ένα «άνευ προηγουμένου» μπαράζ δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο κύριος στόχος της εισβολής ήταν η υπεράσπιση του λαού «μας» στην κυρίως ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς μάχονται επίσης για να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα της Ρωσίας για διασφάλιση της ανάπτυξης».

«Η Δύση έχει ουσιαστικά αρνηθεί να εκπληρώσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς αδύνατο να συνάψουμε νέες συμφωνίες μαζί της», είπε ο Πούτιν.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων κινδύνων για εμάς και απειλών, η απόφαση της Ρωσίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν επιβεβλημένη – δύσκολη, φυσικά, αλλά επιβεβλημένη και αναγκαία».

«Αργά ή γρήγορα» θα αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ουκρανία

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει ότι οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν αφότου ολοκληρωθεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (…) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε.

Η Ρωσία, βλέπει πολύ αρνητικά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί το ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Όμως «σε ό,τι αφορά την οικονομική ένταξή τους, είναι δική τους (σ.σ. των Ουκρανών) επιλογή», είπε ο Πούτιν.

«Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μισο-αποικία» των δυτικών χωρών εάν ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτή είναι η δική μου άποψη», πρόσθεσε.

Γιατί καθυστέρησε η έναρξη της ομιλίας

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, υπέστη μια κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα να τεθεί «εκτός λειτουργίας» το σύστημα διαπιστεύσεων, αναγκάζοντας τον Πούτιν να καθυστερήσει κατά μία ώρα την προγραμματισμένη του ομιλία.

«Ταπείνωση», γράφει η dailymail, επειδή «υποχρεώθηκε ο Ρώσος τύραννος να καθυστερήσει κατά μία ώρα την ομιλία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους ότι η κυβερνοεπίθεση άρχισε χθες Πέμπτη (16/6) και έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα διαπίστευσης και εισόδου των επισκεπτών του φόρουμ, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων σε σχέση με την πρόσβαση τους.

«Τα προβλήματα προκλήθηκαν από τη διανομή σήματος και την επιβεβαίωση της πρόσβασης στην σύνοδο Ολομέλειας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Στο φετινό φόρουμ συμμετέχουν εκπρόσωποι 40 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Καζακστάν και οι Σέρβοι της Βοσνίας. Ανάμεσα στο ακροατήριο του Πούτιν είναι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κασίμ-Τζομαρτ Τοκάγιεφ, του Καζακστάν, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ. Φυσικά απουσιάζουν εκπρόσωποι δυτικών κυβερνήσεων και δυτικών επιχειρήσεων, για τους οποίους το Κρεμλίνο λέει πως δέχτηκαν εκβιασμούς για να μην πάρουν μέρος στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Δεν θα έλθουν αξιωματούχοι από μη φιλικές χώρες», δήλωσε ο σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ. Ερμηνεύοντας την δήλωση αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα και η Τουρκία θεωρούνται φιλικές χώρες από την Ρωσία. Μάλιστα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινπγινγκ θα πάρει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, μάλλον θα την περιγράφαμε ως δύσκολη με δεδομένο τον άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η κατάσταση ωθεί εμάς και τις φιλικές χώρες στην διερεύνηση νέων τρόπων συνεργασίας».

Οι διοργανωτές του φόρουμ δεν έδωσαν στην δημοσιότητα κατάλογο των ξένων επιχειρήσεων που συμμετέχουν, αλλά στο πρόγραμμα των 100 και πλέον πάνελ συζητήσεων οι περισσότεροι ομιλητές είναι Ρώσοι, σύμφωνα με τη dailymail. Μεταξύ των ξένων που θα πάρουν τον λόγο είναι αρκετοί Κινέζοι και ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εκείνο που στην Δύση δεν έχει συζητηθεί επαρκώς είναι το ότι παρά τις δυτικές κυρώσεις, το ρωσικό νόμισμα δείχνει μία αξιοσημείωτη σταθερότητα. Τις  πρώτες μέρες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το ρωσικό νόμισμα έχασε περίπου το μισό της αξίας του, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και πλέον βρίσκεται σε επίπεδα ισχύος που η Μόσχα δεν είχε δει εδώ και αρκετά χρόνια.

«Οι οικονομίες γίνονται όμηροι της πολιτικής και οι πολιτικοί σε αρκετές χώρες έκαναν τεράστιο αριθμό λαθών εν μέσω πανδημίας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «η τέλεια συστημική καταιγίδα».

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Στα χαρακώματα Ρωσία και Ευρώπη – To «όπλο» του Πούτιν «απογειώνει» τις τιμές

Hotel Hassler: Το ξενοδοχείο-θρύλος της Ρώμης που έμεινε η Όντρεϊ Χέπμπουρν και ο Γκρέγκορι Πεκ (photos)

«Ψήνεται» η Γαλλία: Πρωτοφανής καύσωνας με 40 βαθμούς Κελσίου – Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:26