search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 10:57
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Good Affairs: Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται στη μάχη του σταυρού και τα κόμματα στο όριο του 3%

11.05.2024 15:20
kalpes new

Την προτίμησή τους σε προβεβλημένα τηλεοπτικά πρόσωπα αλλά και σε ευρωβουλευτές που είχαν κατά την πρόσφατη θητεία τους έντονη πολιτική δραστηριότητα δείχνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Good Affairs μέρος της οποίας παρουσιάζει το ΒΗΜΑ, τέσσερις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αναλυτή της Good Affairs, Γιώργου Τράπαλη, η ΝΔ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να εκλέξει από 7 έως 8 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ από 3 έως 4 και το ΠΑΣΟΚ 3 ευρωβουλευτές. Πιο, συγκεκριμένα στη ΝΔ την κούρσα οδηγεί ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, και ακολουθεί η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Φρέντης Μπελέρης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Πύρος Δήμας, που κλείνει την πρώτη πεντάδα.

Η Ελεονώρα Μελέτη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, βρίσκονται στις άλλες τρεις θέσεις – λογικά η ΝΔ θα εκλέξει 8 ευρωβουλευτές.

Στην 9η θέση εντοπίζεται ο Δημήτρης Τσιόδρας, στη δέκατη ο Θανάσης Εξαδάκτυλος και ακολουθούν οι Βούλα Πατουλίδου, η Μαρία Σπυράκη, η Βίκυ Φλέσσα, η Νόνη Δούνια, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γιώργος Μουρούτης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης και στη δεύτερη θέση με υψηλά ποσοστά ακολουθεί ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς. Νικόλας Φαραντούρης, Σοφία Μπεκατώρου και Δώρα Αυγέρη συμπληρώνουν την πεντάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει σιγουρέψει τέσσερις έδρες, ενώ διεκδικεί και μία πέμπτη, εάν καταφέρει να φτάσει ή και ξεπεράσει το 17%.

Ακολουθούν η Έλενα Κουντουρά, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και ο Γιώργος Τσίπρας.

Στο ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Νίκος Παπανδρέου, ακολουθούν ο Γιάννης Μανιάτης και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ στην τέταρτη θέση είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Στη συνέχεια εντοπίζονται ο Λευτέρης Καρχιμάκης και ο Σάκης Αρναούτογλου.

«Στο ΠαΣοΚ σε αντιδιαστολή με τα άλλα δυο κόμματα δεν βλέπουμε πρόσωπα της τηλεόρασης στις πρώτες αλλά πολιτικούς από την παλιά γενιά με μεγάλη διαδρομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι προηγείται ο Νίκος Παπανδρέου που φέρει για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αυτό το βαρύ επώνυμο» σημειώνει ο κ.Τράπαλης που παρατηρεί επίσης την πλήρη απουσία γυναικών από τις πρώτες θέσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ και στα άλλα δύο κόμματα η προτίμηση σε γυναίκες υποψήφιες δεν είναι έντονη.

Ενδεικτικά στην πρώτη δεκάδα της ΝΔ υπάρχουν μόλις δύο γυναίκες ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιο έντονη παρουσία αλλά όχι σε εκλόγιμες θέσεις.

Ενδιαφέρον στην ίδια έρευνα παρουσιάζει και η εκτίμηση ψήφου κυρίως για τα κόμματα που δίνουν «μάχη» προκειμένου να καταφέρουν να εκλέξουν έστω έναν ευρωβουλευτή, καθώς από το 3,1% έως το 2,1% συνωστίζονται συνολικά πέντε κόμματα. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει ένα προβάδισμα με 3,1% και ακολουθούν Νέα Αριστερά με 2,8%, Δημοκράτες με 2,6%, ΜέΡΑ25 με 2,3%, Φωνή Λογικής με 2,1% και Κόσμος με 1,1%.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ εμφανίζει κοντά στον πήχη του 33% λαμβάνοντας 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στην δεύτερη θέση με 16,1%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,8% και σε απόσταση βολής η Ελληνική Λύση με 10,3%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,3% και η ΝΙΚΗ φαίνεται να εκλέγει με σιγουριά ευρωβουλευτή καθώς βρίσκεται στο 4,2%.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: «Ζητώ εμπιστοσύνη για να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για καλύτερη ζωή»

ΣΥΡΙΖΑ για ελληνοτουρκικά: «Επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας η εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Τέμπη: «Δεν σκοτώσαμε μαζί αυτά τα παιδιά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 10:55