search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:39
MENU CLOSE

Fuel Pass 2: Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση

21.06.2022 15:01
staikouras-pass

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων για την επιδότηση καυσίμων που ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προχωρά αυτή τη στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο το Fuel Pass 2. Το δηλωθέν εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 θα είναι έως 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος και έως 45.000 ευρώ

Δείτε το βίντεο με την εξειδίκευση των μέτρων:

Επιπλέον, για όσους επιλέγουν ψηφιακή χρεωστική κάρτα το ποσό προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ από 5 ευρώ που ήταν σήμερα. 

Η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης σε ηπειρωτική περιοχή ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, για πληρωμή στην αντλία. 

Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ σε ηπειρωτικές περιοχές.

Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Αυτή η επιδότηση, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «ρίχνει» την βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ. Το κόστος της παρέμβασης είναι στα 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 115 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους αγρότες καθώς επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η  υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ για το 2022.

Παραδείγματα

Κάποια παραδείγματα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς έχουν ως εξής:

Για τα 60 λίτρα καυσίμου τον μήνα, μετά την επιδότηση,

  • Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.
  • Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.
  • Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.

Συνολικά, για τα τρία μέτρα το κόστος ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ, πόροι που αντλούνται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο. Ενώ, έως το τέλος του έτους θα διατεθούν συνολικά (για στήριξη από κόστος καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου κ.ά.) ποσά ύψους 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ αντλούνται από τον προϋπολογισμό.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, τρεις είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η υψηλή ανάπτυξη (8,3% άνοδος του ΑΕΠ πέρυσι), τα αυξημένα δημόσια έσοδα λόγω κυρίως της ανάπτυξης (το 5μηνο +2,1 δισ. ευρώ) και η καλή πορεία του τουρισμού.

«Βοηθάμε τους αγρότες τη στιγμή που βρίσκονται στα χωράφια, τη στιγμή που βρίσκεται στην αποκορύφωσή της η καλλιεργητική περίοδος» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και υπογράμμισε ότι η επιστροφή του ΕΦΚ στα καύσιμα «θα γίνει 2-3 μήνες νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο». 

Πρόσθεσε ότι οι αγρότες θα συνεχίζουν να λαμβάνουν την επιδότηση καυσίμου στην αντλία, η οποία θα φτάσει τα 15 λεπτά το λίτρο με το ΦΠΑ. «Είναι μια σημαντική βοήθεια για όλους τους αγρότες».

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για την καταβολή των 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για στήριξη του αγροτικού τομέα, τονίζοντας ότι τα εν λόγω κονδύλια θα πρέπει να καταβληθούν έως 30 Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το υπουργικό συμβούλιο, το fuel pass θα ανέλθει στα 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ για τα δίτροχα για πληρωμή στην αντλία.

Ειδικά για τα νησιά, το ποσό αυξάνεται στα 100 ευρώ αντί 55 μέχρι σήμερα, και στα 70 ευρώ για τα δίτροχα. Όπως είπε, η επιδότηση θα ισχύσει για τρεις μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο για βενζίνη και για ντίζελ και αφορά 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Τα νέα μέτρα κοστολογούνται στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα φτάνουν τα 580 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοίγει η πλατφόρμα

Ενέργεια: Η Ευρώπη επιστρέφει στο λιγνίτη – Στο «κλαμπ» και η Ολλανδία μετά τις Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία

Σκυλακάκης: Δάνεια 2,5 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το InvestEU (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:38