search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27
MENU CLOSE

Ποιο προαπαιτούμενο έφερε την έξοδο της χώρας από την εποπτεία

17.06.2022 06:00
staikouras_new

Την ημέρα που η κυβέρνηση πανηγύριζε για την έξοδο της χώρας από τη ενισχυμένη εποπτεία με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την πραγματικότητα που μας περιμένει το επόμενο διάστημα.

Με λίγα λόγια, ο Θόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε ότι θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις όσων έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο και θα χειροτερέψει η κατάσταση όσον αφορά τα καύσιμα, ενώ ανέφερε ότι  δεν εξετάζεται καμία μείωση στο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όπως είπε μάλιστα, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα καύσιμα μέχρι τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας».

Όλα αυτά τη στιγμή που οι αγορές εμφανίζονται να έχουν πάθει πανικό από την κίνηση του Ρώσου προέδρου να κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου σε όσες χώρες  δεν πλήρωσαν με ρούβλια.

Πολλοί μιλούν για επερχόμενη καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία, που «πληρώνει τα σπασμένα» του οικονομικού πολέμου και της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας.

Ακόμα, το κόστος δανεισμού καθίσταται πλέον απαγορευτικό για την Ελλάδα και για πολλές άλλες χώρες, ενώ η στήριξη που υπόσχεται η ΕΚΤ δεν φαίνεται ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Πανάκριβα – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν-  θα δανειζόταν τώρα ακόμη και η Γερμανία, αν ήταν αναγκασμένη να προσφύγει στις αγορές.

Η έξοδος της χώρας από την εποπτεία δεν σημαίνει πάντως ότι θα σταματήσει η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού αυτή θα συνεχιστεί μέχρι  η χώρα να εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων.

Όμως, η οικονομία θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που ισχύει σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο όπως ίσχυε μέχρι  σήμερα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν πάντως, ότι η χώρα μας πήρε το πράσινο φως για την έξοδο από την επιτήρηση μόλις έκανε πράξη το ένα από τα προαπαιτούμενο τα οποία είχαν θέση οι θεσμοί από την εποχή των μνημονίων. Το προαπαιτούμενο αυτό έχει να κάνει με τη εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή με τις απολύσεις των 1060 εργαζομένων στην επιχείρηση.

Μόλις προχθές, η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή τροπολογία όπου ειδικός διαχειριστής μπορεί να προχωρήσει στις απολύσεις 1060 εργαζομένων. Η τροπολογία ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ   .

Για τα άλλα έξι προαπαιτούμενα, η Κομισιόν δέχτηκε ότι καθυστέρησαν εξ αιτίας του κορωνοϊού.

Μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες τοπίο πάντως, η κυβέρνηση αναζητά αφήγημα για να στηριχτεί το επόμενο χρονικό διάστημα αφού εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιωθούν μέσα στο καλοκαίρι, το φθινόπωρο θα μοιάζει πολύ μακρινό για να στηθούν οι κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος για έξοδο της Ελλάδας από ενισχυμένη εποπτεία: Το 2018 η ΝΔ έλεγε ότι υπογράφαμε 4ο μνημόνιο

Φυσικό Αέριο: H Gazprom «πνίγει», η Κομισιόν καθησυχάζει

Γιατί οι αγορές φοβούνται επανάληψη μιας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27