search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:11
MENU CLOSE

Fuel Pass – Ανακοινώσεις Μητσοτάκη: Στα 80 ευρώ το επίδομα βενζίνης στην ηπειρωτική χώρα, στα 100 για τα νησιά (video)

21.06.2022 11:54
mitsotakis_ypourgiko

Το νέο fuel pass ανακοίνωσε προ ολίγου ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το fuel pass θα ανέλθει στα 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ για τα δίτροχα για πληρωμή στην αντλία. Ειδικά για τα νησιά, το ποσό αυξάνεται στα 100 ευρώ αντί 55 μέχρι σήμερα, και στα 70 ευρώ για τα δίτροχα. Όπως είπε, η επιδότηση θα ισχύσει για τρεις μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο για βενζίνη και για ντίζελ και αφορά 3 εκατομμύρια οδηγούς. Τα νέα μέτρα κοστολογούνται στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα φτάνουν τα 580 εκατ. ευρώ

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν στις 15:00 από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, «όπως έχει συμφωνηθεί με τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, αυτή θα αφορά τρεις μήνες: τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς».

Προσέθεσε ότι «οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε 375 ακόμη εκατ. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατ., για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια. Και φυσικά οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από τη συνετή οικονομική μας διαχείριση, αλλά και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους έχει πετύχει και εξακολουθεί να πετυχαίνει η ελληνική οικονομία».

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε αναλυτικά ότι με το νέο fuel pass «η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά μας, όπου ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν».

Εξήγησε, δε, ότι με τον τρόπο αυτό «απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά, επαναλαμβάνω κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών. Και παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ενίσχυση αυτή θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «στόχος μας είναι να κρατήσουμε την τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο. Όπως διαπιστώνετε, αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό μας κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου. Και βέβαια έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί: στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα, στην αναδρομική αποζημίωση».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «οι αιτήσεις που έχουν γίνει για το “Power Pass” έχουν ξεπεράσει τις 450.000. Και μάλιστα, μόλις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ενημερώθηκα ότι πήραμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο δραστική μας παρέμβαση στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ένα μέτρο το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από 1ης Ιουλίου, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις μεγάλες αυξήσεις που η Ρήτρα Αναπροσαρμογής προκάλεσε στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας».

Διαβάστε επίσης:

Με το βλέμμα στις κάλπες η κυβέρνηση ανακοινώνει τα μέτρα για τα καύσιμα

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Γκουτέρες για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Παρέμβαση Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την τουρκική προκλητικότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10