search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:41
MENU CLOSE

Ξαναθυμάται το αντιΣΥΡΙΖΑ κίνημα – Προεκλογικό άλμα στο παρελθόν η στρατηγική της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2237
07/07/2022
09.07.2022 06:00
atm new

Κάνοντας ένα χρονικό άλμα από το 2022 στο 2015 ο πρωθυπουργός επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα να υπενθυμίσει στους Έλληνες ψηφοφόρους τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή δηλαδή των capital controls και των δύσκολων καταστάσεων που έζησε η χώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι αναφορές στην περίοδο του 2015 ξαναζωντανεύουν το αντιΣΥΡΙΖΑ κίνημα, το οποίο λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων που υπάρχουν στη χώρα βρίσκεται σε ύφεση.

Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι το αφήγημα του 2015 εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμο, καθώς δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλα επιχειρήματα για να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο τα όσα συνέβησαν την εποχή της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, όταν ανέλαβε πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργού έχουν να κάνουν προφανώς με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στήνει κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχουν πληροφορίες για κάλπες ακόμα και μέσα στο… καλοκαίρι.

Επένδυση στους συνταξιούχους

«Τέτοιες ημέρες, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ» ανέφερε από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη ο Μητσοτάκης. «Στις 5 Ιουλίου του 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, που μας οδήγησε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία» είπε ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία πρόσθεσε: «Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2015. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει μία νέα κυβέρνηση, που οδηγεί την πατρίδα μας σε μία νέα εποχή. Αυτήν που τη θέλει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων… Αποδεσμευμένη πια, από τον Αύγουστο, από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας».

Επέμεινε δε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη μέσα στο 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Στην ομιλία του διεφάνη ωστόσο και πού θα ρίξει το ενδιαφέρον της η Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οι συνταξιούχοι είναι η κοινωνική ομάδα στην οποία θα επενδύσει, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας ωστόσο τις συνέπειες της απόφασης για τα αναδρομικά.

Θέλουν να ξεχάσουν…

Αυτό που φαίνεται να θέλει να ξεχάσει ο πρωθυπουργός είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και την επικοινωνιακή διαχείρισή της, η οποία εξελίχθηκε σε ένα νέο Βατερλώ για την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το βούλευμα παραπομπής των Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη σε Ειδικό Δικαστήριο ήταν απαλλακτικό και για τους δύο στο σκέλος των κατηγοριών για σκευωρία αποδυνάμωσε καθοριστικά το συνολικό αφήγημα της Ν.Δ. για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια που ήταν στην εξουσία.

Τα στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ωστόσο ότι όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα, ωστόσο δεν είναι διαχειρίσιμες η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, που μαστίζουν τους πολίτες, καθώς τα όποια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση εξανεμίζονται μέρα με την ημέρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά μάλιστα δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει προεκλογικά να δώσει και άλλη βοήθεια στους πολίτες, αλλά όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Η αγωνία σχετικά με αυτό το θέμα έχει χτυπήσει κόκκινο στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός έκανε και πάλι έκκληση από το Στρασβούργο για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς γνωρίζει ότι η χώρα εισέρχεται με σταθερό ρυθμό σε ένα εφιαλτικό σπιράλ: παίρνει μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων τα οποία βασίζονται σε τιμές ρεύματος οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα να βρίσκεται μπροστά.

Πιο δύσκολα απ’ ό,τι νόμιζαν

«Τα μέτρα στήριξης του δευτέρου εξαμήνου ελήφθησαν με την τιμή του ρεύματος στα 225 ευρώ και ήδη αγγίζει τα 323 ευρώ ανά Mwh» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο εκτιμούσαν αρχικά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο μέτωπο του φυσικού αερίου, όπου η κυβέρνηση έλαβε μέτρα, έχοντας ως βάση τα 100 ευρώ ανά Mwh, και σήμερα είναι κοντά στα 170 ευρώ ανά Mwh.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το κονδύλι του 1 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα δώσει για το δεύτερο εξάμηνο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φτάσει και θα απαιτηθούν κι άλλα κονδύλια για να συνεχιστεί η ισχύς των μέτρων. Κονδύλια που όμως δεν φαίνεται ότι υπάρχουν, καθώς παράγοντες του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις τους είναι οριακές προκειμένου να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό.

«Κανένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει αυτά τα βάρη. Αν (σ.σ.: για την ακρίβεια) η κατάσταση φτάσει στα άκρα, τότε η Ε.Ε. θα πρέπει να αναζητήσει κάθε διαθέσιμο πόρο για να στηρίξει τα κράτη – μέλη. Ακόμα και από το ταμείο ανάκαμψης» λένε κυβερνητικά στελέχη με γνώση των ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Διερεύνηση μέχρι τέλους για το σκάνδαλο Νovartis – Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάρρευση της κατηγορίας περί «σκευωρίας»

Πολιτικός «καύσωνας» για την κυβέρνηση

Τζογάρουν με την πείνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:40