search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:18
MENU CLOSE

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ ομολογεί ότι «βοήθησε στο σχεδιασμό πραξικοπημάτων» σε άλλες χώρες (Videos)

13.07.2022 18:30
bolton-new

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ και πριν από αυτό πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη υπό τον Τζορτζ Μπους, δήλωσε την Τρίτη ότι βοήθησε στο σχεδιασμό πραξικοπημάτων σε άλλες χώρες.

Μιλώντας στο CNN μετά την ημερήσια ακρόαση της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου, ο Μπόλτον είπε ότι ήταν λάθος να χαρακτηριστεί η προσπάθεια του Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2020 ως πραξικόπημα.

Όπως είπε, «αν και δεν έκανε τίποτα ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις εκλογές, το ψέμα για την εκλογική νοθεία δεν είναι προς υπεράσπιση, είναι επίσης λάθος όπως είπαν ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής, ότι κατά κάποιο τρόπο αυτό ήταν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πραξικόπημα κατά του Συντάγματος».

«Δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα πράγματα. Περνάει από μισή ιδέα σε ένα άλλο σχέδιο που καταρρέει και έρχεται ένα άλλο».

Ο δημοσιογράφος, Τζέικ Τάπερ, είπε: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έξυπνος για να επιχειρήσει πραξικόπημα».

Ο Μπόλτον είπε: «Διαφωνώ με αυτό, ως κάποιος που βοήθησε στο σχεδιασμό πραξικοπημάτων, όχι εδώ, αλλά ξέρετε, σε άλλα μέρη. Χρειάζεται πολλή δουλειά και δεν είναι αυτό που έκανε [ο Τραμπ]. Απλώς πήγαινε από τη μια ιδέα στην άλλη.

Τελικά, εξαπέλυσε τους ταραχοποιούς στο Καπιτώλιο, ως προς αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά όχι για να ανατρέψει το Σύνταγμα, αλλά για να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο ώστε οι πολιτείες να προσπαθήσουν να επαναλάβουν την καταμέτρηση».

Ο Τάπερ επέστρεψε στην παρατήρηση του Μπόλτον ότι βοήθησε στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων.

Ο Μπόλτον είπε: «Δεν πρόκειται να μπω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες».

Ο Τάπερ ρώτησε: «Επιτυχή πραξικοπήματα;»

Ο Μπόλτον είπε: «Λοιπόν, έγραψα για τη Βενεζουέλα στο βιβλίο και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν επιτυχημένο.

«Όχι ότι είχαμε να κάνουμε τόσο πολύ με αυτό, αλλά είδα τι χρειάστηκε για μια αντιπολίτευση να προσπαθήσει να ανατρέψει έναν παράνομα εκλεγμένο πρόεδρο και απέτυχαν. Η ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν λιγότερο ικανός από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είναι αστεία».

Ο Μπόλτον αφιερώνει σημαντικό χώρο στην πολιτική της Βενεζουέλας στο The Room Where It Happened, τα απομνημονεύματά του για το έργο του κατά τη θητεία Τραμπ.

Το 2019, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό και στήριξαν την έκκλησή του προς τον στρατό να ανατρέψει τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη.

Πριν ο Μπόλτον ενταχθεί στην κυβέρνηση Τραμπ, είχε κυκλοφορήσει ευρέως ότι ο Τραμπ ήθελε να χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό στρατό για να εκδιώξει τον Μαδούρο.

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση Κομισιόν για την Ελλάδα: Ανησυχία για τις τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών – Έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων

Πώς η ΕΕ σχεδιάζει να απορροφήσει τους κραδασμούς από ένα πιθανό οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας

Το μέλλον των συναλλαγών είναι εδώ: Πληρωμές με εμφύτευση μικροτσίπ στο χέρι (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:17