search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:49
MENU CLOSE

Καύσωνας: «Λιώνει» η Βρετανία – Ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας, προβλήματα στις μετακινήσεις

19.07.2022 15:42
vretania_kairos_new

Η λέξη «αλουμινόχαρτο» είναι αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Βρετανών αυτές τις μέρες. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία του Google, όπου οι αναζητήσεις σχετικά με τη λέξη «αλουμινόχαρτο» έχουν αυξηθεί κατά 5.000%.

Οι χρήστες του διαδικτύου αναζητούν κυρίως κατά πόσο το αλουμινόχαρτο προστατεύει από τη ζέστη αν καλύψεις με αυτό τα παράθυρα στο σπίτι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των χρηστών που αναζητούσαν ανεμιστήρες αυξήθηκε κατά 155%, ενώ κατά 800% αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών που έψαχναν κλιματιστικά που μπορούσαν να παραδοθούν την επόμενη μέρα. Και κατά 400% αυξήθηκαν οι χρήστες που έψαχναν να αγοράσουν φουσκωτές πισίνες.

Οι Βρετανοί ψάχνουν επίσης συνταγές μαγειρικής για συνθήκες καύσωνα και πιο συγκεκριμένα πώς να φτιάξουν μια δροσιστική πατατοσαλάτα, ή μια κρύα σούπα.

Οι τάσεις αυτές δείχνουν τι ακριβώς συμβαίνει στη Βρετανία αυτές τις μέρες.

Η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της Βρετανίας

Σήμερα τα θερμόμετρα δείχνουν το απόλυτο ρεκόρ -42 βαθμούς Κελσίου- κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Βρετανία. Η υψηλότερη θερμοκρασία είχε καταγραφεί το 2019, όταν τα θερμόμετρα έδειξαν 38,7 βαθμούς Κελσίου. Με άλλα λόγια η σημερινή είναι η πιο θερμή μέρα που έχει ζήσει η Βρετανία, αφότου άρχισαν οι καταγραφές της θερμοκρασίας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες στην κεντρική, βόρεια και νοτιοανατολική Αγγλία.

Στη διάρκεια της νύχτας τα θερμόμετρα δεν έπεσαν κάτω από τους 25 βαθμούς, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 1990, και ήταν 23,9 βαθμούς Κελσίου.

Την ώρα όμως που τα μεγαλύτερα τμήματα της Αγγλίας «καίγονται» από τον καύσωνα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνες καταιγίδες που θα πλήξουν την Τετάρτη τα νότια τμήματα.

Ο καύσωνας έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, που πνίγηκαν σε ποτάμια και λίμνες προσπαθώντας να δροσιστούν. Μεταξύ αυτών είναι ένα 14χρονο αγόρι, που χάθηκε στον Τάμεση, στην περιοχή Ταγκς Άιλαντ, στο Χάμπντον του Ρίτσμοντ.

Κάτι που υποχρέωσε την Υπηρεσία Καναλιών και Ποταμών να εκδώσει προειδοποίηση καλώντας τους πολίτες να μην μπαίνουν σε κανάλια και ποτάμια για να δροσιστούν.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Στις περιοχές της Βρετανίας που έχουν «κοκκινίσει» έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και η αρμόδια αρχή κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, παραδέχτηκε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο ακραίες θερμοκρασίες, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν «πολλά χρόνια» για να γίνει η απαραίτητη αναβάθμιση των υποδομών προκειμένου να αντέχουν σε τέτοιες συνθήκες.

Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί επίσης στο αεροδρόμιο του Λούτον, όπου έλιωσε η άσφαλτος στον διάδρομο προσγείωσης, γεγονός που ανάγκασε αρκετές πτήσεις να κατευθυνθούν σε άλλα αεροδρόμια.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε 6.600 κλήσεις από πολίτες που ζητούσαν βοήθεια εξαιτίας προβλημάτων που προκάλεσε ο καύσωνας.

Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης νερού, οι εταιρίες διαχείρισης υδάτινων πόρων στη νότια και ανατολική Αγγλία ενημέρωσαν τους καταναλωτές ότι η αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε μείωση της πίεσης στο δίκτυο, ακόμα και σε διακοπές σε ορισμένες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Ετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο και την πλήρη διακοπή στο φυσικό αέριο 

Γιατί οι άγριοι βίσωνες «επέστρεψαν» στη Βρετανία μετά από χιλιάδες χρόνια (photos/videos)

Βούτσιτς για Antonov: Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά πυρομαχικών – Δεν έχω γνώση για το ελληνικό διάβημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:49