search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:24
MENU CLOSE

Αναζητώντας γραμμή άμυνας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2243
18/08/2022
18.08.2022 06:00
mitsotakis_new

Σε «πολεμικό επιτελείο» μετατρέπεται αυτές τις μέρες το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη «μητέρα όλων των μαχών» στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ήδη στο «αρχηγείο» της κυβέρνησης έχουν αρχίσει διαδοχικές συσκέψεις, προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων, την ώρα που η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για πραγματικό «μπαράζ» και «κατά μέτωπον επίθεση» εναντίον του, αλλά και συνολικά κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό.

Για την κυβέρνηση το τρέχον διάστημα δεν είναι υπερβολικό να ειπωθεί ότι είναι το πιο κρίσιμο της έως τώρα θητείας της, καθώς η κρίση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και η απόπειρα «χακαρίσματος» του τηλεφώνου του με το κατασκοπευτικό λογισμικό (spyware) Predator (όπως και του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη) αποκτά χαρακτηριστικά ζωής ή θανάτου σε πολιτικό επίπεδο.

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Όπως άλλωστε έχει αναφερθεί, είναι η πρώτη κρίση που «αγγίζει» τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι με δική του πρωτοβουλία – με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησής του – η ΕΥΠ πέρασε στην αρμοδιότητά του καθιστώντας τον πολιτικά υπεύθυνο για τις όποιες «παρασπονδίες» της Υπηρεσίας και υποχρεώνοντάς τον, μόλις «έσκασε» η υπόθεση Ανδρουλάκη, να στερηθεί των υπηρεσιών του στενότερου συνεργάτη του, αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ που ήταν προσωπική επιλογή του.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να κινηθεί πάνω σε συγκεκριμένους άξονες, προκειμένου να αποκρούσει τις σφοδρές επιθέσεις της αντιπολίτευσης που θα έχουν ως στόχο τον ίδιο:

Πρώτον, θα επαναλάβει ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και ότι, μόλις το έμαθε, προχώρησε σε μέτρα (παραιτήσεις Κοντολέοντα και Δημητριάδη, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λειτουργία της Υπηρεσίας).

Δεύτερον, θα επιμείνει στη θέση ότι η κυβέρνηση και οι φορείς της δεν έχουν αγοράσει ούτε έχουν χρησιμοποιήσει το Predator, υπογραμμίζοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της χρήσης τέτοιων spyware.

Τρίτον, θα υπερασπιστεί τον «εθνικό ρόλο» της ΕΥΠ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι μια «ατυχής» στιγμή δεν μπορεί να ακυρώσει συνολικά το έργο της Υπηρεσίας.

Και, τέταρτον, θα καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει παραγωγικά στον διάλογο για την αναμόρφωση της ΕΥΠ, ώστε στο μέλλον να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Ζητούνται απαντήσεις

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον λόγο του πρωθυπουργού δεν θα λείψουν και οι αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, την οποία και αναμένεται να κατηγορήσει ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το θέμα για μικροκομματικά οφέλη, βλάπτοντας συνολικά την εικόνα της χώρας.

Λίγο – πολύ, η στρατηγική που έως τώρα διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει ο Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δύσκολα θα ξεφύγει από το γενικότερο κλίμα που η υπόθεση αυτή δημιουργεί, καθώς θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά πολύ επίμονα και «αγκαθωτά» ερωτήματα της αντιπολίτευσης, όπως:

Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ;

Τι απαντά σε πληροφορίες (από ρεπορτάζ της «Καθημερινής») ότι η Υπηρεσία παρακολουθούσε τουλάχιστον άλλα 7-8 πολιτικά πρόσωπα;

Έκανε η ΕΥΠ χρήση ιδιωτών «εργολάβων» (πρακτική διαδεδομένη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες) που έχουν στη διάθεσή τους το Predator, δεδομένου ότι η αγορά και χρήση του από το ελληνικό κράτος είναι δαπανηρή, τόσο σε κόστος όσο και σε αξιοποίηση των στοιχείων που το λογισμικό υποκλέπτει;

Ποια η σχέση της κυβέρνησης με επιχειρήσεις που διαθέτουν το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό λογισμικό και φέρονται να έχουν έδρα τους την Ελλάδα;

Θα επιμείνει όντως η κυβέρνηση να ασχοληθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που θα σχηματιστεί για την υπόθεση Ανδρουλάκη και με την περίοδο 2012-2015;

Η «μάχη» της Εξεταστικής

Ειδικά το τελευταίο ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες πολιτικές εντάσεις, καθώς ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την πραγματική υπόθεση, που είναι η παρακολούθηση πολιτικών και ιδίως η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στη χώρα μας εις βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων που διερευνούν υποθέσεις σχετικά με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε για την Εξεταστική ότι πρέπει «να τα δούμε όλα αυτά σε βάθος χρόνου. Επειδή η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, είναι λογικό να τα δεις αυτά σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου. Να δούμε αν υπήρχαν συγκεκριμένες ή διαφορετικές πρακτικές στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της θητείας διαφορετικών κυβερνήσεων, και να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό και να δούμε οποίες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουμε».

Για το ζήτημα του Predator η κυβέρνηση περιορίζεται στην κατηγορηματική άρνησή της ότι χρησιμοποιεί τέτοιου είδους spyware, ωστόσο, πάντα υπάρχει ο φόβος να αποκαλυφθεί ότι υπάρχουν κι άλλα κινητά «μολυσμένα» με το συγκεκριμένο λογισμικό. Και, βέβαια, υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να αποκαλυφθούν κι άλλα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, δίνοντας τελείως άλλο μέγεθος στην ήδη μεγάλη αυτή υπόθεση.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τον «πονοκέφαλο» της Ε.Ε., η οποία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφαλείας των επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών και έχει ήδη στα χέρια της και άλλα περιστατικά παρακολουθήσεων πολιτικών σε άλλες χώρες με spyware – μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει έρευνα για τα περιστατικά αυτά και καλεί και την Ελλάδα να δώσει εξηγήσεις για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Και, φυσικά, προβληματισμός υπάρχει για το γεγονός ότι μεγάλα διεθνή ΜΜΕ – από τους «New York Times» και την «Washington Post» μέχρι τον «Guardian», το Wired και το Politico – έδωσαν μεγάλη έμφαση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων υιοθετώντας διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια για την κυβέρνηση, καθώς και ότι συνεχίζουν να ερευνούν και να παρουσιάζουν την υπόθεση είτε στα έντυπα είτε στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.

Επιχείρηση «Αλλαγή ατζέντας»

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρήσει το επόμενο διάστημα – εκτός από τα όσα θα αφορούν τις παρακολουθήσεις – να αλλάξει την ατζέντα, στον βαθμό, φυσικά, που θα το επιτρέψουν οι εξελίξεις, ώστε μέσα σε ένα αρνητικό για την ίδια περιβάλλον να μπορέσει να δημιουργήσει ένα θετικό αφήγημα για το δύσκολο φθινόπωρο και τον ακόμη δυσκολότερο χειμώνα που έρχονται. Έτσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και ενδείξεις:

● Θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στο νέο πακέτο μέτρων που ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ και θα αφορά την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση των πολιτών από τα βάρη του ενεργειακού κόστους και της συνολικής ακρίβειας.

● Θα επιχειρήσει (ήδη το κάνει) να ενεργοποιήσει εκ νέου τα «αντιΣΥΡΙΖΑ» αντανακλαστικά μερίδας των ψηφοφόρων κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι γενικώς συμπλέει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να «μαντρώσει» το πιο δεξιό κομμάτι της Κεντροαριστεράς.

● Θα εντείνει την «έξοδο προς την κοινωνία», με πολλές περιοδείες του πρωθυπουργού και άλλων κορυφαίων στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να προβληθεί το κυβερνητικό έργο και να «στηθεί» όσο καλύτερα γίνεται το δίλημμα των ερχόμενων εκλογών, που δεν είναι άλλο από το «σταθερότητα ή αναταραχή».

Διαβάστε επίσης:

Σελίδες απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η άλωση του Διαστήματος (μέρος τρίτο)

Εκτίναξη τουριστικών δεικτών – Σε ποιες περιοχές της χώρας τα μεγάλα ρεκόρ επιδόσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:24