search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 02:38
MENU CLOSE

Houston, we have a problem: Αναβλήθηκε η εκτόξευση της αποστολής «Άρτεμις 1» στη Σελήνη (Photos/Videos)

29.08.2022 16:15
artemis-12-new

Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» της ΝΑSA, η πολυαναμενόμενη εκτόξευση της κάψουλας Orion, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis 1, εξελίσσεται σε φιάσκο.

Αιτία η διαρροή καυσίμου που ανιχνεύτηκε στην πρόβα επιστροφής στη Σελήνη που δεν μπορούσε να διορθωθεί.

Η NASA ανακοίνωσε λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδας ότι σταματάει η εκτόξευση για σήμερα. Ο μεγα-πύραυλος SLS, ο μεγαλύτερος που έχει ποτέ κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και είναι φορέας της μη επανδρωμένης κάψουλας Orion (Ωρίων), βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και οι μηχανικοί της NASA θα συλλέξουν στοιχεία για να δουν τι πήγε στραβά.

Η επόμενη πιθανή ημερομηνία εκτόξευσης – αν λυθεί το πρόβλημα – είναι η 2α Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται όμως, σύμφωνα με το BBC, η εκτόξευση να καθυστερήσει περισσότερο.

Νωρίτερα, και ενώ η προετοιμασία της εκτόξευση της αποστολής ήταν σε πλήρη εξέλιξη, διακόπηκε η αντίστροφη μέτρηση.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η διαρροή παρουσιάστηκε στο σύστημα τροφοδοσίας με υγρό υδρογόνο.

Η διαρροή εντοπίστηκε στο σύστημα που διοχετεύει υγρό υδρογόνο στο κεντρικό τμήμα του πυραύλου, σύστημα που είχε επιδιορθωθεί έπειτα από διαρροές που εμφανίστηκαν στη διάρκεια των δοκιμών πλήρωσης με καύσιμα τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.

Τέτοιες διαρροές είναι δύσκολο να ανιχνευθούν καθώς τείνουν να εμφανίζονται μόνο όταν το σύστημα τροφοδοσίας πέσει στη θερμοκρασία του υγρού υδρογόνου στους -217 βαθμούς Κελσίου.

Πολλά προβλήματα

Νωρίτερα, καταιγίδες με πιθανότητα κεραυνών εμπόδισαν την ομάδα να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεφοδιασμού με καύσιμα, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα, για περίπου μία ώρα. Η αναστολή άρθηκε στις 1:13 π.μ. ώρα Ελλάδας και ξεκίνησε η διαδικασία ανεφοδιασμού με καύσιμα για να φορτωθεί το κεντρικό στάδιο του πυραύλου με υπερψυχρό υγρό οξυγόνο και υγρό υδρογόνο.

Σύμφωνα με το CNN, στη συνέχεια η ομάδα σταμάτησε να γεμίζει τη δεξαμενή με υγρό υδρογόνο δύο φορές, αρχικά λόγω της διαρροής καθώς και λόγω αύξησης της πίεσης.

Λίγο μετά η ομάδα εκτόξευσης ανακάλυψε και ένα πρόβλημα με την εξαέρωση του κινητήρα σε έναν από τους τέσσερις κινητήρες του πυραύλου και εργάζεται για να το διορθώσει. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές τους δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της εξαέρωσης του κινητήρα, το υδρογόνο περνάει κυκλικά από τον κινητήρα για να τον προετοιμάσει για την εκτόξευση. Τρεις από τους τέσσερις κινητήρες λειτουργούν όπως αναμενόταν, αλλά ο κινητήρας νούμερο 3 αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης μια γραμμή πάγου στην εσωτερική φλάντζα. Ο παγετός μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη ρωγμής.

Οι μηχανικοί εργάζονται επίσης για να ανακαλύψουν τι προκάλεσε μια καθυστέρηση 11 λεπτών στις επικοινωνίες μεταξύ του διαστημικού σκάφους Orion και των επίγειων συστημάτων. 

Το πρόγραμμα

Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για τις 15:33 ώρα Ελλάδας από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα της αποστολής «Άρτεμις 1» με έναν πελώριο πύραυλο Space Launch System (SLS) που θα μετέφερε την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά θα επέστρεφε στη Γη.

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Άρτεμις 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί (μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη).

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030. Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί κατά μερικά χρόνια προς το μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Κάρολος: «Το φάντασμα της Νταϊάνα τον καταδίωκε σε κάθε του βήμα»

Έφυγε από τη ζωή ο μυστηριώδης «Ινδιάνος της τρύπας» – Τα μυστικά που πήρε μαζί του (video)

Τσάρλι Σιν: Πόσα χρήματα θα πληρώσει σε πρώην του, που την εξέθεσε εν γνώση του στον ιό του AIDS (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 01:40