search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 05:19
MENU CLOSE

Ψάχνοντας… Σβαρτσενέγκερ κατά του Predator – Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην οικονομία για αλλαγή ατζέντας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2245
01/09/2022
01.09.2022 06:00
maximou new

Καθώς η «μάχη» των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων μοιάζει να μπαίνει σε μια… σειρά, με την έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, όπως ζητούσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα, ρίχνοντας όλο το βάρος πλέον στην οικονομία, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται για σχεδόν 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Όλο το βάρος στη ΔΕΘ

Είναι πλέον προφανές στους πάντες ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και το περιεχόμενο των εξαγγελιών του από το βήμα της έκθεσης βρίσκονται στο επίκεντρο των ζυμώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμάται ότι μια επιτυχημένη εμφάνιση του πρωθυπουργού και η παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.

Αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική κοινωνία βλέπει το εισόδημά της να συμπιέζεται διαρκώς λόγω κυρίως της ενεργειακής ακρίβειας, η οποία συμπαρασύρει συνολικά τις τιμές. Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατόν για την ίδια, δηλαδή να «ξεκολλήσει» τη συζήτηση από το θέμα των παρακολουθήσεων και να πάρει μια αναγκαία ώθηση ύστερα από ένα horribilis διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά το τελευταίο μπρίφινγκ, ήδη από την εισαγωγική του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι «ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό με την ομιλία του στη ΔΕΘ. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει να εξαντληθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας – ιδίως μάλιστα των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης – χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ., ενός κόμματος που ανέκαθεν βάζει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και θεωρεί ότι η εθνική οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες και τον λαό μας, δεσμεύεται να δημιουργεί συνεχώς νέες δυνατότητες για τη στήριξη της κοινωνίας».

Μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα πολύ ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης, πάντοτε μέσα στις αντοχές της οικονομίας μας. Προφανώς και υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο μια ακατάσχετη παροχολογία, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας σταθερότητα».

Υπενθύμισε κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης όλο και μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας – υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος τον Αύγουστο άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ – και στη διατήρηση όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερης δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τις Βρυξέλλες.

«Ακτίνα φωτός»

Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει σταθερά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την προσπάθεια εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπισή της.

Μια πρώτη «ακτίνα φωτός» ήλθε προχθές από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία, συζητώντας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, παραδέχθηκε ότι πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός, ώστε η τιμή του ρεύματος να αποσυνδεθεί από την τιμή του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ένα εργαλείο που θα διασφαλίζει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα κυριαρχούν πλέον στις τιμές του ηλεκτρισμού. (…) Βλέπουμε σήμερα, με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ότι θα πρέπει να αποσυνδεθούν».

Φυσικά, δεδομένης της εξαιρετικά αργοκίνητης ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, αλλά και των… ενδοοικογενειακών καυγάδων που συνοδεύουν κάθε προσπάθεια της Ε.Ε. να λάβει μια απόφαση για ένα μείζον ζήτημα, η φράση της Φον Ντερ Λάιεν, προς το παρόν τουλάχιστον, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ευχολόγιο παρά ως απόφαση χάραξης πολιτικής.

Επίσης, ακόμα κι αν η Ευρώπη αποφασίσει να κινηθεί πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά απ’ όσο συνήθως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η όποια συμφωνία να απελευθερώνει πλήρως τους προϋπολογισμούς των χωρών – μελών από το βάρος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος που βαραίνουν τους πολίτες.

Πολλώ δε μάλλον αν κάποιος αναλογιστεί ότι η Ρωσία συνεχίζει την τακτική να μετατρέπει σε «όπλο» το φυσικό αέριο διακόπτοντας εκ νέου την παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream 1 – χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα επανέλθει.

Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετράει και ξαναμετράει, προκειμένου να μπορέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε ο Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, να παρουσιάσει το «πακέτο» για τον χειμώνα. Για την ώρα, αρωγός στην προσπάθεια το πακέτο αυτό να είναι ικανοποιητικό είναι τα εξής στοιχεία:

● Μέχρι στιγμής η εκτέλεση του προϋπολογισμού, από άποψη εσόδων, είναι καλή.

● Η τουριστική περίοδος πήγε πολύ καλά και εκτιμάται ότι ξεπέρασε ακόμα και το 2019.

● Το έλλειμμα δεν έχει «ξεφύγει», οπότε υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μέτρα στήριξης.

«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»

Από την άλλη, πάντως, όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο αυξάνεται το ποσό που η κυβέρνηση διαθέτει για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, τόσο στενεύουν τα περιθώρια για επιπλέον παροχές και ελαφρύνσεις προς τους πολίτες.

Άλλωστε, και στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σχετικά με τις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ λέγοντας ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αν η Πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισ. τον μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες».

Έτσι, όπως υπογράμμισε, «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω γιατί ακούω ή διαβάζω – πάντα συμβαίνει αυτό, ξέρετε, πριν από τη ΔΕΘ – για ένα “τσουνάμι” επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και – κατά πάσα πιθανότητα – στοχευμένες ενισχύσεις στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμΕΑ), ενώ ερωτηματικό παραμένει και ένας νέος κύκλος fuel pass, αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν υψηλές.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της τα χειρότερα σενάρια (πλήρης διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ελλείψεις σε αέριο κ.λπ.), τα οποία, αν πραγματωθούν, θα οδηγήσουν στη λήψη δύσκολων μέτρων, όπως διακοπές ρεύματος. Για την ώρα, το Μαξίμου «ξορκίζει» τα σενάρια αυτά, ωστόσο ακόμα και σήμερα δεν τα έχει διαγράψει πλήρως – για καλό και για κακό.

Αρχίζει η μάχη των παρακολουθήσεων

Όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μάχη διαρκείας, μετά την έγκριση από τη Βουλή του αιτήματος της αντιπολίτευσης περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, με τη Ν.Δ., πάντως, να ψηφίζει «παρών» και τις πληροφορίες να μην αποκλείουν στη διάρκεια των εργασιών της να ζητήσει διεύρυνση του εξεταζόμενου χρονικού διαστήματος, αν και για την ώρα κάτι τέτοιο δεν ετέθη από το κυβερνών κόμμα.

Για την ώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία από σήμερα συνεδριάζει – κεκλεισμένων των θυρών – με αντικείμενο τη λειτουργία της ΕΥΠ και το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Τα πρόσωπα που κλήθηκαν για ακρόαση είναι ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, Γιάννης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δραβίλλας, οι εισαγγελείς Εφετών Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ενώ παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, δεδομένων των εξελίξεων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα ρίξει το βάρος σε τρία μείζονα ζητήματα:

● Γιατί τέθηκε υπό παρακολούθηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

● Παρακολουθούνταν και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή/και πρόσωπα του δημόσιου βίου;

● Χρησιμοποιήθηκε κατασκοπευτικό λογισμικό – όπως το Predator – για τις παρακολουθήσεις ή η ΕΥΠ χρησιμοποίησε ιδιώτες «εργολάβους» που διαθέτουν αντίστοιχο spyware;

Ουσιαστικά η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εκτιμάται ότι αποτελεί ένα προανάκρουσμα για τα όσα θα ακολουθήσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, αν και η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι εν τέλει ο συγκεκριμένος «σκόπελος» θα ξεπεραστεί χωρίς σημαντικές απώλειες για την ίδια.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, άλλη μια φορά επιχείρησε να παίξει το χαρτί της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας από ξένες δυνάμεις (προκειμένου να τονίσει τη σημασία του έργου της ΕΥΠ στην οργάνωση της άμυνας της Ελλάδας), λέγοντας ότι «ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Κατά πληροφορίες, αυτή θα είναι και η βασική υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης, ότι δηλαδή για ένα «ατόπημα» δεν πρέπει να ακυρωθεί συνολικά το έργο της υπηρεσίας. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν αποκαλυφθούν και άλλες παρακολουθήσεις δημοσίων προσώπων, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ και είναι άγνωστο τι είδους εξελίξεις θα δρομολογηθούν.

Διαβάστε επίσης:

Το οργανωμένο έγκλημα σε δύο τροχούς

Βιβλίο: Βουτιές στην ξένη λογοτεχνία

Καβγάς για το μετρό Εξαρχείων: Πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει ο σταθμός στην πλατεία της ιστορικής γειτονιάς;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36