search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:58
MENU CLOSE

Νορβηγία: Δέσμευση για στήριξη της ΕΕ με σταθεροποίηση της αγοράς φυσικού αερίου

15.09.2022 19:48
norway-gas

Η Νορβηγία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ για να σταθεροποιήσει την αγορά, αν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει ένα κενό που αφήνει η Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και απειλεί με ύφεση το μπλοκ, προκαλώντας επείγουσες δράσεις για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου», είπε ο πρωθυπουργός Στάρε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου για να συζητήσουν τους τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας

Το εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν πάνω από 250% τον περασμένο χρόνο, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας.

Δεδομένου ότι η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα αποδίδει την ευθύνη για τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, με αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί ανέβασαν τους ρυθμούς στην παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, ανέφερε το Interfax, ενώ η χώρα έστειλε περίπου 150 bcm στην ΕΕ το 2021.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Ιταλία είναι έτοιμη να εκλέξει ως πρωθυπουργό μία νοσταλγό του Μουσολίνι (Photos/Videos)

Μάικλ Φάγκαν: Τι λέει για τη Βασίλισσα Ελισάβετ ο άνθρωπος που εισέβαλε στο υπνοδωμάτιό της (video)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ουγγαρία δεν είναι πλέον δημοκρατία αλλά μια «εκλογική απολυταρχία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:57