search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 23:10
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ουγγαρία δεν είναι πλέον δημοκρατία αλλά μια «εκλογική απολυταρχία»

15.09.2022 15:47
evropaiko koinovoulio

Η Ουγγαρία δεν είναι πλέον μια πλήρως λειτουργική δημοκρατία, δήλωσαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη σε μια μη δεσμευτική αλλά άκρως συμβολική έκθεση.

Αντίθετα, η χώρα θα πρέπει να θεωρείται ένα «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας» στο οποίο οι εκλογές διεξάγονται τακτικά αλλά χωρίς να τηρούνται οι βασικοί δημοκρατικοί κανόνες.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των ειδικών ότι η Ουγγαρία δεν είναι πλέον δημοκρατία», ανέφεραν οι νομοθέτες, επικαλούμενοι μια σειρά διεθνών δεικτών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει το καθεστώς της Ουγγαρίας.

Στο ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές δείχνουν απευθείας τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, και καταδικάζουν τις «σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειες» της κυβέρνησής του να υπονομεύσει τις βασικές αξίες της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες για έναν μακρύ κατάλογο θεμελιωδών δικαιωμάτων που πιστεύουν ότι απειλούνται, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού συστήματος, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της ιδιωτικής ζωής, της ελευθερίας της έκφρασης, του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, των δικαιωμάτων LGBTIQ και της προστασίας των μειονοτήτων και των αιτούντων άσυλο.

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για το ότι επέτρεψαν τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση να παραμείνει ανεξέλεγκτη.

Το Κοινοβούλιο «εκφράζει βαθιά λύπη για το γεγονός ότι η έλλειψη αποφασιστικής δράσης της ΕΕ συνέβαλε στην κατάρρευση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας», αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση.

Το κείμενο πέρασε με μεγάλη διαφορά την Πέμπτη: 433 ψήφοι υπέρ, 123 κατά και 28 αποχές.

Αυτή πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ δηλώνει ότι ένα κράτος μέλος δεν είναι σωστή δημοκρατία, απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί στο μπλοκ.

Εκτός από τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπήρξε «περιορισμένη» δράση κατά της διαφθοράς στην Ουγγαρία, του πελατειακού χαρακτήρα και του νεποτισμού στη δημόσια διοίκηση, καθώς και ελλείψεις στις δημόσιες προμήθειες.

Η Ουγγαρία βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό εντατικό έλεγχο από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τον Απρίλιο τον λεγόμενο μηχανισμό προϋποθέσεων, ένα νέο σύστημα που μπορεί να παγώσει το κατανεμημένο μερίδιο μιας χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ όταν τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ τίθενται δυνητικά σε κίνδυνο.

Ο Γιοχάνες Χαν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό, πρότεινε περικοπή 70% στη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των δημοκρατικών προτύπων και την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κάθε χρόνο, η Ουγγαρία λαμβάνει πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ, τα περισσότερα από τα οποία υποστηρίζουν έργα συνοχής.

Επιπλέον, η Ουγγαρία παραμένει το μόνο κράτος μέλος χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο ανάκαμψης του COVID-19. Η Επιτροπή ζήτησε μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για το σχέδιο ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Καθώς η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται και ο πληθωρισμός εκτινάσσεται, η Βουδαπέστη έχει αρχίσει να κάνει προσαγωγές προς τις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να αποδεσμεύσει τα μετρητά. Ο Πρωθυπουργός υπέγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα ένα διάταγμα για την ίδρυση μιας υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, μαζί με μια ξεχωριστή ομάδα εργασίας.

Η έκθεση του Κοινοβουλίου προτρέπει την Επιτροπή να απόσχει από την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης έως ότου εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου και να αποτραπεί η χρηματοδότηση έργων συνοχής που ενδέχεται να συνεπάγονται νομικές παραβιάσεις.

«Αυτό το κείμενο είναι μια ακόμη απόπειρα των φεντεραλιστικών ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων να επιτεθούν στην Ουγγαρία και τη χριστιανοδημοκρατική, συντηρητική κυβέρνησή της για ιδεολογικούς λόγους», ήταν η απάντηση Ούγγρου ευρωβουλευτή. «Αυτή η έκθεση είναι ένα απογοητευτικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ειδικά σε μια εποχή που ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τεράστιες ουρές έξω από το παλάτι για το «τελευταίο αντίο» (Video)

Φρίκη στην Ινδία: Βίασαν, έπνιξαν και κρέμασαν σε δέντρο δυο ανήλικα κορίτσια

Ρωσία: Μυστηριώδης θάνατος του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Πράβντα και συμμάχου του Πούτιν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 23:09