search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 06:15
MENU CLOSE

Μάικλ Φάγκαν: Τι λέει για τη Βασίλισσα Ελισάβετ ο άνθρωπος που εισέβαλε στο υπνοδωμάτιό της (video)

15.09.2022 15:53
queen_elizabeth_new
credit: royal.uk

Στις 9 Ιουλίου 1982, ο Μάικλ Φάγκαν κατάφερε να μπει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και να φτάσει μέχρι το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας κι έτσι έμεινε στην ιστορία ως πρωταγωνιστής της πιο σοβαρής παραβίασης των μέτρων ασφαλείας στο παλάτι, τον 20ο αιώνα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, ως η μακροβιότερη μονάρχης, τα είχε δει όλα: πρωθυπουργούς που έρχονταν κι έφευγαν, σκάνδαλα στον βασιλικό οίκο και σκανδαλώδη διαζύγια, αλλά αυτό δεν το περίμενε! Ξύπνησε εκείνο το πρωινό της 9ης Ιουλίου και είδε έναν άγνωστο άνδρα μπροστά στο κρεβάτι της… Ήταν ένα γεγονός που προκάλεσε σοκ και έδωσε υλικό ακόμα και για ένα ντοκιμαντέρ του BBC.

Ένα κερί στη μνήμη της Ελισάβετ, από τον εισβολέα

Ο πρωταγωνιστής ήταν ένας άσημος διακοσμητής, 31 χρόνων, που σήμερα είναι 74 χρόνων. Ο Μάικλ Φάγκαν όχι απλά έφτασε μέχρι το βασιλικό υπνοδωμάτιο, αλλά έμεινε δέκα λεπτά μαζί με την Ελισάβετ, συζητώντας για διάφορα θέματα… Ο Φάγκαν, που πάσχει από σχιζοφρένεια, λέει σήμερα πως είναι «λυπημένος που έφυγε η βασίλισσα» και πως άναψε ένα κερί στη μνήμη της.

«Είμαι πολύ λυπημένος που έφυγε. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο – μόνο ότι εύχομαι να αναπαυθεί εν ειρήνη. Δεν θα πάω στην κηδεία, αλλά πήγα στην εκκλησία και άναψα ένα κερί για κείνη… Νομίζω ότι ο Κάρολος θα κάνει καλή δουλειά και θα φροντίσει τον πλανήτη. Θα είναι πολύ καλός σε αυτό», δήλωσε ο Μάικλ Φάγκαν στην ιστοσελίδα ladBible. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους στην κοινωνία και νομίζω ότι ο Κάρολος θα βοηθήσει να επουλωθεί αυτή η πληγή».

Τι έγινε στις 9 Ιουλίου

Ο Μάικλ Φάγκαν εκείνο το ξημέρωμα του Ιουλίου είχε φτάσει μέχρι το βασιλικό υπνοδωμάτιο και ξύπνησε την Ελισάβετ ανοίγοντας τις κουρτίνες. Ήταν περίπου 7 το πρωί όταν ο Φάγκαν σκαρφάλωσε στο ύψους πέντε μέτρων περιμετρικό τείχος του παλατιού. Μπήκε στον περίβολο και στη συνέχεια σκαρφάλωσε σε ένα αποχετευτικό σωλήνα, φτάνοντας σε ένα παράθυρο που ήταν ανοιχτό.

Το σύστημα συναγερμού ήχησε εντοπίζοντας τον εισβολέα, αλλά οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τον συναγερμό και τον απενεργοποίησαν.

Στο μεταξύ ο Φάγκαν είχε μπει στο παλάτι και περίπου ύστερα από 15 λεπτά βρέθηκε στο βασιλικό υπνοδωμάτιο. Πριν φτάσει ως εκεί είχε σπάσει ένα γυάλινο σταχτοδοχείο και μάλιστα έκοψε το χέρι του.

Μπήκε στο υπνοδωμάτιο της Ελισάβετ και άνοιξε την κουρτίνα. Η βασίλισσα ανασηκώθηκε από το κρεβάτι και είδε έκπληκτη εκείνον τον άγνωστο άνδρα που πήγε και κάθισε στην άκρη του κρεβατιού. Νόμιζε πως ήταν κάποιος από το προσωπικό του παλατιού, που είχε μεθύσει και τόλμησε να μπει στην κρεβατοκάμαρα.

Σηκώθηκε από το κρεβάτι και άρχισε να κουβεντιάζει με τον νεαρό άνδρα.

«Τι κάνετε εδώ;» τον ρώτησε… Κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς συζήτησαν, αλλά ο Τύπος της εποχής έγραψε πως ο εισβολέας και η βασίλισσα μίλησαν για τα οικογενειακά προβλήματα του Φάγκαν. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 10 λεπτά. Η ψυχραιμία της Ελισάβετ ήταν παροιμιώδης.

«Άνθρωποι που έχουν κάνει θαυμάσια πράγματα γονατίζουν μπροστά της για να την τιμήσουν. Εγώ κάθισα στο κρεβάτι της και έπιασα κουβέντα», είχε πει στη Sun, ο Φάγκαν.

Μετά την συζήτηση η βασίλισσα σηκώθηκε από κρεβάτι, τηλεφώνησε στην ασφάλεια δύο φορές, αλλά δεν έφτασε κανένας αμέσως. Η Ελισάβετ τελικά βγήκε από δωμάτιο και φώναξε την ασφάλεια και σε λίγα λεπτά εμφανίστηκε ο Πολ Γούμπρου, που είχε βγάλει βόλτα τα σκυλιά της βασίλισσας. Έδωσε στον Φάγκαν ένα ποτήρι ουίσκι, που το ήπιε μέχρι να φτάσουν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι τον απομάκρυναν.

Εναντίον του εισβολέα ασκήθηκε δίωξη για την κλοπή ενός μπουκαλιού κρασιού, που ο ίδιος είπε ότι το είχε πιει σε άλλο δωμάτιο του παλατιού πριν μπει στο βασιλικό υπνοδωμάτιο. Ο Φάγκαν κατέθεσε ότι είχε καθίσει στον θρόνο, ήπιε το κρασί και ούρησε στα δοχεία με το φαγητό των σκυλιών της βασίλισσας.

Η πρώτη εισβολή στο παλάτι

Ο Φάγκαν είχε καταφέρει να μπει στο παλάτι και στις αρχές Ιουνίου του 1982. Και τότε σκαρφαλώνοντας από έναν σωλήνα αποχέτευσης. Όταν μπήκε στο κτήριο τον αντίκρισε μια καμαριέρα και έβαλε τις φωνές. Ο Φάγκαν κατάφερε να φύγει πριν φτάσουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν πίστεψαν στα όσα τους είχε πει η καμαριέρα.

Ο εισβολέας πάντως είπε αργότερα ότι στην πρώτη εισβολή του έμεινε στο παλάτι περίπου μισή ώρα πριν τον δει η καμαριέρα, την ώρα που έτρωγε τυρί τσένταρ και κράκερς.

Είπε πως νωρίτερα χάζευε τα βασιλικά πορτρέτα στους τείχους και μπήκε στο δωμάτιο του ταχυδρομείου.

Ποιος είναι ο εισβολέας του Μπάκιγχαμ

Μετά από λίγο καιρό, ο Φάγκαν πέρασε από ψυχιατρικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια και νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες σε ψυχιατρική κλινική.

Ο Μάικλ Φάγκαν γεννήθηκε στο Κλέρκενγουελ του Λονδίνου, τον Αύγουστο του 1948. Ο πατέρας του ήταν βίαιος και το 1966 ο Μάικλ έφυγε από το σπίτι.

Έπιασε δουλειά ως ζωγράφος και διακοσμητής και το 1972 παντρεύτηκε την Κριστίν, με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά.

Το 1997 ο Φάγκαν, η σύζυγός του και ο 20χρονος γιος τους κατηγορήθηκαν για απόπειρα πώλησης ηρωίνης. Ο Φάγκαν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων.

Σήμερα ζει στο Λονδίνο και πριν από δύο χρόνια προσβλήθηκε από covid και υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Ινδία: Βίασαν, έπνιξαν και κρέμασαν σε δέντρο δυο ανήλικα κορίτσια

Ζελένσκι: Σοβαρά τραυματίας ο οδηγός που ενεπλάκη στο τροχαίο με τον Ουκρανό πρόεδρο (Videos)

Ρωσία: Μυστηριώδης θάνατος του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Πράβντα και συμμάχου του Πούτιν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38