search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:16
MENU CLOSE

Nord Stream: Και τέταρτη διαρροή στον αγωγό εντόπισε η Σουηδία

29.09.2022 08:19
nord_stream_new

Αναφορές για τέταρτη διαρροή στον αγωγό Nord Stream κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ.

Την σχετική είδηση μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης (28/9) το Sky Νews το πρωί της, επικαλούμενο σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του λιμενικού, εντοπίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή φυσικού αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές.

«Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επεσήμανε η Τζένι Λάρσον.

«Η απόσταση είναι κάτι σχετικό, αλλά βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη», εξήγησε.

Μέχρι στιγμής η Σουηδία έκανε λόγο για μία διαρροή στον Nord Stream 1 και η Δανία για μία σε κάθε έναν από τους αγωγούς, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από δύο ύποπτες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί και το βράδυ.

Οι διαρροές εντοπίζονται στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, αλλά στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.

Οι δύο άλλες εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Κοπεγχάγη: Έχει διαρρεύσει πάνω από το μισό αέριο που υπήρχε στους αγωγούς

Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χθες, Τετάρτη (27/9).

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονταν σε «δολιοφθορά».

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι φυγάδες στις χώρες που θεωρούσαν «δορυφόρους» της Μόσχας (Photos/Videos)

Κι άλλα όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία – Σχεδόν 17 δισ. το συνολικό πακέτο βοήθειας

Συναγερμός στη Φλόριντα για τον τυφώνα «Ίαν» που «μαστιγώνει» με 250 χλμ. την ώρα – Εκατοντάδες κεραυνοί στο μάτι του (Photos/ Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04