search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:32
MENU CLOSE

Φλόριντα: «Κατηγορίας 5» ο τυφώνας «Ίαν» που «μαστιγώνει» με 250 χλμ. την ώρα – Εκατοντάδες κεραυνοί στο μάτι του (Photos/ Videos)

28.09.2022 19:41
tifonas ian- florida 543- new

Καθ’ οδόν για τις δυτικές ακτές της Φλόριντα βρίσκεται ο τυφώνας Ίαν, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 5 και η πολιτεία προσπαθεί να οχυρωθεί για την επέλασή του, ενώ χτυπά ήδη την κομητεία Σάρλοτ.

Στο πέρασμα του τυφώνα αναμένονται έντονα φαινόμενα όπως καταστροφικές καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και πλημμύρες.

Παρακολουθήστε ζωντανά:

Πάνω από 2.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί για την Τετάρτη, ενώ το σύνολο των πτήσεων που δεν έχουν γίνει από τα αεροδρόμια του Ορλάντο, του Μαϊάμι και της Τάμπα πλησιάζουν τις 4.000.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό 23 μεταναστών που αγνοούνται, αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά της Φλόριντας, όπου πλησιάζει ο ισχυρός κυκλώνας Ιάν.

«Τέσσερις Κουβανοί μετανάστες κολύμπησαν μέχρι την όχθη αφού το πλοιάριο βυθίστηκε λόγω της κακοκαιρίας. Η ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τη διάσωση 23 προσώπων» ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας του Μαϊάμι, Γουόλτερ Σλόσαρ.

Η Amazon έκλεισε όλες τις εγκαταστάσεις της και τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές θα είναι κλειστά έως την Παρασκευή. Τα ράφια σε όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει.

Tα ξενοδοχεία κατά μήκος του Διαπολιτειακού Αυτοκινητόδρομου 75, που διατρέχει τη δυτική ακτή της Φλόριντας, ήταν γεμάτα με ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο.

Στην περιοχή αυτή υπάρχουν διάσπαρτα πάρκα με τροχόσπιτα, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα εγκατέλειψαν και κατέφυγαν σε σχολεία ή άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται ως προσωρινά καταφύγια.

Έχουν επίσης εκκενωθεί και οι πολλές εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης ηλικιωμένων. Το Heartis Venice, ένας οίκος ευγηρίας στα βόρεια του Βένις, αποτελεί εξαίρεση.

Από τους 107 τροφίμους του, οι 98 αποφάσισαν να μείνουν εκεί, υπό τη φροντίδα και τη βοήθεια του προσωπικού και των συγγενών τους, όπως είπε η Μισέλ Μπάρτζερ, η γενική διευθύντρια. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια και το κτίριο έχει χτιστεί με προδιαγραφές ώστε να αντέχει σε κυκλώνα κατηγορίας 5.

Πολλές επιχειρήσεις στη Φλόριντα έχουν κλείσει και οι αξιωματούχοι διέταξαν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Αν ο τυφώνας Ίαν χτυπήσει με τη ένταση που έχει αυτή την ώρα θα είναι ο πιο ισχυρός που έχει χτυπήσει ποτέ την περιοχή. 

Οι δορυφορικές εικόνες του τυφώνα Ίαν είναι τρομακτικές. Σε βίντεο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ φαίνονται εκατοντάδες κεραυνοί να σπινθηροβολούν γύρω από το τεράστιο στροβιλιζόμενο μάτι του τυφώνα Ίαν.

Οι άνεμοι αυτή την ώρα φτάνουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα. Ήδη 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. 

«Αυτή θα είναι μια άσχημη περίοδος μίας-δύο ημερών», είπε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, την Τετάρτη, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο μονοπάτι που θα ακολουθήσει ο τυφώνας θα πρέπει να σπεύσουν στο ασφαλέστερο δυνατό καταφύγιο και να παραμείνουν εκεί.

Το μονοπάτι του τυφώνα «Ίαν», που έχει προβλεφθεί από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, πιάνει ένα μεγάλο μέρος της μέσης προς τη βόρεια Φλόριντα, από το Cape Coral μέχρι το Jacksonville, αν και δεν αναμένεται να «χτυπήσει» όλες τις περιοχές με την ίδια ένταση.

Εικόνες από το Διάστημα- Photo: NASA

Προς το παρόν, ο «Ίαν» πλησιάζει στην κατηγοριοποίηση τυφώνα κατηγορίας 5 και υπάρχει φόβος ότι μπορεί να ενισχυθεί καθώς φτάνει στις ακτές της Φλόριντα.

Καθώς θα πλησιάζει, ο «Ίαν» θα χτυπήσει τελικά την Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Νότια Καρολίνα, αλλά θα είναι πολύ πιο αδύναμος μέχρι τότε, καθώς θα έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Ο κυκλώνας Ίαν δεν συνιστά λόγο για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης

Το πέρασμα του κυκλώνα Ίαν από τη Φλόριντα «δεν συνιστά δικαιολογία» για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης, δήλωσε  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας τις πετρελαϊκές εταιρείες.

«Μην τον χρησιμοποιήσετε, επαναλαμβάνω, μην τον χρησιμοποιήσετε ως πρόσχημα για να αυξήσετε την τιμή της βενζίνης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύσσοντας την έναρξη ενός συνεδρίου αφιερωμένου στη διατροφή. «Δεν είναι δικαιολογία», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο κυκλώνας θα έχει μόνο περιορισμένες και πρόσκαιρες επιπτώσεις στην παραγωγή αμερικανικού αργού.

Ο Μπάιντεν είπε ότι συνομίλησε την Τρίτη με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας, τον Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σθεναρότερους πολιτικούς αντιπάλους του. Είπε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό και ότι είναι έτοιμα προς διανομή εκατομμύρια λίτρα νερού και γεύματα, καθώς και εκατοντάδες γεννήτριες.

Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί στις αρχές του καλοκαιριού αλλά πλέον έπεσε, είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημοκρατικός πρόεδρος επικρίνει τις πετρελαϊκές εταιρίες, τις οποίες κατηγορεί ότι περνούν αμέσως τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στις αντλίες των βενζινάδικων αλλά καθυστερούν να την μειώσουν όταν πέφτει η τιμή.

Photo: NASA

Την Τρίτη ο τυφώνας έπληξε τη δυτική Κούβα προκαλώντας θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες που επηρέασαν τις υποδομές και κατέστρεψαν μερικές από τις πιο σημαντικές φάρμες καπνού της χώρας. 

Νωρίτερα, ο τυφώνας έφτασε στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο της Κούβας όπου οι αξιωματούχοι δημιούργησαν 55 καταφύγια, εκκένωσαν 50.000 ανθρώπους και έλαβαν μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών στην κύρια καπνοπαραγωγική περιοχή της χώρας.

Η καταιγίδα άφησε πίσω της τουλάχιστον δύο νεκρούς στη δυτική Κούβα, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Nord Stream: Ποιος κερδίζει από το σαμποτάζ στους αγωγούς – Πώς μπορεί να έγινε

Η Ρωσία αιμορραγεί: Το προφίλ των ανθρώπων που φεύγουν για να μην επιστρατευθούν (Photos/Videos)

Η Μέρκελ προειδοποιεί τη Δύση: Πάρτε στα σοβαρά τον Πούτιν – Δεν μπλοφάρει για τα πυρηνικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:29