search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:35
MENU CLOSE

Η Ρωσία αιμορραγεί: Το προφίλ των ανθρώπων που φεύγουν για να μην επιστρατευθούν (Photos/Videos)

28.09.2022 17:23
russians

Προγραμματιστές, μηχανικοί, ακόμα και ένας πυρηνικός φυσικός. Η Ρωσία χάνει τα καλύτερα μυαλά της, καθώς χιλιάδες φεύγουν για να αποφύγουν την επιστράτευση του Πούτιν.

Το βρετανικό Skynews κάνει ρεπορτάζ στα σύνορα με τη Γεωργία, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Ρώσοι προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να μην πολεμήσουν στην Ουκρανία. Φτάνουν μέχρι τα σύνορα με τα πόδια, με ποδήλατα, με αυτοκίνητα, ακόμα και με ηλεκτρικά σκούτερ.

Η Κάτι, ο Βιτάλι, η Μαρία και ο «Νικ»

Ο καθένας από αυτούς κουβαλάει ό, τι μπορεί σε μία βαλίτσα. Κάποιοι παίρνουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους. Φθάνουν εξαντλημένοι ύστερα από ταξίδι ημερών, αλλά ανακουφισμένοι γιατί έχουν μπροστά τους την έξοδο από την Ρωσία του Πούτιν.

«Είμαστε πολύ κουρασμένοι, αλλά χαρούμενοι», λέει η Κάτι, που άφησε πίσω της την Ρωσία, μαζί με τον σύζυγό της. Η Κάτι, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, αφηγούνται σκηνές χάους από την άλλη πλευρά.

Ο Βιτάλι και η Μαρία έχουν τέσσερα παιδιά. Έφυγαν από το σπίτι τους πριν από 4 μέρες. Τις τελευταίες δύο τις πέρασαν στις ατέλειωτες ουρές που έχουν σχηματιστεί στην ρωσική πλευρά των συνόρων. Κάποιοι δωροδόκησαν Ρώσους συνοριοφύλακες για να αποφύγουν τις ουρές. «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος», ψιθύρισε ο Βιτάλι στον ρεπόρτερ του Skynews, προσθέτοντας πως δεν σκοπεύει να γυρίσει στη χώρα του αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση και ο πρόεδρος.

«Ο γιος μου είναι 17 χρόνων. Θα τον πάρουν στον στρατό. Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει αύριο. Αν συνεχιστεί … γιατί τον μεγάλωνα; Για τον Πούτιν;», λέει ο Βιτάλι, ο οποίος άφησε τα πάντα πίσω του, ακόμα και το αυτοκίνητό του, με το οποίο έφτασαν μέχρι τα σύνορα.

Όσοι περιμένουν δείχνουν ανήσυχοι. Είναι  εξουθενωμένοι. Τη μέρα ο ήλιος καίει και το βράδυ κάνει πολύ κρύο.

Ένα άλλο ζευγάρι περιγράφει τις στιγμές πανικού που έζησαν όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι Ρώσοι θα έκλειναν τα σύνορα ή θα έστελναν τον στρατό για να εντοπίσει τους άνδρες που ήταν σε ηλικία επιστράτευσης και προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Κάποιοι είναι τόσο τρομαγμένοι που φοβούνται να μιλήσουν παρόλο που έχουν περάσει στη γεωργιανή πλευρά.

Από όσους μίλησε ο ρεπόρτερ του Skynews, μόνο ένας είχε λάβει ειδοποίηση για να παρουσιαστεί στο στρατό. Ο «Νικ» είναι πλέον λιποτάκτης. Η κυβέρνηση «θέλει να με κάνει κρέας», λέει . Είναι μηχανικός και θα είχε περισσότερα να δώσει στη χώρα του ως επιστήμονας, παρά ως στρατιώτης.

Brain drain

Ανάμεσα στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ρωσία είναι προγραμματιστές, μάνατζερς, ακόμα και πυρηνικοί φυσικοί. Εγκατέλειψαν όλοι τις δουλειές τους για να μην βρεθούν στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία χάνει το καλύτερο δυναμικό της, μια γενιά ανθρώπων με υψηλά προσόντα κι αυτό είναι τραγωδία για την χώρα, που θα χρειαστεί χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες της σε επιστημονικό προσωπικό.

Για το Κρεμλίνο όσοι προτιμούν να φύγουν από τη χώρα είναι «ποντίκια». «Αφήστε τα ποντίκια να φύγουν τρέχοντας. Το πλοίο είναι δικό μας. Γίνεται ολοένα και ισχυρότερο και κινείται προς τον στόχο του», είπε χαρακτηριστικά η Έλα Παμφίλοβα, επικεφαλής της ρωσικής εκλογικής επιτροπής.

Όμως ένας χρήστης του Twitter σχολίασε ότι η κυρία Παμφίλοβα προφανώς δεν γνωρίζει για ποιον λόγο τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα υπολογίζεται ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των Ρώσων που έφυγαν από τη χώρα τους. Πριν κηρυχθεί η μερική επιστράτευση είχαν φύγει από την Ρωσία περίπου 300.000 άνθρωποι. Στην εβδομάδα που έχει μεσολαβήσει μετά την κήρυξη της επιστράτευσης έφυγαν άλλοι 300.000. Κατέφυγαν στη Μογγολία, στην Φινλανδία, στο Καζακστάν και στη Γεωργία. Οι περισσότεροι νέοι, με πανεπιστημιακή μόρφωση, που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία και δεν θέλουν να ρισκάρουν την επιστράτευσή τους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφερε όντως να κινητοποιήσει έναν στρατό Ρώσων- όμως είναι ένας «στρατός» που κινείται προς τα σύνορα προσπαθώντας να φύγει από την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Η Μέρκελ προειδοποιεί τη Δύση: Πάρτε στα σοβαρά τον Πούτιν – Δεν μπλοφάρει για τα πυρηνικά

Μόσχα: Να λογοδοτήσει ο Μπάιντεν για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream (Video)

Κάρα Ντελεβίν: Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τα ανησυχητικά δημοσιεύματα για την υγεία της (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:26