search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:24
MENU CLOSE

Κρεμλίνο: Απορρίπτει ως «ανόητους» τους ισχυρισμούς ότι επιτέθηκε στους αγωγούς Nord Stream

28.09.2022 15:26
Kremlino987-new

Το Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο πίσω από μια πιθανή επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ως ανόητους, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αντιταχθεί στους αγωγούς και οι εταιρείες τους είχαν μεγάλα κέρδη προμηθεύοντας με αέριο την Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και ότι οι χρόνοι για την επισκευή των κατεστραμμένων αγωγών δεν ήταν ξεκάθαροι.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται πίσω από την πιθανή επίθεση, ο Πεσκόφ είπε: «Αυτό είναι αρκετά προβλέψιμο και επίσης προβλέψιμα ανόητο».

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς γιατί, πρώτον, και οι δύο γραμμές του Nord Stream 2 είναι γεμάτες με αέριο – ολόκληρο το σύστημα είναι έτοιμο να αντλήσει αέριο και το αέριο είναι πολύ ακριβό… Τώρα το αέριο πετάει στον αέρα».

«Μας ενδιαφέρει να χάνεται αέριο; Όχι, χάσαμε μια διαδρομή για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ.

Η Ευρώπη ερευνά τις συνθήκες της διαρροής, την ώρα που η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν ότι ήταν επιθέσεις που είχαν προκάλασαν μεγάλες διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα.

«Βλέπουμε τα τεράστια κέρδη των Αμερικανών προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίοι αύξησαν κατά πολλές φορές τις προμήθειες τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Πεσκόφ.

«Ενδιαφέρονται πολύ, πολύ να λάβουν περισσότερα σούπερ, σούπερ κέρδη τους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να προμηθεύσουν με τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αποδεσμευτεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία, είπε ότι η δολιοφθορά ήταν πιθανή και ότι οι διαρροές υπονόμευσαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

«Πριν κάνουμε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς, θα πρέπει να περιμένουμε έρευνα για αυτές τις διαρροές, είτε υπήρξε έκρηξη είτε όχι», είπε ο Πεσκόφ. Πληροφορίες για το περιστατικό αναμένονται από τη Δανία και τη Σουηδία, είπε.

Η Nord Stream AG, ο διαχειριστής του δικτύου, δήλωσε την Τρίτη ότι τρεις από τις τέσσερις υπεράκτιες γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν «πρωτοφανή» ζημιά μέσα σε μια μέρα. Ο αγωγός All Nord Stream δεν είχε παραδώσει αέριο μέχρι τη στιγμή του συμβάντος.

Ο Nord Stream 1 ανέφερε σημαντική πτώση πίεσης που προκλήθηκε από τη διαρροή φυσικού αερίου και στις δύο γραμμές του αγωγού, ενώ ο Nord Stream 2 ανέφερε ότι καταγράφηκε απότομη πτώση πίεσης στη γραμμή Α τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Κάρα Ντελεβίν: Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τα ανησυχητικά δημοσιεύματα για την υγεία της (Photos)

Ο Σπύρος Μπιμπίλας απαντά στα αρνητικά σχόλια – «Είμαι 67 ετών και θα φοράω το μαγιό που μου αρέσει» (Video)

Γιολάντα Μπαλαούρα: «Έκανα βιντεοκασέτα για τα χρήματα και το μεράκι – Καταλαβαίνεις τι έγινε» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:23