search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:06
MENU CLOSE

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι φυγάδες στις χώρες που θεωρούσαν «δορυφόρους» της Μόσχας (Photos/Videos)

29.09.2022 06:00
rosia- figades- epistrateusi- new

Με μια παροιμιώδη φράση άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος του Καζακστάν: «Οι καλές σχέσεις με τους γείτονες εγγυώνται την ασφάλεια», είπε ο Κασίμ- Τζομάρτ  Τοκάγιεφ, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και είναι γνωστός για τις ικανότητές του να διαπραγματεύεται.

Αλλά, συνεχίζοντας την ομιλία του, ανέφερε κάτι που μπορεί να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του Καζακστάν με την Ρωσία.

Ο Τοκάγιεφ τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του πρέπει να βοηθήσει τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που έχουν καταφύγει στο Καζακστάν για να αποφύγουν την επιστράτευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι φυγάδες στο Καζακστάν

Σχεδόν 100.000 Ρώσοι έχουν καταφύγει στο Καζακστάν από τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών του Καζακστάν.

«Οι περισσότεροι από αυτούς υποχρεώθηκαν να φύγουν εξαιτίας της απέλπιδος κατάστασης. Πρέπει να τους φροντίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», είπε ο Τοκάγιεφ.

Η πρώην σοβιετική και κυρίως μουσουλμανική κεντροασιατική χώρα ήταν πηγή εργατικού δυναμικού για την Ρωσία για δεκαετίες. Κάποιοι αντιμετώπισαν ρατσιστικές συμπεριφορές από τους Ρώσους.  Σήμερα το Καζακστάν, όπως και οι άλλες κεντροασιατικές χώρες υποδέχονται ένα κύμα Ρώσων, αλλά αποφεύγουν να υποστηρίξουν ή να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν κατέστησε σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στις κατεχόμενες από τους Ρώσους ουκρανικές επαρχίες, που άνοιξαν το δρόμο για την προσάρτησή τους στη ρωσική επικράτεια.

Ο αριθμός των Ρώσων που καταφεύγουν στο Καζακστάν αυξάνεται ώρα με την ώρα, όπως αναφέρουν οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα ΜΜΕ, καθώς οι Ρώσοι θέλουν να αποφύγουν την πρώτη γραμμή του πυρός στην Ουκρανία, όπου στέλνονται χωρίς καμία εκπαίδευση. «Δεν έχουν πάρει μέρος σε ασκήσεις, δεν περνούν από ιατρικές εξετάσεις, δεν έχουν καμία εκπαίδευση», δήλωσε ο Πέρβι Όντε, μέλος οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Καζακστάν επιτρέπει στους Ρώσους να περνούν τα σύνορα χωρίς βίζα. Οι περισσότεροι φτάνουν οδικώς. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν εξαφανιστεί.

Ξενοδοχεία, ξενώνες και ιδιωτικές κατοικίες στο βόρειο Καζακστάν έχουν κατακλυσθεί από Ρώσους. Είναι τόσοι πολλοί που ο ιδιοκτήτης ενός κινηματογράφου στην πόλη Οράλ άνοιξε τις πόρτες για να μπορέσουν να κοιμηθούν οι Ρώσοι φυγάδες.

«Τους βλέπεις παντού. Τους καταλαβαίνεις από τη γλώσσα, από τον τρόπο που κοιτάζουν τριγύρω», λέει στο Al Jazeera ο Μπόρις Νεπομνιάστσι, που εργάζεται σε εταιρία παραγωγής λογισμικού στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Το «ουδέτερο» Ουζμπεκιστάν και το στοίχημα της Τασκένδης

Αρκετοί Ρώσοι καταφεύγουν στο Ουζμπεκιστάν, το πολυπληθέστερο κράτος στην κεντρική Ασία, που βρίσκεται νοτίως του Καζακστάν.

«Δεν μπορώ να διαχειριστώ τον κόσμο που έρχεται», λέει στο Al Jazeera ότι Τιμούρ Καρπόφ, που έχει μία γκαλερί στην Τασκένδη και έχει βοηθήσει πολλούς Ρώσους φυγάδες αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Εγκαταστάθηκα στο σπίτι των γονιών μου διότι στο δικό μου διαμέρισμα μένουν δύο οικογένειες», δήλωσε ένας άλλος Ουζμπέκος, ο Αλεξέι, σύμβουλος διαφημιστικής εταιρίας.

Όμως όταν το ζήτημα είναι η επίσημη στάση του Ουζμπεκιστάν έναντι του Κρεμλίνου, οι αρχές είναι πιο προσεκτικές. Ο Ουζμπέκος πρόεδρος, Σαβκάτ Μιρζιγιάγεφ, τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα της ρωσικής εισβολής.

«Η Τασκένδη είναι σιωπηλή μέχρι τώρα. Ο πολύ προσεκτικός Μιρζιγιάγεφ φοβάται να μην καταστρέψει τις σχέσεις με τη Μόσχα», εξηγεί ο Αλισέρ Ιλκάμοφ, διευθυντής του think-tank Due Diligence Central Asia, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Πάντως η Πνευματική Διοίκηση του Ουζμπεκιστάν, που έχει την ευθύνη για τα θρησκευτικά ζητήματα της χώρας, εξέδωσε διάταγμα στις 23 Σεπτεμβρίου, με το οποίο απαγορεύθηκε στους Ουζμπέκους να εμπλακούν στον πόλεμο.

Ένας φόβος των Ουζμπέκων είναι μήπως προκαλέσουν την οργή του Πούτιν και αποφασίσει να εκδιώξει τους περίπου δύο εκατομμύρια Ουζμπέκους που εργάζονται στη Ρωσία. Η δεξαμενή εργατικού δυναμικού στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι ένας μοχλός πολιτικής πίεσης που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο, αφού στις περισσότερες χώρες υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας.

«Σκοτώστε τον ιμπεριαλιστή που κρύβατε μέσα σας»…

Το Τουρκμενιστάν, το οποίο εδώ και χρόνια έχει αποσπαστεί από την σφαίρα πολιτικής επιρροής της Μόσχας, κρατά κλειστά τα σύνορά του,  ενώ το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν συμμετέχουν στα πολιτικά και οικονομικά μπλοκ που τελούν υπό ρωσική κυριαρχία.

Όπως η Τασκένδη, οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τον πόλεμο, αλλά ούτε τον έχουν καταδικάσει.

Στο Κιργιστάν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίνουν στοιχεία για τον αριθμό των Ρώσων που έχουν καταφύγει στη χώρα μετά τις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά μία ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο δίκτυο του Telegram, αριθμεί χιλιάδες μέλη.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους καταφεύγοντας σε χώρες που μέχρι τώρα τις θεωρούσαν «δορυφόρους» της Μόσχας, είναι υποχρεωμένοι να ξεχάσουν την αίσθηση υπεροχής που είχαν έναντι των ανθρώπων από τις κεντροασιατικές δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι οδηγίες προς τους Ρώσους που θέλουν να καταφύγουν στις κεντροασιατικές χώρες, που δημοσιεύθηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό Republic.ru αρχίζουν ως εξής: «Είναι καιρός να σκοτώσετε τον ιμπεριαλιστή που είχατε μέσα σας- αν δεν το έχετε κάνει ήδη».

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η κεντρική Ασία φιλοξενεί τόσο πολλούς Ρώσους αντικαθεστωτικούς. Όμως είναι πολύ νωρίς και πολύ δύσκολο να προβλέψεις πως μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και στη Μόσχα, όπως επισημαίνουν παρατηρητές τους οποίους επικαλείται το Al Jazeera.

«Μακροπρόθεσμα είναι ένα στοίχημα, γιατί είναι δύσκολο να διευκρινίσεις κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν και να βρουν δουλειές χωρίς να γίνουν εξαρτώμενοι», εξήγησε ο Τεμούρ Ουμάροφ, αναλυτής του think-tank Carnegie Politika.

Διαβάστε επίσης:

Κι άλλα όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία – Σχεδόν 17 δισ. το συνολικό πακέτο βοήθειας

Nord Stream: Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ρωσίας

Συναγερμός στη Φλόριντα για τον τυφώνα «Ίαν» που «μαστιγώνει» με 250 χλμ. την ώρα – Εκατοντάδες κεραυνοί στο μάτι του (Photos/ Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:59