search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 03:07
MENU CLOSE

Σε νέα απρόβλεπτη φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Γόρδιος δεσμός η κρίση

01.10.2022 06:00
RUSSIA-PUTIN-123-NEW

Είναι από τις στιγμές της ιστορίας που ένας ψύχραιμος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί πόσος παραλογισμός έχει καταλάβει τους ηγέτες μας.

Από τη μία πλευρά είναι ένας Ρώσος ηγέτης που φιλοδοξεί να γίνει Τσάρος, κι από την άλλη μία σειρά ηγετών που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι ρίχνοντας λάδι στη φωτιά δεν θα σβήσει ποτέ.

Τι συνέβη τις τελευταίες ώρες:

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών επαρχιών και διαμήνυσε ότι θεωρούνται πλέον ρωσική επικράτεια και ως εκ τούτου αν δεχτούν επίθεση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει για να υπερασπιστεί.

Και την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε επίσημα αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Δύο ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα αυτό που και οι δύο ηγέτες διακήρυτταν ότι δεν ήθελαν να συμβεί: δηλαδή να αποκτήσουν κοινά σύνορα το ΝΑΤΟ και η Ρωσία.

Ο Πούτιν υποτίθεται ότι εισέβαλε στην Ουκρανία επειδή το ΝΑΤΟ επιδίωκε να βάλει πόδι στη χώρα αυτή και να φτάσει ο ΝΑΤΟϊκός στρατός μέχρι τα ρωσικά σύνορα. Και με την τακτική του κατάφερε έδωσε το πρόσχημα στο ΝΑΤΟ για να αναπτυχθεί μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

Κι από την άλλη η Ουκρανία, που είχε κάθε λόγο να γίνει μια κοιτίδα ουδετερότητας ανάμεσα στους δύο ισχυρούς πόλους, τελικά εξελίσσεται σε «πεδίο βολής φτηνό» και για τους δύο, με την υπογραφή του προέδρου Ζελένσκι στο αίτημα για ένταξη της χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Πούτιν γίνεται απρόβλεπτος επειδή μπαίνει στη γωνία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε εναλλακτική, εκτιμά ο αναλυτής του SkyNews, Ντόμινικ Γουογκχορν. Φαίνεται να χάνει στο πεδίο της μάχης, αλλά και διπλωματικά βρίσκεται στριμωγμένος μετά τις αποστάσεις που δείχνουν να παίρνουν οι μέχρι τώρα σύμμαχοί του, Κίνα και Ινδία.

Ως εκ τούτου ο Πούτιν δεν έχει πολλούς τρόπους για να κερδίσει τη μάχη, τουλάχιστον στο εσωτερικό, παρά να ανεβάσει τους τόνους για να συσπειρώσει το ακροατήριό του γύρω από έναν εθνικιστικό παροξυσμό. Χρειάζεται, σε τελική ανάλυση, να δείξει ότι οι απώλειες Ρώσων στρατιωτών δεν ήταν ένα κόστος χωρίς αντίκρισμα.

Η ανησυχία στη Δύση είναι ότι ο Πούτιν φαίνεται  να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και  γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διαπραγματευτεί κάποιος με ένα ηγέτη που αισθάνεται πως μπαίνει στη γωνία, σημειώνει ο αναλυτής του SkyNews.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως και πότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αντιληφθεί ότι αυτός ο πόλεμος τον οδηγεί σε αδιέξοδο και τι θα κάνει τότε.

Έχει οδό διαφυγής ο Πούτιν;

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το Κρεμλίνο, ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ρωσίας, αλλά παραιτήθηκε, υποστηρίζει μιλώντας στο SkyNews ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται κάποιος στον κύκλο του Πούτιν που θα τον έπειθε να φύγει στην άκρη».

«Ο ίδιος ο κύριος Πούτιν πρέπει να το αντιληφθεί αυτό. Υπάρχουν τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κύριο Πούτιν να πάρει μια απόφαση για να δραπετεύσει με κάποιο τρόπο από το αδιέξοδο: Ο ουκρανικός στρατός ενισχύεται, με την υποστήριξη Αμερικανών και Βρετανών. Η επιστράτευση που διέταξε ο κύριος Πούτιν να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στο εσωτερικό της Ρωσίας, άρα να χάσει τη λαϊκή υποστήριξη ο πρόεδρος και να ενταθούν οι συνέπειες των δυτικών κυρώσεων», εξηγεί ο Μιχαήλ Κασιάνοφ.

Προβλέπει μάλιστα ότι «σε τρεις ή τέσσερις μήνες θα γίνει μία κρίσιμη αλλαγή».

Το γεγονός είναι ότι οι Ρώσοι φοβούνται ολοένα και περισσότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία και χάνουν την πεποίθηση ότι η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» πηγαίνει καλά.

Όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Levada Center, οι τρεις στους τέσσερις Ρώσους φοβούνται πλέον ότι θα κηρυχθεί γενική επιστράτευση στη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο, όταν έγινε η ρωσική εισβολή, τέτοιους φόβους εξέφραζε μόνο το 28% των Ρώσων. Τον Μάιο το 73% των Ρώσων πίστευε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εξελίσσεται με επιτυχία. Όμως ο αριθμός αυτός μειώθηκε πλέον στο 53% και το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο πόλεμος δεν είναι επιτυχής, λόγω της χρονικής διάρκειας, της ανάγκης που προέκυψε για την κινητοποίηση εφέδρων και της υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από ορισμένα τμήματα της Ουκρανίας που είχαν καταλάβει.

Διαβάστε επίσης:

«Στον πάγο» το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία προσχώρηση στο ΝΑΤΟ

Στην εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία προχωρά ο Ζελένσκι

Φιέστα Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία μετά την προσάρτηση: «Η νίκη θα είναι δική μας» (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32