search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:15
MENU CLOSE

Σε νέα περιδίνηση οι διεθνείς αγορές (Video)

04.10.2022 19:56
agores_new
Πηγή: Pixabay

Ας τον πούμε Πολ. Ο Πολ εργάζεται σε μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα και η δουλειά του είναι να βρίσκει επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκής χώρας.

Για πάνω από έξι μήνες είχε δύσκολο έργο να τους πείσει. «Μου έλεγαν, γιατί να επενδύσω στη Σερβία ή στη Ρουμανία, όταν μπορώ να βάλω τα λεφτά μου στις ΗΠΑ, με επιτόκιο 3 ή 4%».

Ο Πολ με μια κουβέντα περιέγραψε αυτό που συμβαίνει στις χρηματαγορές. Από την αρχή του χρόνου η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (fed) αυξάνει σταθερά τα επιτόκια. Σήμερα το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο δίνει απόδοση 3,6%, από 0,5% που ήταν πριν από δύο χρόνια, στη διάρκεια της πανδημίας. Οι άλλες κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια, ακολουθώντας τη FED. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απόδοση 0,75% και η Τράπεζα της Αγγλίας 2,25%. Λογικά, οι επενδυτές επενδύουν στο δολάριο.

«Οι πρώτες χώρες που τιμωρούνται από αυτή την κατάσταση είναι οι αναδυόμενες», λέει ο Πολ, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούνται πιο εκτεθειμένες σε κινδύνους.

Οι πιο ευάλωτες από αυτές τις χώρες, όπως η Γκάνα, αρχίζουν συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μπουν σε προγράμματα στήριξης. Δηλαδή σε καθεστώς αυστηρής μνημονιακής επιτήρησης. Μία κάπως ισχυρότερη χώρα, όπως η Ρουμανία, υποχρεώνεται να πληρώνει πολύ ακριβά τον δανεισμό, καθώς το δεκαετές έχει φτάσει στο 9%.

Από την αρχή του χρόνου οι επενδυτές έχουν αποσύρει 70 δισεκατομμύρια δολάρια (71,2 δις. Ευρώ) από ομόλογα αναδυόμενων αγορών. Μόνο στην εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου αποσύρθηκαν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan, τα οποία δημοσίευσαν οι Financial Times.

Αυτή η μείωση ρευστότητας επηρεάζει ακόμα και ισχυρές χώρες, όπως η Βρετανία, που είναι η έκτη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού από τη νέα πρωθυπουργό, που προβλέπει μείωση της φορολογίας χωρίς να εξηγεί από πού θα βρεθούν τα κονδύλια που χρειάζονται, οι επενδυτές άρχισαν να αξιώνουν υψηλότερα επιτόκια για να επενδύσουν σε βρετανικά ομόλογα. Το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε από το 3,8% στο 4,6% σε δύο μέρες, πριν επέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας για να σταματήσει αυτόν τον πανικό.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει και άλλες συνέπειες εκτός από την αύξηση του κόστους δανεισμού. Στις 29 Σεπτεμβρίου η υπηρεσία της ΕΚΤ που αναλύει τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξέδωσε για πρώτη φορά «γενική προειδοποίηση». Μέχρι τώρα είχε προειδοποιήσει για συγκεκριμένους κλάδους, αλλά ποτέ δεν εκδόθηκε «γενική προειδοποίηση» για συστημικό ρίσκο.

Προειδοποίηση που συμπίπτει με τα σύννεφα που συγκεντρώνονται ακόμα και πάνω από ισχυρές οικονομίες, για επερχόμενη ύφεση.

Παρότι ο κίνδυνος της ύφεσης είναι ακόμα σενάριο, οι αγορές δείχνουν τη νευρικότητά τους καθώς αρκεί μία φήμη για να φέρει στη μνήμη πολλών αυτά που συνέβησαν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2008-2009, που σύμφωνα με το ΔΝΤ ήταν η σοβαρότερη κρίση από το 1929.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη στην Ελβετία

Μία μετοχή του τραπεζικού ομίλου Credit Suisse έφτασε να αξίζει λιγότερο από ένα καφέ στη Ζυρίχη (παρόλο που ο καφές εκεί δεν είναι φτηνός).

Οι θόρυβοι που άρχισαν να κυκλοφορούν από τη Δευτέρα στα χρηματιστήρια, άφησαν την πικρή γεύση που έχει κάποιος άνθρωπος της αγοράς πριν από μια μεγάλη καταστροφή: Η τράπεζα, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελβετία και μία από τις τράπεζες – κολοσσούς παγκοσμίως, είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, που παραπέμπει στην κατάρρευση της Lehman Brothers στη Γουόλ Στριτ, το 2008, που σαν τσουνάμι συμπαρέσυρε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είναι πιθανό», ερωτάται από τη Monde ο Ίπεκ Οζκαρντέσκαγια, αναλυτής της Swissquote.

«Ναι μπορεί να συμβεί, αλλά είναι σχεδόν απίθανο», απαντά, καθώς η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας θεωρείται ακόμα ασφαλής. Ωστόσο τίποτα δεν σταματά τις φήμες, που επηρεάζουν τις αγορές, όπου σαν ανέκδοτο κυκλοφορεί το … νέο όνομα της τράπεζας: από Credit Suisse, έγινε “Debit Suisse.”

Στο κλείσιμο της Δευτέρας η τιμή της μετοχής βρέθηκε στα 3,94 γαλλικά φράγκα (4,06 ευρώ), σημειώνοντας απώλειες 57% από την αρχή του χρόνου. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει μειωθεί κατά 10 δισεκατομμύρια φράγκα. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανή την χρεωκοπία.

Η νευρικότητα που προκαλεί στις αγορές ακόμα και μία φήμη για ένα τραπεζικό όμιλο τέτοιου μεγέθους είναι χαρακτηριστική εικόνα, που συνδέεται άμεσα και με την επερχόμενη ύφεση, την οποία πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Σίγησε η φωνή των γυναικών της εργατικής τάξης – Πέθανε η Λορέτα Λιν, η τραγουδίστρια-θρύλος της κάντρι (Videos)

Έλον Μασκ ο… ειρηνοποιός: Πώς αντιδρά η Μόσχα – Ο εκνευρισμός Ζελένσκι

Κρεμλίνο: Δεν συμμετέχουμε σε ασκήσεις «πυρηνικής ρητορικής» – Διαψεύδει τη μεταφορά πυρηνικών στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58