Τυνησία: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν χθες Παρασκευή σε συνοικία της Τύνιδας, μετά τον θάνατο ενός νεαρού άνδρα ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια καταδίωξης τον περασμένο Αύγουστο.
Οι διαδηλωτές έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, μετέδωσε ανταποκριτής του AFP.
Ο 24χρονος Μάλεκ Σλίμι άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη, περίπου 50 ημέρες μετά την εισαγωγή του σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). «Είχε τραυματιστεί στον λαιμό όταν έπεσε σε χαντάκι στη διάρκεια καταδίωξης από την αστυνομία», δήλωσε συγγενής του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η οικογένειά του ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Η αστυνομία της Τυνησίας έχει επικριθεί πολλές φορές για υπερβολική χρήση βίας.
Δεκατέσσερις νέοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια σε συγκρούσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με την Τυνησιακή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία καταγγέλλει την «ατιμωρησία» αστυνομικών.
Εξάλλου, η αντιπολίτευση κατηγορεί τις υπηρεσίες ασφαλείας της Τυνησίας ότι καταφεύγουν σε μεθόδους που θυμίζουν το καθεστώς του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι αφότου ο πρόεδρος Καΐς Σάγιεντ ανέλαβε όλες τις εξουσίες τον Ιούλιο του 2021. Η κίνηση αυτή του Σάγιεντ κλόνισε τη δημοκρατία στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη το 2011.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ουκρανία – Γιατί δεν διεξαγονται ειρηνευτικές συνομιλίες