search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:25
MENU CLOSE

Βρετανία: Η επόμενη μέρα, ο «μονόκερος» και το τζόκινγκ της Λιζ Τρας

21.10.2022 13:07
liz-truss-2

Οι καθημερινές συνήθειες δεν αλλάζουν παρά τις κρίσεις και την ώρα που οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναζητούν τον καταλληλότερο για να ηγηθεί του κόμματος και να αναλάβει την πρωθυπουργία, η παραιτηθείσα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, εθεάθη το πρωί να επιστρέφει στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά από τζόκινγκ.

Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε ανακοινώσει με δραματικό τρόπο ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη πριν από 45 μέρες και ως εκ τούτου παραιτείται.

«Ψάχνουν το μονόκερο»

Πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η αναζήτηση ενός ενωτικού υποψηφίου από τους Τόρις είναι περίπου σαν να ψάχνουν να βρουν τον μονόκερο. Η Κλερ Πίρσαλ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης εξέφρασε την εκτίμηση ότι κανένας από τους υποψήφιους δε φαίνεται να εξασφαλίζει την στήριξη όλου του κόμματος

«Το κόμμα είναι πολύ, πολύ διχασμένο και είναι διχασμένο σε τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε παρατάξεις», είπε η Κλερ Πίρσαλ στο Sky News.

Η στάση των στελεχών που πιθανολογείται ότι θα διεκδικήσουν την αρχηγία των Τόρις

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους Τόρις να προσπαθούν να προβλέψουν προθέσεις πιθανών υποψηφίων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, κρατά πεισματικά κλειστά τα χείλη. Βγαίνοντας από το σπίτι  του δεν απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις προθέσεις του. Ωστόσο οι αναλυτές λένε πως θα είναι τεράστια έκπληξη αν ο Ρίσι Σούνακ δεν μπει στην κούρσα.

Η Πένι Μορντάουντ «αφουγκράζεται  τον περίγυρο» και συζητά με συνεργάτες της το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΑ. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εκστρατεία, αλλά η Πένι είναι πάντα μια υποψήφια που μπορεί να ενώσει το κόμμα και να κερδίσει το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε πηγή στο ΡΑ.

Και ο ΜπόριςΤζόνσον; Ο Κρις Μέισον, αναλυτής του BBC γράφει ότι το ερώτημα για τον πρώην πρωθυπουργό είναι αν μπορεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που θα τον προτείνουν για υποψήφιο για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν βουλευτές που δεν θέλουν να τον δουν να επιστρέφει, αλλά αρκετοί τον θεωρούν «παίκτη που κερδίζει» και μεθοδεύουν την επιστροφή του, σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC.

Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει εσπευσμένα από τις διακοπές του και φαίνεται πως είναι έτοιμος για να φάει το «κρύο πιάτο» της εκδίκησης.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Το Εργατικό Κόμμα ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με την σκιώδη υπουργό Οικονομικών, Ραχήλ Ριβς να λέει ότι «όσο περισσότερο μένουν στην εξουσία οι συντηρητικοί, τόσο λιγότερο κατάλληλοι γίνονται για να κυβερνήσουν».

«Η αλήθεια είναι ότι περνούν από χέρι σε χέρι τη δουλειά του πρωθυπουργού, τη δουλειά του υπουργού Οικονομικών, σαν να παίζουν το παιχνίδι «δώσε δίπλα το κουτί», κάτι που δίνει στη χώρα τη ηγεσία και τη σταθερότητα που χρειάζεται απεγνωσμένα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η Ραχήλ Ριβς.

Το αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα πήρε θέση αλλά μόνο ως προς τον ΜπόριςΤζόνσον. Θα ήταν σκάνδαλο αν επιτρεπόταν στον Μπόρις Τζόνσον να είναι και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις, δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, σερ Εντ Ντάβεϊ, μιλώντας στο Sky News . «Ας θυμηθούμε ότι υπάρχει μία επιτροπή που ερευνά κατά πόσο ο Μπόρις Τζόνσον είπε ψέματα στο κοινοβούλιο και στον βρετανικό λαό, όταν ήταν πρωθυπουργός. Πολλοί πιστεύουν ότι είπε και αν είπε είναι ενέργεια που οδηγεί σε παραίτηση», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, σχολιάζοντας πως πιθανή επιστροφή του Τζόνσον «θα ήταν καταστροφή».

Η στάση των αγορών

Οι αγορές δεν εξεπλάγησαν από την παραίτηση της Λιζ Τρας. Όπως δήλωσε στο BBC ο οικονομολόγος Μοχάμαντ ελ –Εριάν, δεν υπάρχει κάποια έντονη αντίδραση στις πολιτικές εξελίξεις γιατί ήταν περίπου προδιαγεγραμμένες. «Οι αγορές τηρούν στάση αναμονής. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα επανήλθε χάρη στις ενέργειες που έκανε ο νέος υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο Μοχάμαντ ελ-Εριάν, τονίζοντας ότι τα μεσομακροπρόθεσμα ζητήματα είναι κατά πόσο η Βρετανία μπορεί να επιτύχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, με υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό τρόπο.

Οι αγορές παρακολουθούν τρία πράγματα:

-λεπτομέρειες για το αναπτυξιακό μοντέλο,

-λεπτομέρειες για τις επιδοτήσεις των τιμών της ενέργειας

-και αν η νέα κυβέρνηση θα κάνει άλλες κινήσεις στην οικονομική πολιτική.

Οι αγορές «κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορείς να ακολουθήσεις τον δρόμο των μη χρηματοδοτούμενων φοροελαφρύνσεων», πρόσθεσε ο Ελ-Εριάν.

Στο πολιτικό παιχνίδι στη Βρετανία έσπευσε μπει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, ως μη όφειλε, ανεβάζοντας στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ένα μήνυμα υποστηρικτικό προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο κύριος Τζόνσον είναι δημοφιλής στο Κίεβο για την υποστήριξη που παρείχε στη χώρα έναντι της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο το μήνυμα και το γραφικό που ανέβηκε στο Twιtter ξεπερνούσε την πολιτική ορθότητα. Ήταν ένα μήνυμα βασισμένο στη σειρά του Netflix «Better Call Saul», που παραλλάχτηκε σε «Better Call Boris».

«Καλύτερα φωνάξτε τον Μπόρις», λοιπόν, κατά το Κίεβο, αλλά το τιτίβισμα προκάλεσε αντιδράσεις, αφού πολλοί θυμήθηκαν ότι στις μέρες του Μπόρις Τζόνσον αναπτύχθηκαν θαυμάσιες σχέσεις με διάφορους αμφιλεγόμενους Ρώσους, όπως ο Εβγκένι Λεμπέντεφ, ιδιοκτήτης εφημερίδας και γιος του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λεμπέντεφ. Τελικά η κυβέρνηση του Κιέβου έσπευσε να κατεβάσει το επίμαχο τιτίβισμα υπέρ του Τζόνσον.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ακτιβιστές έμειναν… κολλημένοι στο πάτωμα για 24 ώρες – Ζητούσαν ιατρική βοήθεια (photos/videos)

Ουκρανία: Εκρήξεις σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια – Τέσσερις νεκροί στην Χερσώνα (Video)

Έλον Μασκ: Σκοπεύει να απολύσει το 75% των εργαζομένων του Twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20