ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:41
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Προθέρμανση» για την «μονομαχία» της Πέμπτης στη Βουλή η επίσκεψη σε Ντογιάκο

06.12.2022 08:12

Για σκληρή κόντρα στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη ετοιμάζεται ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της προγραμματισμένης «μονομαχίας» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.

Εξ ου και η επίσκεψη Τσίπρα χθες το πρωί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων της εφημερίδας Documento, περί παρακολούθησης των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό υπογραμμίζουν τις ευθύνες της Δικαιοσύνης για την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε το πολιτικό σύστημα να μην μπει σε προεκλογική περίοδο με «σκιές» και με το κατασκοπευτικό λογισμικό ενεργό. Και υπογραμμίζουν τις ευθύνες της Δικαιοσύνης όχι μόνο γιατί δεν περιμένουν πλέον τίποτε από την πλευρά της κυβέρνησης παρά ενέργειες συγκάλυψης αλλά και διότι θεωρούν πως η Εισαγγελία αδρανεί γενικώς και επιπλέον οφείλει να ενοποιήσει τις έρευνες που έχει παραγγείλει γύρω από την υπόθεση.

Τις τελευταίες 5 εβδομάδες ακολουθώντας τις αποκαλύψεις του Κυριακάτικου Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθετε διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, τις οποίες ο τελευταίος απέφυγε, ώσπου τελικά όρισε ως πεδίο για απαντήσεις τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την «άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών».

Αυτή τη φορά, και με δεδομένη τη βαρύτητα των όσων υποστηρίζει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento, περί παρακολούθησης του ΑΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου και του ΑΓΕΣ Θοδωρή Λάγιου, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επιχειρώντας να σηκώσει το θέμα και να στείλει τα πολιτικά του μηνύματα.

Βολές κατά κυβέρνησης ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξερχόμενος της συνάντησης, εξέφρασε προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις, υπό την έννοια ότι «οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για την μετατροπή της ΕΥΠ σε παραθεσμικό παράκεντρο παρακολούθησης πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ακόμα και δικαστών αποτελεί μεγάλη πληγή για την ίδια τη δημοκρατία». Μετά δε και τις αποκαλύψεις για τους αρχηγούς των ΕΔ, αποδεικνύεται πως σε κίνδυνο βρίσκεται και η εθνική ασφάλεια, κατά τον Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε αυτή τη βαριά σκιά να πλανάται πάνω από το πολιτικό μας σύστημα αλλά και πάνω από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλοι ξέρουν ποιος έχει την ευθύνη για την αναζήτηση στοιχείων και πού θα τα βρει»

Και επιχειρώντας να επισημάνει ότι η ευθύνη για τις έρευνες και τις αποδείξεις όσων καταγγέλλονται όλο αυτό τον καιρό βρίσκεται στη δικαιοσύνη και όχι στους δημοσιογράφους:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αποκλειστική ευθύνη για την αναζήτηση των στοιχείων και των αποδείξεων, την διαλεύκανση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, την αποκλειστική ευθύνη να χυθεί άπλετο φως την έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη».

Περαιτέρω, έδειξε στην κατεύθυνση της Εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και όσων τηρούν αρχεία εντολών παρακολούθησης της ΕΥΠ για την εξεύρεση στοιχείων και αποδείξεων: «Και όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις. Εκεί όπου με βάση τον νόμο υποχρεούνται να τηρούνται αρχεία των διατάξεων και των εντολών παρακολούθησης από την ΕΥΠ και βεβαίως σε αυτούς που υπέγραφαν τις διατάξεις και τις εντολές της παρακολούθησης».

Κοινώς, «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», το μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στήριξη στο αίτημα της ΚΟ του ΚΚΕ για νέα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών

Τα παραπάνω ήρθε να συμπληρώσει η χθεσινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης για το σ/ν Υπ. Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών». Το νομοσχέδιο στήριξαν μόνο οι βουλευτές της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, ενώ οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ΑΔΑΕ, ΔΣΑ, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στις κομβικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, ζήτησε νέα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (για το μήνα Δεκέμβριο) καθώς σκοπεύει να δώσει συνέχεια και μεταξύ άλλων να συνεχίσει να καλεί τους επιχειρηματίες που σχετίζονται με το λογισμικό predator και δεν εμφανίστηκαν στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία είχαν κληθεί.

Διαβάστε επίσης:

Υποκλοπές: Στα χαρακώματα τα κόμματα – Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Μητσοτάκης από Τρίπολη: «Μποναμάς» για ένστολους και επαγγελματίες, επίθεση στον Τσίπρα (Video)

Δημοσκόπηση RASS: Με 7,8% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ – «Κόκκινη κάρτα» στο «καλάθι του νοικοκυριού»

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:41
Exit mobile version