search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:00
MENU CLOSE

Στα… μαρμαρένια αλώνια του Predator

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2259
08/12/2022
08.12.2022 06:00
predator

Για τη σημερινή (εκτός απροόπτου) «μητέρα όλων των μαχών» προετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και την απαγόρευση των λογισμικών παρακολούθησης στη χώρα.

Για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό η σύγκρουση στη Βουλή θεωρείται ένα μεγάλο «crash test», καθώς από το αποτέλεσμά της ενδεχομένως θα κριθεί – σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον – το «βάρος» της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, νόμιμων και παρανόμων, στην προεκλογική περίοδο, αλλά και το αν η Ν.Δ. θα μπορέσει, ύστερα από μεγάλο διάστημα που το προσπαθεί, να κάνει το άλμα προς τα εμπρός και να αφήσει πίσω της μια ιστορία που, αν μην τι άλλο, δεν της κάνει καλό.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει συνολικά στις διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις που του έχει υποβάλλει για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι κρύβεται και ότι δεν έχει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που κάθε βδομάδα ανακύπτουν σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τις λίστες με άτομα που φέρονται να έχουν πέσει θύματα «επισυνδέσεων», νομίμων και μη.

Η Ν.Δ. επενδύει πολλά στη συζήτηση και ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς εκτιμά ότι σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο:

Από τη μία θα της επιτρέψει να βάλει ένα τέλος στη συζήτηση περί υποκλοπών, η οποία – και η ίδια το αναγνωρίζει – τη βλάπτει σε μια κρίσιμη περίοδο (λίγο πριν τις εκλογές).

Από την άλλη θα μπορέσει να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνολικά στην αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού.

Νέα στοιχεία

Κατά τα λοιπά, και με απόλυτη συνέπεια, η κυβέρνηση για όποιο νέο θέμα / «αποκάλυψη» ανακύπτει σχετικά με την υπόθεση παραπέμπει στην έρευνα της Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη απορρίπτοντας ως «αισώπειους μύθους» διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με ανθρώπους που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης, αλλά και έρευνες των ΜΜΕ σχετικά με την «παρουσία» του Predator στην Ελλάδα και την έκταση της χρήσης του spyware αυτού.

Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι η συζήτηση πραγματοποιείται σε φόντο νέων αποκαλύψεων σχετικά με την «άφιξη» του Predator στην Ελλάδα, καθώς η «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει μια δαιδαλώδη διαδρομή hardware και software από το Ισραήλ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή μιας κατασκευαστικής εταιρείας, ώστε το spyware να εγκατασταθεί εδώ και να περάσει στα χέρια της ΕΥΠ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για παρακολουθήσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι ούτε η ίδια ούτε άλλος κρατικός φορέας αγόρασε ή/και χρησιμοποίησε το λογισμικό παρακολούθησης, ωστόσο τα συνεχιζόμενα ρεπορτάζ δημιουργούν μια εικόνα που παραπέμπει σε… κατασκοπευτικές ταινίες, η οποία, με τη σειρά της, δυσχεραίνει σημαντικά τις προσπάθειές της να απαγκιστρωθεί από το ζήτημα των παρακολουθήσεων και να αναλάβει και πάλι τα ηνία στον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας στη χώρα.

Τα σενάρια και οι «απαντήσεις»

Όσον αφορά τη σημερινή συζήτηση, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο – κάτι που και η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει να… πλανάται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα – ήτοι για μια «αποκάλυψη» από πλευράς Τσίπρα μιας ακόμα πτυχής της υπόθεσης, χωρίς κάποιος να είναι σε θέση να γνωρίζει τι «άσους» έχει στα χέρια του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα τους αξιοποιήσει στην πορεία της συζήτησης στη Βουλή.

Από την πλευρά της, πάντως, και η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι θα απαντήσει «στα ίσα» σε τυχόν πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ με κάποια αντίστοιχη αποκάλυψη για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι – σύμφωνα με πληροφορίες – στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα αποκαλύφθηκε και η παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο κατατίθεται με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του, μετά τη δημόσια διαβούλευση, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και νομικών, αλλά και της ΑΔΑΕ, η οποία εξαιρέθηκε από την αρχική επεξεργασία του νομοσχεδίου. Όπως και να ’χει, εκτός απροόπτου θα λάβει μόνο τις ψήφους της Ν.Δ., καθώς τα άλλα κόμματα το καταψήφισαν ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κόντρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Σαν… κερασάκι στην τούρτα, η ύπαρξη του ονόματος του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου σε λίστα με πρόσωπα φερόμενα ως αντικείμενα παρακολούθησης πυροδότησε νέα πολιτική κόντρα, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει μικροπολιτική με τις Ένοπλες Δυνάμεις, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παρακολούθηση ακόμα και κορυφαίων στρατιωτικών στελεχών για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

Φυσικά, το πρόβλημα που παραμένει άλυτο για την κυβέρνηση είναι ότι με την έως τώρα τακτική της – που ρίχνει όλο το βάρος στην έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη – αδυνατεί να αποκρούσει τις διαρκείς αποκαλύψεις (ή «αποκαλύψεις») για την υπόθεση αυτή, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και να μην υπάρχει δυνατότητα – έως τώρα – να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, ώστε η υπόθεση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και… ανώδυνα.

Από την άλλη, πάντως, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι επενδύει στην… κόπωση των πολιτών από τη σκανδαλολογία, η οποία σε συνδυασμό με τα άλλα «ανοιχτά μέτωπα» (ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία κ.λπ.) ίσως οδηγήσει σε γενικότερη αδιαφορία για το θέμα των παρακολουθήσεων, ιδίως όσο η έρευνα της Δικαιοσύνης τραβάει σε μάκρος χωρίς να υπάρχουν απτά αποτελέσματα και απαντήσεις.

Η «μάχη» του πλαφόν

Μιλώντας, πάντως για το ενεργειακό, εκεί που η κυβέρνηση δεν μοιάζει να… επενδύει είναι στη νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 13 του μήνα, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μήπως και στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί υπάρξει μια οριστική απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, έστω και με το χειμώνα να έχει ήδη μπει.

Πληροφορίες θέλουν την τσεχική προεδρία της Ε.Ε. να κατεβάζει νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh (55 ευρώ κάτω από την αρχική πρόταση της Κομισιόν), σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στους «15» (μαζί και η Ελλάδα) που ζητούν ρεαλιστικό όριο τιμής και τους «βόρειους» που επιμένουν να εκφράζουν επιφυλάξεις συνολικά για την αποτελεσματικότητα και ανησυχία για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πάρει εκ νέου την ανηφόρα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία (και) στην Ελλάδα, καθώς βάζει διαρκώς το χέρι στην τσέπη (σ.σ. προϋπολογισμό) προκειμένου να επιδοτεί τους λογαριασμούς, ώστε να διατηρούνται σε κάπως ανεκτά επίπεδα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει αυτή την τακτική, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για το πού θα φθάσουν τα δημοσιονομικά όρια, όσο η κρίση επιμένει.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το Eurogroup ουσιαστικά ανακοίνωσε το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα από το 2023, προκρίνοντας έναν μηχανισμό δύο επιπέδων: οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή ως ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης (το οποίο θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση) και, αν το όριο αυτό ξεπερνιέται, τότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν σε τιμές αγοράς.

Η οργή των Ρομά

Η πλήρης διατύπωση του νόμου του Μέρφι αναφέρει ότι «όταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά στη χειρότερη δυνατή συγκυρία». Το απόφθεγμα αυτό «κουμπώνει» με το νέο πρόβλημα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει, αυτό της οργής των Ρομά μετά τον βαρύ τραυματισμό από όπλο αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ 16χρονου νεαρού, μετά από καταδίωξη για μη πληρωμή καυσίμου σε πρατήριο της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο βαρύτατα τραυματισμένος στο κεφάλι νεαρός νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης σε κρίσιμη κατάσταση (αν και οι πληροφορίες για την υγεία του είναι περιορισμένες), ενώ ο αστυνομικός που φέρεται να τον πυροβόλησε τέθηκε σε διαθεσιμότητα και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και αναμένεται να οδηγηθεί αύριο στον ανακριτή για να απολογηθεί.

Της είδησης του βαρύ τραυματισμού του 16χρονου ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται, δε, ότι πριν από σχεδόν ένα χρόνο έπεφτε νεκρός από καταιγισμό πυρών αστυνομικών – πάλι μετά από καταδίωξη μέσα στο Πέραμα – ο 18χρονος, επίσης Ρομά, Νίκος Σαμπάνης, προκαλώντας και πάλι την οργή των ανθρώπων του κατά της αστυνομίας.

Το δεύτερο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αστυνομίας και νεαρών Ρομά προσθέτει άλλον ένα «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημά τους, χωρίς, από την άλλη, να αποξενώσει τα μέλη της αστυνομίας, σε μια περίοδο που κάθε σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες προφανώς της προκαλεί πρόβλημα, καθώς μπορεί να σημαίνει και απώλεια ψήφων κατά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Πολλώ δε μάλλον, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να βοηθήσει με διάφορους τρόπους τους Έλληνες Ρομά, αποκτώντας, μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, προνομιακή σχέση μαζί τους, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι και η ΝΔ ως κυβέρνηση απέφυγε να «πειράξει» τα όσα είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στους Ρομά. Ωστόσο, δύο αιματηρά περιστατικά μπορούν να τινάξουν στον αέρα λεπτές και δύσκολες ισορροπίες.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου: Το κυνήγι των εξοπλισμών και οι ευτυχείς συγκυρίες

Τι θα γίνει αν πάει το ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό;

Οι ορεινοί πληθυσμοί πρέπει να ζήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:59