search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:41
MENU CLOSE

Νέο πλαίσιο δεοντολογίας από το ΕΣΡ προς συζήτηση – Διατάξεις εγείρουν ερωτήματα λογοκρισίας

13.12.2022 09:43
esr_new

Σχέδιο κώδικα δεοντολογίας με νέες διατάξεις, ρυθμίσεις και απαγορεύσεις, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση του Εθνικό Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για να αντικαταστήσει εκείνον του 1991 με σκοπό το νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά/ψηφιακά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιστοσελίδες) να αντιμετωπίζει προκλήσεις που αναδύονται από τις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής.

Η πρόταση του ΕΣΡ εκτιμάται, από ειδικούς θεωρητικούς, εφάμιλλη σύγχρονων κανονιστικών πλαισίων άλλων ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών.

Στα άρθρα του το ΕΣΡ ορίζει και αποσαφηνίζει και τί είναι ψευδείς ειδήσεις, τί είναι παραποιημένες και τί ατεκμηρίωτες, τί συνιστά δραματοποιημένο περιεχόμενο, τί σημαίνει παραπλάνηση και ότι «τα προγράμματα οφείλουν να μην παραπλανούν το κοινό, ιδίως με την μετάδοση ανακριβών και αναληθών ισχυρισμών ή/και με την αποσιώπηση ουσιωδών πληροφοριών».

Όμως με το άρθρο 28 για το τί είναι πληροφορία και κυρίως η μετάδοση ποιών απαγορεύεται και ποιών επιτρέπεται ήδη έχει αναπτυχθεί σκεπτικισμός.

Στο συγκεκριμένο άρθρο το ΕΣΡ αναφέρει: «Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια.

Πληροφορίες και οδηγίες που αφορούν σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οφείλουν να μεταδίδονται αφού ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών φορέων, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και ο πανικός και να επιτυγχάνεται η καλύτερη προστασία του πληθυσμού.

Οι πληροφορίες και οι ειδήσεις, οι οποίες αφορούν στην δημόσια υγεία,
οφείλουν να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες
».

Με την διάταξη αυτή εκφράζεται προβληματισμός για ενδεχόμενη λογοκρισία.

Η πρόταση νέου κανονιστικού πλαισίου στα συνολικά 38 άρθρα του με μια σειρά διατάξεων απαγορεύει μεταξύ άλλων την μετάδοση βίαιου περιεχομένου, προτροπή ή υποκίνηση σε βίαιες πράξεις, επίσης εγκλήματα, τρομοκρατία, βία συμπεριλαμβανομένης της φυλετικής και της έμφυλης «δεν πρέπει να εξυμνούνται, να αναδεικνύονται ή να προβάλλονται», και ορίζεται τί γίνεται σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Προβλέπεται ακόμη ότι η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές.

Ρυθμίζει επίσης την αθέμιτη καταγραφή και υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις τυχόν διακυβευόμενου δημόσιου συμφέροντος, οπότε «οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί κάμπτονται, εφόσον το μεταδιδόμενο υλικό αφορά ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος η μετάδοση αυτού συμβάλλει σημαντικά στην σχετική δημόσια συζήτηση, ενώ η συλλογή των πληροφοριών αυτών θα ήταν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής με άλλα μέσα».

Υπάρχουν επίσης άρθρα τα οποία μεριμνούν για την προστασία ανηλίκων, για ανήλικα θύματα και φερόμενους δράστες εγκλημάτων αλλά και τη συμμετοχή των ανηλίκων σε πάσης φύσεως προγράμματα.

Η δημόσια διαβούλευση για την πρόταση του κώδικα δεοντολογίας θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Παρουσιάστρια του BBC «λύγισε» στον αέρα όταν ανακοίνωσε τον θάνατο των τριών αγοριών στο Μπέρμιγχαμ (Video)

Ρεκόρ τηλεθέασης για τη σεζόν, μέχρι τώρα, στο ματς Αγγλίας- Γαλλίας

Νέα επίθεση Χάρι-Μέγκαν κατά του Μπάκιγχαμ: «Λένε ψέματα για να προστατεύσουν τον Ουίλιαμ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:41