Γιορτινό χοιρινό κρασάτο, για αρχάριους
Εύκολη συνταγή για αρχάριους στη μαγειρική, με το παραδοσιακό χοιρινό των Χριστουγέννων, σιγομαγειρεμένο μέσα σε κρασί, που λιώνει στο στόμα. Ένα πιάτο μπαλαντέρ που αρέσει σε όλους και μπορεί να συνδυαστεί με πατάτες φούρνου ή τηγανητές, ένα σπυρωτό γιορτινό πιλάφι ή ακόμα και με μικρές πιτούλες για σουβλάκι.
200ml ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινό, λαιμό ή σπάλα, κομμένο σε μπουκιές
500 ml λευκό ξηρό κρασί
1 δαφνόφυλλο
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
Μερικά κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, για το σερβίρισμα
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
1.Αρχικά, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο, βάλτε τα κομμάτια του χοιρινού (που έχετε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά) και σοτάρετέ τα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
2.Σβήστε με το κρασί, προσθέστε το δαφνόφυλλο και τα σκόρδα (αν χρησιμοποιήσετε) και αρτύστε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
3.Συμπληρώστε με νερό ώστε να καλύψει το κρέας, σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι του και σιγοβράστε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να γίνει τρυφερό.
4.Για το σερβίρισμα στο γιορτινό τραπέζι, μεταφέρετε το κρέας σε μια βαθιά πιατέλα ή ένα μπολ, μαζί με τη σάλτσα του και αραδιάστε μερικά κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο.
5.Συνοδέψτε με πατάτες φούρνου ή ένα γιορτινό πιλάφι.
Διαβάστε επίσης:
Glögg, το σκανδιναβικό ζεστό κρασί με πορτοκάλι για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα
Οι δύο κλασσικές γεμίσεις για την χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα που πρέπει να δοκιμάσεις
Χριστόψωμο: το ψωμί «τέχνη» του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού των Ελλήνων