search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 23:50
MENU CLOSE

Glögg, το σκανδιναβικό ζεστό κρασί με πορτοκάλι για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα

23.12.2022 18:00
sintagi

Το πιο δημοφιλές ζεστό και γλυκό χριστουγεννιάτικο κρασί είναι το γερμανικό ή ελβετικό Glühwein, όπου στις σκανδιναβικές χώρες είναι ελαφρώς παραλλαγμένο και ονομάζεται glögg, gløgg ή glögi. Συγκεκριμένη συνταγή δεν υπάρχει, καθώς σε κάθε πόλη, περιοχή και σπίτι υπάρχει η διαφορετική εκδοχή του ποτού που ταιριάζει και έχει προσαρμοστεί στα γούστα του καθενός, συνδυάζοντας διαφορετικά μπαχαρικά ή παίζοντας με τις αναλογίες τους, ακόμα και προσθέτοντας λιγότερη η περισσότερη ζάχαρη.

Υλικά για τη Συνταγή
750ml κόκκινο κρασί (αξιοπρεπούς ποιότητας)
300ml φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι
30 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
2 κανελόξυλα
8 μοσχοκάρφια
5 σποράκια κάρδαμου
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο
1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
2 σποράκια γλυκάνισου

Για την παρουσίαση
Μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στη μέση
Μερικές σταφίδες

Εκτέλεση
1.Αρχικά, στίψτε και σουρώστε το χυμό από τα πορτοκάλια, ώστε να έχετε 300ml. Πλύνετε το ολόκληρο πορτοκάλι και κόψτε το σε φέτες.
2.Καθαρίστε ένα κομμάτι τζίντζερ (γύρω στα 2,5 εκατοστά) και κόψτε το στα δύο.
3.Τοποθετήστε όλα τα υλικά της συνταγής εκτός από τα αμύγδαλα και τις σταφίδες σε ένα slow cooker, ανακατεύοντας απαλά. Ενεργοποιήστε την χαμηλότερη ισχύ και προγραμματίστε για 2 ώρες. Ξεκινήστε με τη συσκευή καπακωμένη και αφαιρέστε το καπάκι μετά την 1 η ώρα. Αφήστε το ποτό να κρυώσει στο σκεύος.
4.Άν χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό κατσαρολάκι, ζεστάνετε όλα τα υλικά,ανακατεύοντας συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Ανεβάστε τη θερμοκρασία, μέχρι σχεδόν να πάρει βράση, σβήστε το μάτι, καλύψτε με το καπάκι και αφήστε το έτσι για 1 ώρα.
5.Σουρώστε το από τα μπαχαρικά προτού το σερβίρετε, μοιράστε το όμως με λίγα αμύγδαλα και λίγες σταφίδες σε κάθε φλιτζάνι ή κούπα. Αν έχει κρυώσει, ζεστάνετέ το
χωρίς να βράσει και αν περισσέψει, φυλάξτε το σε ένα αεροστεγές μπουκάλι στο ψυγείο.

Συμβουλή

Α. Συνοδέψτε το με οποιοδήποτε χριστουγεννιάτικο γλυκό, με αποξηραμένα φρούτα, μπισκότα με τζίντζερ ή αμαρέτι, μαρόν γλασέ, ψητά κάστανα αλλά και κάποιο πικάντικο
σνακ.
Β. Προτείνουμε τη χρήση του slow cooker (crock-pot ή ηλεκτρική γάστρα) για να αποφύγετε το ανακάτεμα και να βεβαιωθείτε ότι δεν εξατμίζονται πάρα πολλά υγρά, αλλά μπορεί να γίνει τέλεια σε μια παραδοσιακή κατσαρόλα. Το άλλο πλεονέκτημα του αργού μαγειρέματος είναι ότι απελευθερώνει το άρωμα σιγά – σιγά και το σπίτι σας γεμίζει με τα υπέροχα γιορτινά αρώματα των Χριστουγέννων.

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο κλασσικές γεμίσεις για την χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα που πρέπει να δοκιμάσεις


Εντυπωσιακό πανετόνε με campari και κρέμα μανταρινιού, έτοιμο σε 20 λεπτά

Γαλοπούλα στον φούρνο: η απλή συνταγή και τα μυστικά για να γίνει πεντανόστιμη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 23:41