ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:47
MENU CLOSE

Γερμανία: Άλλαξε στάση και δίνει Leopard στην Ουκρανία - «Στροφή» 180 μοιρών και από τις ΗΠΑ

24.01.2023 20:25

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, μια ημέρα κατά την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην «ώρα του καγκελάριου» στην Bundestag, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ZDF.

Νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, μεταδίδει η BILD, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί η παράδοση αρμάτων μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θα συντονίσει τις σχετικές αποφάσεις του με αυτές της Ουάσινγκτον, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δηλώσει ευθέως ότι «θα μας διευκόλυνε πολύ εάν οι ΗΠΑ ελάμβαναν αντίστοιχη απόφαση». «’Αρματα μάχης μόνο μαζί», φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την BILD.

Η επικεφαλής της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), χαιρέτισε νωρίτερα την απόφαση της κυβέρνησης. «Ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη», σημείωσε και έκανε λόγο για «ανακουφιστικά νέα για τον ουκρανικό λαό».

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μιας αθώας χώρας, πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν και τόνισε ότι «με την πολύ μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να προσφέρει από κοινού με τους εταίρους της, σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο επιστροφής στην ελευθερία και στην ειρήνη – δεν θα εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος».

Διαβάστε επίσης:

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα (Videos)

Συναγερμός στη Βρετανία – «Εξαφανίστηκαν» 200 ασυνόδευτα παιδιά από κέντρα φιλοξενίας

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Υπάρχει κινητικότητα, αλλά ίσως είναι ανέφικτη μια συμφωνία» δηλώνει επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version