search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:29
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαίνει στο κυρίως μενού της προεκλογικής ατζέντας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2267
02/02/2023
02.02.2023 06:00
tsipras peristeri

Στην κυρίως ύλη της προεκλογικής ατζέντας έχει μπει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι. Την Παρασκευή ακολουθεί η Πάτρα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Στην καθημερινή ρητορική και δράση του κόμματος πλέον θα αρχίσουν να ανεβαίνουν τα προβλήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια, το ιδιωτικό χρέος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κοινωνικό κράτος, το ζήτημα της στέγης, ακόμα και τα ζητήματα της ασφάλειας. Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα στελέχη του κόμματος θα μοιράζουν το «χαρτί» μεταξύ της σφοδρής κριτικής στην κυβέρνηση, της σύγκρισης όπου είναι δυνατό με τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης και βέβαια καταθέτοντας τις προτάσεις του και το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές και το οποίο έχει προτείνει στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ως βάση συζήτησης για την επόμενη μέρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το περασμένο φθινόπωρο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιχειρήσει να συναρθρώσει τα υλικά ζητήματα της ατζέντας του και τα θεσμικά ζητήματα (Κράτος Δικαίου – Δικαιοσύνη – Δημοκρατία) υπό την ομπρέλα του συνθήματος «Δικαιοσύνη παντού». Όπως εξήγησε για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου κατά την αντίληψη της Κουμουνδούρου θεσμικά και οικονομία πάνε πακέτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ «οι παρακρατικές μέθοδοι και αντιδημοκρατικές μέθοδοι, της κυβέρνησης υιοθετούνται προκειμένου να επιβάλλουν μια άθλιες πολιτικές». «Θεωρούμε» επανέλαβε για πολλοστή φορά «ότι η παραβίαση των συνταγματικών πλαισίων και η δημιουργία αυτού του παρακράτους των παρακολουθήσεων δεν ήταν ένα ατύχημα» αλλά «ένα σχέδιο, ένα μοντέλο διακυβέρνησης» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης και των παράνομα αποκτηθεισών πληροφοριών από τις υποκλαπείσες συνομιλίες πολιτικών δημοσιογράφων, στρατιωτικών.

«Όχι» σε νομιμοποίηση του παρακράτους

Όσο για τις υποκλοπές πιο ειδικά, με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, φαίνεται να κλείνει ένας βασικός κύκλος στην διερεύνηση της υπόθεσης, με την κυβέρνηση να μην απαντά σε κανένα από τα κρίσιμα στοιχεία που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο και με αποδείξεις πλέον ότι τουλάχιστον 10 παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και στρατιωτικών πράγματι έγιναν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με την κίνηση που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη – αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας από τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων ως τις εκλογές –  θέλησε να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να κρατά το θέμα ψηλά στην ατζέντα του και δεν θα το αφήσει να ξεχαστεί. Ο Αλέξης Τσίπρας αιτιολόγησε την απόφαση αυτή λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κάνει σα να μην συμβαίνει τίποτα, αντιθέτως δήλωσε πως δεν προτίθεται να νομιμοποιεί στο εξής μια κυβέρνηση την οποία θεωρεί «έκπτωτη ηθικά και πολιτικά» καθώς έχει καταχραστεί την εξουσία της κι έχει επιβάλει μια «εκτροπή» από το πλαίσιο των δημοκρατικών κανόνων.

Πέρα από μια σειρά ενέργειες συγκάλυψης μέσω και θεσμικών παραβιάσεων όλους τους προηγούμενους μήνες θεωρεί εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται κάθε λογοδοσία για μια τέτοια υπόθεση που φτάνει να αγγίζει μέχρι την εθνική ασφάλεια. Κι αυτό, επιπρόσθετα στις σκιές που δημιουργούνται στο πολιτικό σύστημα όπως επιχειρεί να αναδείξει η Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες με τα περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη».

Η πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα, οδήγησε σε επίθεση από τη ΝΔ, και κριτική από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης – ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 την χαρακτήρισαν ως μια κίνηση υποκριτική λίγο πριν τις εκλογές καθώς μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ, έδειξε και αυτό να τη θεωρεί μια αντιθεσμική κίνηση, όπως και η ΝΔ, αν και επικέντρωσε κυρίως στο έτερο σκέλος της κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρακτικό επίπεδο διαχείρισης της κίνησης αυτής, από τον ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν ότι θα είναι παρόντες στην Βουλή και θα σφυροκοπούν τον Μητσοτάκη και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, απλώς δεν θα ψηφίζουν στις Επιτροπής και την Ολομέλεια, καθώς εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο παύουν να νομιμοποιούν πολιτικά και ηθικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπό αυτή την έννοια υποστηρίζουν ότι η κίνησή τους δεν είναι αντιθεσμική όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι.

Υπέρ και κατά

Ανακύπτουν ωστόσο κάποια ερωτήματα για τα οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απάντηση:

·       Τι θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει εκλογές τον Απρίλιο όπως εικάζεται, αλλά πιο αργά, που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει για μεγαλύτερο διάστημα από τις ψηφοφορίες

·       Πως θα αιτιολογεί το γεγονός ότι τυχόν επιδόματα που θα δίνει έως και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, δεν θα τα ψηφίζει, ενώ μέχρι τώρα κινήθηκε στην γραμμή «και ένα ευρώ ακόμη προς τον πολίτη το στηρίζουμε».

Ως προς τον πολιτικό αντίκτυπο της κίνησης αυτής το ερώτημα είναι αν θα αποφέρει κάποια οφέλη, αν θα έχει μηδενικό όφελος, ή αν θα έχει και κάποιο κόστος.

Κατά την Κουμουνδούρου:

·       Η υπόθεση των υποκλοπών βλάπτει τον Μητσοτάκη, προκαλεί δυσφορία ακόμη και σε μερίδα της δεξιάς βάσης, επομένως όσο περισσότερο διατηρείται στην επικαιρότητα τόσο καλύτερα.

·       Επιπλέον, ασκεί πολιτική πίεση και στο ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται να μένει πίσω στη μάχη για τις υποκλοπές. Για την ακρίβεια αυτό που θέλει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει αρχίσει και συμβιβάζεται με την ιδέα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη παρά τις υποκλοπές. Κι ακόμα θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ «ξεσκεπάζεται» τρόπον τινά αν κι εφόσον δεν στηρίξει μια κίνηση που παραπέμπει στις αναφορές της δικής του πολιτικής καταγωγής, στον «ανένδοτο» του Γεωργίου Παπανδρέου και την «παράδοση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Από την άλλη, με δεδομένο ότι μοιάζει να μην συνοδεύεται από κάποια στέρεη επιχειρηματολογία πέραν του «δεν νομιμοποιούμε την εκτροπή, να αποφασίσει ο λαός άμεσα», η απόφαση για αποχώρηση από τις ψηφοφορίες δείχνει να έχει δώσει λαβή σε κυβέρνηση αλλά και ΠΑΣΟΚ να διαχειρίζονται τις εντυπώσεις ενώπιον του αμήχανου ακροατηρίου που σε ένα βαθμό μοιάζει να μην κατανοεί την σκοπιμότητα της απόφασης αυτής.

«Η κυβέρνηση μιλάει για «κοινοβουλευτική εκτροπή» και ο Μητσοτάκης είπε χθες για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια», ενώ το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ μιλά για «πολιτικό ακτιβισμό» με αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Και οι δύο πλευρές δείχνουν να θεωρούν ιδανική ευκαιρία να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στην τακτική «εφόρμησης στα ανάκτορα» που του αποδίδουν για την περίοδο πριν τις εκλογές του 2015.

Αυτά σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χτίσει πάνω στην υπόθεση των υποκλοπών ένα προφίλ θεσμικό και είχε πετύχει να του δίνουν δίκαιο και πολιτικοί του αντίπαλοι, ενώ έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να καταγράφονται δημόσια ρήγματα στο πάλαι ποτέ «αντισυριζικό μέτωπο» αποτελούμενο από φιλελεύθερους και πρώην σημιτικούς εκσυγχρονιστές.

Τσίπρας στο Περιστέρι: Αυτά θα κάνει πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ σε Οικονομία, Εργασία, Συντάξεις, Κοινωνικό Κράτος, Θεσμούς

Στην ομιλία του στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, παρουσίασε τους βασικούς προγραμματικούς άξονες και τις επιμέρους προτάσεις σε κάθε τομέα, εξηγώντας στην πράξη το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού». Στηρίζοντας δε το βάρος που έχει δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση στα θεσμικά θέματα διεμήνυσε πως χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε Δικαιοσύνη, ούτε Δημοκρατία.

Εκκινώντας από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της κοινωνικής συνοχής αναφέρθηκε σε όσα το κόμμα του θα καταργήσει ή θα αποτρέψει από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης: όλους τους νόμους και τις διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη, το εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας, το πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασία της πρώτης κατοικίας, την ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, τη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα είδη πρώτης ανάγκης, τις ρυθμίσεις Κεραμέως που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ, την θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους, τη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Όσον αφορά αυτά που θα κάνει πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα φέρει Δικαιοσύνη στην Εργασία και την Οικονομία, στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, στις Συντάξεις, σε κατηγορίες όπως οι νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια και βεβαίως θα επαναφέρει τη Δικαιοσύνη στο Κράτος θα αποκαταστήσει δε την εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά:

Δικαιοσύνη στην Εργασία με

·       Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

·       Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο

·       Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

·       Ξεπάγωμα των τριετιώνΕπαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας /Επανίδρυση του ΣΕΠΕ / Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη στην οικονομία με

·       Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

·       Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή/ Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

·       Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

·       Προστασία από πλειστηριασμούς (για πρώτη κατοικία, αγροτική γη και επαγγελματική στέγη)

·       120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

·       Κανόνες στη λειτουργία των funds

·       Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους με:

·       Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις

·       Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

·       Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

·       Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά

·       Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε δε το εκλογικό δίλημμα που θεωρεί ότι διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις «Δημοκρατία ή Εκτροπή».

Διαβάστε επίσης:

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ: Βγάζει άπαντες στη «σέντρα» μετά τα ευρήματα Ράμμου

Πράσινο Deal ή… πράσινα άλογα;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:27