search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:48
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: Το δίλημμα της κάλπης είναι Δημοκρατία ή Μητσοτάκης (Photos/Video)

01.02.2023 17:42
tsipras-peristeri-1-new

«Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται, ο εφιάλτης τελειώνει» διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι και το Δημοτικό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» απ’ όπου σηκώνεται η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου, την άμεση διάλυση της Βουλής ώστε να κρίνει ο λαός και όσο ο Μητσοτάκης αρνείται την προσφυγή στις κάλπες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα απέχει από τις ψηφοφορίες, για να μην νομιμοποιήσει την εκτροπή. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ο λόγος που δεν προκηρύσσει εκλογές είναι ότι φοβάται «όπως ο διάολος το λιβάνι» τη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά ό,τι και να κάνει δεν θα τις αποφύγει, «μάταιο κόπος» σημείωσε. Στις κάλπες, υπογράμμισε η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα επιβάλει τον σχηματισμό προοδευτική κυβέρνησης με στόχο την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου και της κοινωνικής συνοχής.

«Η Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες στο τόπο μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και «κανείς δε μπορεί να την υπονομεύει. Ήδη το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης, της εκτροπής και των εκβιασμών, και τώρα την απάντηση στο δίλημμα ‘”Με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή”, καλείται να δώσει ο ίδιος ο λαός».

«Δεν θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα, οι 156 βουλευτές της ΝΔ» σημείωσε για αυτό, ενώ πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει την πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή στον ελληνικό λαό. Και από το Περιστέρι και το κατάμεστο κλειστό στάδιο « Ανδρέας Παπανδρέου» ξεκινά την «πορεία προς τον λαό» για τη μεγάλη νίκη και τη πολιτική αλλαγή, «για τη προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος», για «την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σημείωσε πως τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια «είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν δει τα μάτια μας», και αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, του Πάτσηδες, την υποβάθμιση του Πολιτισμού, τις υποκλοπές να ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή, την ΕΥΠ που έγινε ΚΥΠ, «Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών», στην υπηρεσία των σχεδίων του καθεστώτος Μητσοτάκη. «Και την εθνική μας ασφάλεια, την είδαμε να εμπλέκεται σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε.

«Όλα αυτά τα είδαμε» πρόσθεσε «γιατί απέναντί μας έχουμε όχι μια κυβέρνηση αλλά ένα επικίνδυνο καθεστώς, και τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο από τον λαό».

Ο Μητσοτάκης φοβάται τις εκλογές αλλά δεν θα αποφύγει την ήττα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, «ως κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο έχει ηθικό χρέος να αντισταθεί, δε θα νομιμοποιήσουμε την εκτροπή ζητάμε την άμεση διάλυση της βουλής και την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία».

Ο λαός, υπογράμμισε «είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει στο δίλλημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή. Και όσο ο κ. Μητσοτάκης μένει «γαντζωμένος μέχρι τέλους στη καρέκλα της εξουσίας», και «θα αρνείται τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δε θα συμμετάσχουμε στις ψηφοφορίες της Βουλής, δε θα νομιμοποιούμε τη πλειοψηφία της εκτροπής, δε θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση».

Στο σημείο αυτό επέμεινε στο ερώτημα για ποιο λόγο ο Μητσοτάκης δεν προκηρύσσει τώρα εκλογές. Η απάντηση είπε είναι ότι φοβάται γιατί «η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι όπως ορισμένοι επιθυμούν να τη παρουσιάσουν» αλλά «ο κ. Μητσοτάκης φοβάται σαν το διάολο το λιβάνι, τη λαϊκή ετυμηγορία». Γνωρίζει ότι «την επόμενη των εκλογών δε θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου» και «σκοπεύει στην πορεία προς τις εκλογές, να επιστρατεύσει κάθε μέσο, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς του».

«Ό,τι και να κάνει δε θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία, δε θα αποφύγει την ήττα του στις εκλογές» διεμήνυσε, καθώς «διέπραξε ύβρη απέναντι στη δημοκρατία και τον περιμένει η Νέμεσις της λαϊκής κρίσης».

Μόνη λύση η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής

Στις εκλογές όποτε και να στηθούν οι κάλπες, «η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα είναι αυτή που θα επιβάλει την επόμενη ημέρα, τον σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης. Με στόχο την αποκατάσταση του κράτους δικαίου αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, παντού».

Ανέφερε πως είναι «καθαρό σε κάθε προοδευτικό πολίτη, γιατί η νίκη και μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που θα φέρει τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση».

«Το ΠΑΣΟΚ διευκολύνει τον Μητσοτάκη με ένα ανιστόρητο διμέτωπο»

Και παρέπεμψε στην στάση του Κινήματος Αλλαγής /ΠΑΣΟΚ που όπως είπε είναι επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις:

Σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων είναι η υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας «είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό».

Είναι κρίμα πρόσθεσε «να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί. Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη.»

Όσον αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα ουσιαστικά εξέπεμπε το μήνυμα ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της απόδοσης δικαιοσύνης περνούν μέσα από αυτό.

Με το σχέδιό του ο ΣΥΡΙΖΑ είπε είναι προσανατολισμένο στις εξής επιδιώξεις:

·       «να ξαναβάλει τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας και να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες».

·       να στηρίξει τις δυνάμεις της παραγωγής.

·       να αξιοποιήσει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες κάθε κλάδου και κάθε περιφέρειας

·       να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο.

·       να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες.

·       να ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

·       να προστατεύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

·       να ενισχύσει τους δυναμικούς κλάδους τη καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους.

·       να προστατεύσει το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας».

Στη συνέχεια και αφού νωρίτερα ανέδειξε το θετικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε από το σημείο που θα ξεκινήσει το έργο του ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επανέλθει στην διακυβέρνηση, το ξήλωμα ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θεωρεί ότι είναι σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της κοινωνικής συνοχής αναφέρθηκε σε όσα το κόμμα του θα καταργήσει ή θα αποτρέψει από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης: όλους τους νόμους και τις διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη, το εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας, το πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασία της πρώτης κατοικίας, την ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, τη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα είδη πρώτης ανάγκης, τις ρυθμίσεις Κεραμέως που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ, την θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους, τη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Όσον αφορά αυτά που θα κάνει πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα φέρει Δικαιοσύνη στην Εργασία και την Οικονομία, στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, στις Συντάξεις, σε κατηγορίες όπως οι νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια και βεβαίως θα επαναφέρει τη Δικαιοσύνη στο Κράτος θα αποκαταστήσει δε την εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά:

Δικαιοσύνη στην Εργασία με

·       Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

·       Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο

·       Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

·       Ξεπάγωμα των τριετιώνΕπαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας /Επανίδρυση του ΣΕΠΕ / Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη στην οικονομία με

·       Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

·       Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή/ Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

·       Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

·       Προστασία από πλειστηριασμούς (για πρώτη κατοικία, αγροτική γη και επαγγελματική στέγη)

·       120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

·       Κανόνες στη λειτουργία των funds

·       Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους με:

·       Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις

·       Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

·       Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

·       Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά

·       Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Δικαιοσύνη για τις μητέρες:

·       Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.

·       Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες

·       Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια

·       Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb

·       Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

·       Αυτά θα κάνουμε πράξη

Δικαιοσύνη στην Υγεία:

·       Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

·       Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή

·       Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

·       Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη στην Παιδεία

·       20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

·       Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

·       Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

·       Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

·       Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη στο κράτος

·       Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που «έχει γίνει ανέκδοτο» με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.

·       Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.

·       Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.

·       Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

·       Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.

·       Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Δικαιοσύνη στον Πολιτισμό

·       Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας

·       Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.

·       Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

·       ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Δικαιοσύνη στα δικαιώματα

·       Θεσμοθέτηση του δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα.

Δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη

·       Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.

·       Με ενίσχυση των λειτουργών της και ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.

·       Με επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του μάλιστα σηκώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους σημείωσε πως «το δίλημμα που θέτουμε στον ελληνικό λαό “Δημοκρατία ή εκτροπή”, στην πράξη και στη κάλπη θα είναι “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης”».  Η απάντηση είπε θα είναι  «συντριπτική»  και θα είναι Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

Πόπη Τσαπανίδου: Θράσος Μητσοτάκη να μιλά για περιφρόνηση της Δημοκρατίας, να έρθει αύριο σε debate (Video)

Σόφι Ιντ’Βέλτ: Να ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποκλοπών πριν τις εκλογές

Νέα κόντρα στη Βουλή για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:48