search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:04
MENU CLOSE

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2266
26/1/2023
30.01.2023 06:00
ukraine_russia_soledar_new

Στον δυτικό Τύπο οι αναλύσεις που εκφράζουν σκεπτικισμό για τη συσσώρευση όπλων στην Ουκρανία είναι ελάχιστες. Όπως και το ερώτημα για το κατά πόσο η συνεχής τροφοδότηση της Ουκρανίας με σύγχρονα όπλα οδηγεί σε μεγαλύτερη αιματοχυσία, με δεδομένο ότι δεν γίνεται καμία σοβαρή διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου.

Έντεκα μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Πούτιν δείχνει αμετανόητος, το Κίεβο παραμένει εγκλωβισμένο στη λογική ότι μπορεί να οδηγήσει το Κρεμλίνο στην ήττα και η Δύση δείχνει να αγνοεί τις σκοτεινές εποχές των μεγάλων πολέμων του 20ού αιώνα που κόστισαν εκατομμύρια ζωές.

Το μόνο που φαίνεται βέβαιο είναι πως την άνοιξη θα εκδηλωθεί μια νέα ρωσική επίθεση, την οποία οι Ουκρανοί θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν με τους πυραύλους, τα τανκς, το πυροβολικό και τα όπλα που παίρνουν από τη Δύση. Αλλά αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες νεκρούς – οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, Ουκρανοί και Ρώσοι, οι οποίοι θα θυσιαστούν σε έναν πόλεμο που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Γιατί συνεχίζεται ο πόλεμος

Γιατί λοιπόν δεν αναλαμβάνει κάποιος από τους ηγέτες μία πρωτοβουλία για να σταματήσει ο πόλεμος;

● Επειδή η Ουκρανία θέλει να μην παραδώσει ούτε ένα μέτρο από την επικράτειά της – κάτι που είναι απολύτως λογικό. Επιπλέον το Κίεβο δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν ως συνομιλητή.

● Επειδή η Δύση φοβάται ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες και ανακατατάξεις αν χάσει η Ουκρανία. Ειδικότερα οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα ανοίξει και η όρεξη της Κίνας, που ίσως επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Μέχρι τώρα κανένας δεν μπορεί να φανταστεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα αφήσει ικανοποιημένους τους πάντες – τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Δύση.

Όμως, όσο περισσότερα όπλα συσσωρεύονται στην Ουκρανία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μια ανοιχτή σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. «Μήπως είναι καιρός να αναρωτηθούμε πώς θα βρούμε μία διέξοδο από αυτόν τον πόλεμο;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος διπλωμάτης Πιερ Λελούς σε σχόλιο στη «Le Monde» προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «να παγιωθεί ένα μεγάλο πολεμικό μέτωπο στη Γηραιά Ήπειρο» με τους Δυτικούς συμμάχους να διολισθαίνουν σε μία αντιρωσική εμμονή που θα οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Μόσχα.

Φωνές όπως αυτή του Λελούς συνήθως χάνονται ανάμεσα στις ιαχές των αμερικανικών γερακιών και των απόστρατων που μεγάλωσαν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Υπάρχει μια μερίδα προοδευτικών Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, που πέρυσι τόλμησαν να πουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για διαπραγμάτευση, ενώ και οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, καθώς θέλουν τα δισεκατομμύρια δολάρια, που τώρα πηγαίνουν στην Ουκρανία, να μείνουν στην Αμερική.

Σίγουρα οι φωνές αυτές δεν μπορούν να δώσουν τον τόνο αυτή τη στιγμή. Αλλά το ερώτημα μπαίνει στο τραπέζι: Πόσες ακόμα χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν μέχρι να ηχήσουν οι σάλπιγγες της εκεχειρίας;

Η επιστροφή του πολέμου στο ευρωπαϊκό έδαφος έθεσε τέρμα σε μια περίοδο ειρήνης, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε με βίαιο τρόπο την «αλλαγή εποχής» για την οποία μίλησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ο οποίος εξώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες σε εντυπωσιακές αμυντικές δαπάνες.

Αλλαγή στάσης από τη Γερμανία;

Όμως ο ίδιος ο καγκελάριος Σολτς, με την επιφυλακτικότητα που αντιμετώπισε το πιεστικό αίτημα της Ουκρανίας για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard, άφησε να διαφανεί ότι επανεξετάζει τη γερμανική στάση. Η ουσιαστική άρνηση του Βερολίνου να πει το ΟΚ για την αποστολή των Leopard, έφερε τον καγκελάριο Σολτς στο στόχαστρο των γερακιών, που απαντούν με δηκτικά σχόλια και ειρωνείες. Τελικά δέχτηκε να στείλει ελάχιστα Leopard, αλλά η ουσία είναι ότι απέρριψε το αίτημα για την παραχώρηση εκατοντάδων τανκς.

Στείλτε στην Ουκρανία αμερικανικά τανκς κι αμέσως η Γερμανία θα ακολουθήσει, είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ. «Ακόμα και μόνο μια δήλωση ότι θα στείλουμε εκεί τανκς Abrams, νομίζω ότι θα είναι αρκετή για τους Γερμανούς για να στείλουν κι εκείνοι», είπε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής. Και δικαιώθηκε. Διότι σε πολιτικό επίπεδο, δημιουργήθηκε η εντύπωση πως μόλις διέρρευσαν στον Τύπο οι πληροφορίες ότι ο Λευκός Οίκος θα στείλει λίγα άρματα Abrams, ανακοινώθηκε και η αλλαγή της γερμανικής στάσης.

Στο Πεντάγωνο λένε πως τα άρματα Abrams είναι πολύ περίπλοκα στον χειρισμό και στη συντήρηση και δεν υπάρχει χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί σε αυτή τη διαδικασία πριν εκδηλωθεί η επόμενη ρωσική επίθεση, την άνοιξη.

Μήπως όμως η διστακτικότητα του καγκελάριου Σολτς να στείλει τα Leopard στο Κίεβο, υποκρύπτει την ανησυχία του Βερολίνου ότι η κατάσταση οδηγείται σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Γηραιά Ήπειρο; Οι Αμερικανοί, όπως και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πιθανότατα δεν θα βιώσουν τη φρίκη των μαζικών βομβαρδισμών αν διευρυνθεί το μέτωπο. Και μάλλον θα στέλνουν εκ του ασφαλούς τα όπλα που παράγει με φρενήρη ρυθμό η αμερικανική πολεμική βιομηχανία σε ένα μέτωπο που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους. Οι Ευρωπαίοι υφίστανται ήδη τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, με την ενεργειακή κρίση, βλέπουν τις οικονομίες τους να οδηγούνται στην ύφεση και διαφαίνεται πως δημιουργείται ένα μέτωπο σκεπτικιστών μέσα στους κόλπους της δυτικής συμμαχίας.

Από τη μία μεριά είναι η Γερμανία, η αποκαλούμενη ατμομηχανή της Ευρώπης, που μάλλον έχει στο πλευρό της και τη Γαλλία κι από την άλλη οι Αμερικανοί και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, που άλλαξαν στρατόπεδο μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η Πολωνία ήδη εξέφρασε την πρόθεση να δημιουργήσει ένα «κλειστό κλαμπ» φανατικών υποστηρικτών της Ουκρανίας. «Δεν θα βλέπουμε παθητικά την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Οι Ανατολικοευρωπαίοι έχουν τους λόγους τους να δουν την Ουκρανία να γίνεται το ανάχωμα στον ρωσικό εθνικισμό. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Το Παρίσι, που είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην εξίσωση αυτή, τάσσεται εξ αρχής υπέρ του επανεξοπλισμού των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά με στόχο την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία στον αμυντικό τομέα. Ο Μακρόν ήταν υπέρμαχος της ιδέας από την πρώτη στιγμή, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως αμυντικός εταίρος των Ευρωπαίων αμφισβητήθηκε επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, από τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων επωφελείται μόνον ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ και δεν εξυπηρετείται ο στόχος της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού στρατού.

Το ζήτημα για τον άξονα Βερολίνου – Παρισιού δεν είναι αν θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά πόση και τι είδους στρατιωτική βοήθεια πρέπει να σταλεί. Γιατί η Γαλλία δεν στέλνει τα δικά της άρματα στην Ουκρανία; Επειδή χρειάζεται ακόμα να γίνει προετοιμασία εβδομάδων, όπως είπε ο Μακρόν…

Ποιος κερδίζει από το μακελειό

Στο μυαλό όλων βρίσκεται η πιθανή αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν αν αισθανθεί ότι απειλείται περισσότερο από τη Δύση. «Με τις αποφάσεις τους η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες οδηγούν τον κόσμο σε έναν τρομερό πόλεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής.

Όσο παίζεται αυτό το παιχνίδι, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία βγάζει δισεκατομμύρια από τα όπλα που στέλνει για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Περισσότερα από τα μισά από τα 858 δισεκατομμύρια δολάρια των δαπανών του Πενταγώνου πηγαίνουν στα ταμεία των ιδιωτικών πολεμικών βιομηχανιών.

Οι πέντε πρώτες που έχουν τεράστια συμβόλαια, οι Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, General Dynamics και Northrop Grumman, μοιράζονται 150-200 δισ. και οι διευθύνοντες σύμβουλοι αυτών των κολοσσών εκτιμάται ότι θα πάρουν πάνω από 20 εκατ. δολάρια σε μορφή μπόνους.

Κερδισμένοι είναι και οι Ευρωπαίοι – αλλά κυρίως οι τράπεζες, που δίνουν αφειδώς δάνεια στην Ουκρανία υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας.

Η πράσινη διάσταση και το πράσινο δολάριο

Στην περίπλοκη συζήτηση για το μέλλον του ουκρανικού υπάρχει και μια διάσταση… πράσινη. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χορηγεί στις αμερικανικές βιομηχανίες επιδοτήσεις για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος. Κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, που θεωρούν ότι με την πολιτική Μπάιντεν προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός, με κερδισμένες τις αμερικανικές έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στην αποκαλούμενη «πράσινη» πολιτική του Μπάιντεν με την… πρασινάδα από το λεγόμενο Green Deal. Το κατά πόσον οι ευρωπαϊκές πιέσεις θα πείσουν τον Λευκό Οίκο να εγκαταλείψει την πολιτική στήριξης των αμερικανικών εταιρειών θα φανεί σε λίγους μήνες.

Ο καγκελάριος Σολτς, έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο Μακρόν στην τελευταία γαλλογερμανική κυβερνητική συνάντηση στο Παρίσι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα φθάσουν σε συμφωνία «στο πρώτο τρίμηνο του έτους» για την άρση της επιδοματικής πολιτικής στην Αμερική. Ο Μακρόν από την πλευρά του τόνισε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να γίνουν πρωτοπόροι για την επανεκκίνηση της Ευρώπης», σε τομείς όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η τεχνολογία και η διπλωματία. Τομείς που μπορεί να ανθήσουν στη μεταπολεμική Ουκρανία και στην προσπάθεια ανοικοδόμησής της.

Άρα μπορούμε να εικάσουμε βάσιμα ότι οι Ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί και οι Γάλλοι προσβλέπουν σε οφέλη όταν σταματήσει ο πόλεμος – κάτι που θα αποτελέσει σημαντική τονωτική ένεση για τις οικονομίες τους, που έχουν γονατίσει εξαιτίας του πολέμου.

Μήπως, λοιπόν, συμφέρει περισσότερο στους Ευρωπαίους να επιδιώξουν τον τερματισμό του πολέμου; Το ερώτημα είναι πώς θα λάβει το Κίεβο το μήνυμα ότι δεν μπορεί να περιμένει πλήρη δικαίωση, γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν κι άλλες προτεραιότητες.

Η εξίσωση θα λυθεί όταν Γάλλοι και Γερμανοί εξασφαλίσουν τα συμβόλαια που θέλουν και πειστεί κι ο Μπάιντεν ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να κερδίσουν οι Αμερικανοί από τον πόλεμο – εκτός από την πώληση όπλων. Όσο δεν πείθεται ο Μπάιντεν, ο πόλεμος θα συνεχίζεται. Αλλά θα κλιμακώνεται και η αδημονία των ευρωπαϊκών εταιρειών που περιμένουν να πατήσουν πόδι στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Βγάζει άπαντες στη «σέντρα» μετά τα ευρήματα Ράμμου

Πράσινο Deal ή… πράσινα άλογα;

Τα φαντάσματα του 2004: Συνεχίζονται οι περιπέτειες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:03