search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:32
MENU CLOSE

Σεισμός στην Τουρκία: Απίστευτη εικόνα – Κτίριο μετακινήθηκε και κατέληξε πάνω από αυτοκίνητα (Photos/Video)

13.02.2023 22:48
seismos tourkia

Τον γύρο του κόσμου κάνει μια φωτογραφία από την Αντιόχεια, πόλη που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία και δείχνει ένα κτίριο να έχει μετακινηθεί από την ισχυρή δόνηση και να έχει προσγειωθεί πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για άλλη μια εντυπωσιακή απεικόνιση του μεγέθους του σεισμού που έπληξε την Τουρκία πριν από μια εβδομάδα. Αυτή η φωτογραφία δείχνει πώς τα κτίρια μεταφέρθηκαν κυριολεκτικά στα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα κοντά.

Ταυτόχρονα, συγκλονίζουν οι εικόνες ενός βίντεο από την καταστροφή της αγοράς της Αντιόχειας, στην επαρχία Χατάι, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τις Τουρκία και Συρία.

Στο βίντεο του Τούρκου φωτογράφου Αλπέρ Σενέρ, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, φαίνεται από τη μία πλευρά η αγορά της Αντιόχειας να σφύζει από ζωή και από την άλλη φαίνονται εικόνες βιβλικής καταστροφής καθώς όλα τα κτίρια έχουν καταρρεύσει.

«Εξαφανίστηκε μία πόλη και ένας πολιτισμός»

«Ξάπλωσαν όπου μπορούσαν: σε γωνίες δρόμων χωρίς φως, σε μικρά πάρκα με γρασίδι, δίπλα σε ένα δημοτικό σχολείο και σε μία βουνοπλαγιά, κάτω από μία από τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου». Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ των New York Times, που αναφέρεται στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Αντιόχεια. «Οι Τούρκοι λένε ότι ο σεισμός εξαφάνισε μία πόλη και έναν πολιτισμό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στην αρχαία πρωτεύουσα της επαρχίας Χατάι, που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τον σεισμό από κάθε άλλη περιοχή, χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να συμβιβαστούν συναισθηματικά με τον σεισμό που ανέτρεψε συθέμελα τις ζωές τους, αφήνοντας κόσμο χωρίς στέγη, υλικά αγαθά, αναμνήσεις ή ακόμη και μέλλον στην περιοχή.

Πολλοί παλεύουν απλά να επιβιώσουν τη νύχτα. Τα αυτοκίνητα είναι πολύ κρύα τη νύχτα και τα περισσότερα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να χωρέσουν μια ολόκληρη οικογένεια. Ωστόσο ακόμη και το αυτοκίνητο είναι πιο ζεστό από το αντίσκηνο. Πιο άτυχοι ήταν όσοι διαθέτουν μόνο έναν μουσαμά για να αντιμετωπίσουν το ψύχος. Όσα ξύλα και σκουπίδια να κάψουν, το κρύο παραμένει αφόρητο.

Οι κάτοικοι της πόλης που κάποτε ήταν η Αντιόχεια κοιμούνται στους δρόμους. Πολλοί είχαν χάσει τα σπίτια τους από τον σεισμό, ενώ άλλοι φοβούνταν ότι τα εναπομείναντα κτίρια θα έπεφταν σε ενδεχόμενο μετασεισμό. Ο φόβος τους ήταν τέτοιος, που απέφευγαν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τις λίγες λειτουργικές τουαλέτες που είχαν απομείνει στα διαμερίσματά τους«Θα πεθάνουμε στις καρέκλες μας, ενώ περιμένουμε τις σκηνές εκστρατείας», λέει η 70χρονη Σαμπριγέ Καραογλάν.

Η Αντιόχεια, που θεμελιώθηκε το 300 π.Χ. από στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει καταστραφεί και ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Έλληνες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί την αποκαλούσαν με το ελληνιστικό της όνομα, Αντιόχεια, ενώ στην ακμή της υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σημάδια της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής της ιστορίας βρίσκονται παντού.

Η ιστορική αναδρομή δεν προσφέρει, όμως, ανακούφιση στους κατοίκους. «Η Αντιόχεια δεν υπάρχει πια. Έχασα φίλους, το εστιατόριο που τρώγαμε. Έχασα όλες τις αναμνήσεις μου. Δεν έχω πια λόγο να ζω στην επαρχία Χατάι. Δεν υπάρχει πια τίποτα εδώ», λέει ο 41χρονος Καζίμ Κουσεϊρί.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου ισλαμικά τεμένη, χριστιανικοί ναοί, κρύπτες Αλεβιτών και η εβραϊκή συναγωγή βρίσκονταν σε αγαστή γειτνίαση, έχει καταστραφεί ολοσχερώς«Είναι οδυνηρό να βλέπω την οδό Ανεξαρτησίας γεμάτη ερείπια. Ήταν τέλειο μέρος. Θα προτιμούσα αυτό να είχε συμβεί στη δική μου πόλη», λέει ο 34χρονος Κούρδος κτηνοτρόφος Αχμέτ Γιουνές.

Καταστήματα και εστιατόρια είναι κλειστά. Τα μόνα τρόφιμα για τους κατοίκους προέρχονται από φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνήθως τα τρόφιμα είναι φακές με σκέτα μακαρόνια, τόνος σε κονσέρβα και φρυγανιές.

Σημαντικό πρόβλημα είναι η επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, εξαιτίας των προβλημάτων στην τηλεφωνική κάλυψη και της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Δεκάδες κάτοικοι συνωστίζονται γύρω από φορτηγά της εταιρείας ηλεκτρικού, προκειμένου να φορτίσουν τα κινητά τους από τις γεννήτριες των οχημάτων.

Όμως, το πλέον σημαντικό πρόβλημα είναι το κρύο. Κάτοικοι συνεχίζουν να κοιμούνται στα πάρκα καίγοντας ό,τι βρουν για να ζεσταθούν, παρότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν μοιράσει κουβέρτες και ζεστά ρούχα. Φορτηγά και εθελοντές προμηθεύουν τους πολίτες με ζεστό τσάι και σούπες, ενώ ο ήλιος προσέφερε μια κάποια ανακούφιση. Αφού πέσει η νύχτα ο αγώνας για ζέστη αρχίζει από την αρχή.

Πριν από λίγες ημέρες, οι κάτοικοι της Αντιόχειας ουδέποτε θα είχαν φανταστεί ότι η πόλη τους θα θύμιζε ερειπωμένο νεκροταφείο«Η επαρχία Χατάι τελείωσε», λέει ο 55χρονος Ιμπραήμ Καγιά, ο οποίος αναζήτησε καταφύγιο με συγγενείς του στη λαχαναγορά της Αντιόχειας.

Καταστράφηκε ο Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου

Θλιβερές είναι οι εικόνες από τον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια, που δέχθηκε πλήγμα από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς, που εκδηλώθηκαν σε Τουρκία και Συρία.

Η Εκκλησία της Αντιοχείας ιδρύθηκε στην αρχαία πρωτεύουσα της Συρίας από τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Θεωρείται η αρχαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, μετά την Εκκλησία Ιεροσολύμων, κι έχει συνδέσει την πρώιμη ιστορία της με κορυφαίες προσωπικότητες της Χριστιανοσύνης. Θεωρείται η «μητέρα των «Εκκλησιών». Εδώ ο απόστολος Παύλος «ολοκλήρωσε τη μόρφωσή του» και εδώ φαίνεται ότι ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη χριστιανός.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόστολος Πέτρος θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Στη μονόχωρη σπηλιά που πρωτοδίδαξε ο Πέτρος χτίστηκε, άγνωστο πότε, ένας μικρός ναός, στη δυτική όχθη του ποταμού Ορόντη και στους δυτικούς πρόποδες του όρους Χατζ (Hac) ή Σταυρίν (αρχ. Σίλπιον).

Μεταξύ του 2ου και 4ου αιώνα, η Αντιόχεια είχε «μεγαλώσει» τόσο που η εκκλησία αυτή κατέληξε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στην αρχική της μορφή ήταν ένας θολωτός χώρος σκαλισμένος σε πελώριο βράχο, με πρωιμότερη πιθανή χρονολόγηση το 38-39, γεγονός που, αν αληθεύει την καθιστά πιθανώς τον πρώτο καθεδρικό χριστιανικό ναό στην ιστορία.

Αργότερα προστέθηκαν πέτρινοι τοίχοι και δύο κίονες, μεγαλώνοντας το οικοδόμημα και χωρίζοντάς το σε τρία κλίτη. Σε νεότερες εποχές έχουμε και άλλες προσθήκες.

Το 2005, το τουρκικό κράτος ανακήρυξε την εκκλησία προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά και το 2011 μπήκε στη λίστα των υποψήφιων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι το μοναδικό που δεν βρίσκεται πλέον στην ιστορική του έδρα. Μεταφέρθηκε από την Αντιόχεια/Αντάκια (σημερινή Τουρκία) στη Δαμασκό, στα μέσα του 14ου αιώνα. Εδρεύει στο κέντρο της παλαιάς πόλης, στο πρωτοχριστιανικό συγκρότημα της Θεοτόκου/Μαριαμίτα, όπου λειτουργούν εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης:

Ιάπωνας καθηγητής του Yale προτείνει τη μαζική αυτοκτονία των ηλικιωμένων (Video)

Νέα Υόρκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζούς τραυματίζοντας 8 – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα, λέει η αστυνομία (Video)

Τέλος στα σενάρια για τα UFO από τον Λευκό Οίκο: Δεν είναι εξωγήινα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:32