search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:45
MENU CLOSE

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Η άνοδος και η πτώση μιας «πριγκίπισσας» (Videos)

13.03.2023 14:15
gulnara-karimova-new

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα συγκέντρωσε τα φλας ως ποπ σταρ, έγινε γνωστή και στους διπλωματικούς κύκλους, αλλά εκεί που διαπρέπει είναι το επιχειρείν, καθώς έχει δημιουργήσει μια αυτοκρατορία με επενδύσεις σε ακίνητα από το Λονδίνο μέχρι το Χονγκ Κονγκ, αξίας 200 εκατομμυρίων λιρών.

Όμως η οργάνωση Freedom For Eurasia υποστηρίζει πως η αυτοκρατορία αυτή χτίστηκε με δωροδοκίες και διαφθορά, με κέλυφος εταιρίες στο Λονδίνο και στις Παρθένες Νήσους. Για τους Βρετανούς είναι μια υπόθεση που αποκαλύπτει την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν τον παράνομο πλουτισμό και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την οργάνωση Freedom For Eurasia, η ευκολία με την οποία η Γκουλνάρα Καρίμοβα απέκτησε περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία είναι «ανησυχητική».

Η κόρη του πανίσχυρου προέδρου

Αλλά το θέμα έχει ευρύτερες διαστάσεις, αφού η Γκουλνάρα Καρίμοβα δεν είναι κάποια τυχαία. Είναι η κόρη του Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή το Ουζμπεκιστάν από το 1989 μέχρι τον θάνατό του, το 2016. Η Γκουλνάρα Καρίμοβα θεωρείτο αυτονόητο ότι θα διαδεχόταν τον πατέρα της και θα γινόταν η «σιδηρά κυρία» του Ουζμπεκιστάν, αλλά προτίμησε την λάμψη της ποπ μουσικής σκηνής, με το όνομα “Googoosha”.

Mπήκε στον χώρο των επιχειρήσεων δημιουργώντας τη δική της εταιρία κοσμημάτων. Έχοντας όμως κι ένα πέρασμα από την πολιτική, ως πρέσβης του Ουζμπεκιστάν στην Ισπανία.

Ξαφνικά όμως, το 2014, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, καθώς είχε δουλειές με το νόμο… Είχε προηγηθεί η διάρρηξη των σχέσεών της με τον πατέρα της. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Τον Δεκέμβριο του 2016 ανακρίθηκε από Ελβετούς εισαγγελείς που ερευνούσαν υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το 2017 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρίας να έχουν δοσοληψίες με την Καρίμοβα ή συνεργάτες της. Την ίδια χρονιά καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση στο Ουζμπεκιστάν για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το 2018 η ποινή μειώθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό πέντε χρόνων. Τον Μάρτιο του 2019 οδηγήθηκε στην φυλακή επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που ήλεγχε κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Βρετανία, στη Ρωσία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η περίπτωση Καρίμοβα είναι μία από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις δωροδοκιών και διαφθοράς στην ιστορία», υποστηρίζει ο Τομ Μέιν, ένας από τους ερευνητές της οργάνωσης Freedom For Eurasia, που έχει συντάξει την έκθεση για τον … βίο και την πολιτεία της Καρίμοβα.

Η κόρη του Ισλάμ Καρίμοφ και οι συνεργάτες της είχαν προλάβει να πουλήσουν κάποια από τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με βρώμικο χρήμα πριν από την σύλληψή της.

Αγορές και πωλήσεις ακινήτων σε όλο τον κόσμο

Η οργάνωση Freedom For Eurasia ερεύνησε στοιχεία για τις αγορές ακινήτων και εντόπισε τουλάχιστον 14 περιπτώσεις αγορών με ύποπτης προέλευσης κεφάλαια, σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων στη Βρετανία, στην Ελβετία, την Γαλλία, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ.

Η σχετική έκθεση, που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, έχει τίτλο «Ποιος έδωσε δύναμη στην πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν;» και εστιάζει σε τέσσερις αγορές στην περιοχή του Λονδίνου, αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών, εκ των οποίων τρία διαμερίσματα στην περιοχή Μπελγκράβια, δυτικά του παλατιού του Μπάκιγχαμ. Τα δύο από αυτά τα διαμερίσματα πουλήθηκαν το 2013 πριν από την σύλληψη της Καρίμοβα. Το 2017 οι βρετανικές αρχές πάγωσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του τρίτου διαμερίσματος και των άλλων δύο ακινήτων- μίας κατοικίας στο Μέιφεαρ και μίας βίλας στο Σάρεϊ.

Η οργάνωση Freedom For Eurasia στην έκθεση κατονομάζει εταιρίες στο Λονδίνο και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν από την Καρίμοβα και τους συνεργάτες της για να γίνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με αυτές τις αγορές.

Ο φίλος και οι άλλοι «αντ΄ αυτής»

Στο δίκτυο εμπλέκεται ο φίλος της Καρίμοβα, Ρουστάμ Μαντουμάροφ και άλλα άτομα, που φέρονται ως «επωφελούμενοι ιδιοκτήτες», νομικός όρος που αναφέρεται σε άτομα που ελέγχουν εταιρίες στη Βρετανία, το Γιβραλτάρ και τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Τα άτομα αυτά θεωρείται ότι ενεργούσαν ως «αντ΄ αυτής» για λογαριασμό της Καρίμοβα.

Η δράση της Καρίμοβα είχε κινήσει υποψίες ήδη από το 2004, όταν η εφημερίδα Moscow Times έγραψε ότι η Καρίμοβα ήταν ύποπτη για παράνομες μεταφορές 20 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κεφάλαια της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Uzdonrobita, της οποίας ιδιοκτήτης ήταν ο φίλος της Καρίμοβα, Ρουστάμ Μαντουμάροφ. Οι μεταφορές αυτών των κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγιναν με παράνομα τιμολόγια.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιακό ρολόι από… πάγο στις ελβετικές Άλπεις (photos/video)

Έρευνα: Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική θα είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπεται

Οργή στην Ιαπωνία για την τρομοκρατία του Sushi – Αλυσίδες εστιατορίων «απειλούνται», έγιναν οι πρώτες συλλήψεις (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:44