search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:21
MENU CLOSE

Οργή στην Ιαπωνία για την τρομοκρατία του Sushi – Αλυσίδες εστιατορίων «απειλούνται», έγιναν οι πρώτες συλλήψεις (Videos)

13.03.2023 11:41
sushi-new

Στην Ιαπωνία το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει ένας καινούριος τρόμος: η τρομοκρατία του σούσι.

Στις ιαπωνικές πόλεις με τους γρήγορους ρυθμούς, εδώ και χρόνια ευδοκιμούν αλυσίδες εστιατορίων σούσι όπου οι πελάτες κάθονται στις θέσεις τους και αυτό-εξυπηρετούνται παίρνοντας από έναν μεγάλο κυλιόμενο ιμάντα με δεκάδες πιάτα, ότι επιθυμεί η ψυχή τους.

Οι πρακτικοί Ιάπωνες εστιάτορες κατόρθωσαν με τον τρόπο αυτό να επισπεύσουν το σερβίρισμα των πελατών τους αλλά και να κρατούν τις τιμές προσιτές, αφού δεν χρειάζονται υπάλληλοι για να σερβίρουν τους πελάτες. Οι αλυσίδες αυτές βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στους εργαζόμενους των μεγάλων πόλεων που έχουν περιορισμένο χρόνο για το μεσημεριανό τους διάλειμμα αλλά και περιορισμένο budget για το μεσημεριανό τους γεύμα εκτός σπιτιού.

Εδώ και λίγες εβδομάδες, όμως, άρχισαν να παρατηρούνται δολιοφθορές στο σύστημα αυτό. Την αρχή την έκαναν μερικοί έφηβοι που θέλοντας να κάνουν κάποια «φάρσα» άρχισαν να πειράζουν τα πιάτα με τα φαγητά που περνούσαν από μπροστά τους. Έπαιρναν κομμάτια από άλλα πιάτα και τα έτρωγαν, αφήνοντας στον ιμάντα ελλιπείς μερίδες, αλλά το χειρότερο ήταν ότι άρχισαν να φτύνουν μέσα στα πιάτα ή να γλείφουν κάποια κομμάτια σούσι και να τα ξαναβάζουν στο πιάτο, για να τα φάει κάποιος ανυποψίαστος πελάτης λίγα λεπτά αργότερα.

Η ανόητη αυτή συμπεριφορά έγινε αντιληπτή όταν διάφορες παρέες νεαρών άρχισαν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο τα κατορθώματά τους. Αυτό με τη σειρά του δημιούργησε μιμητικές συμπεριφορές κυρίως ανάμεσα στις παρέες των εφήβων, κι έτσι σε λίγο καιρό το φαινόμενο αυτό άρχισε να εξαπλώνεται επικίνδυνα, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα τόσο στους εστιάτορες, όσο και στις υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας.

Για τους Ιάπωνες που έχουν -ως γνωστόν- μια ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγειονομικά και γενικότερα σε ζητήματα κοινωνικής υγείας, αυτή η «νέα μόδα» δυναμιτίζει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στην υγιεινή των καταστημάτων εστίασης, ιδιαίτερα σε μια εποχή ιδιαίτερα φορτισμένη και από την πρόσφατη πανδημία του Covid 19.

Η ηλεκτρονική επιτήρηση που ασκούν οι εστιάτορες τσεκάροντας τις παρέες που τρώνε στο κατάστημά τους, λειτουργεί αποτρεπτικά ως ένα βαθμό, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα που εξελίσσεται σε «ασύμμετρη απειλή».

Έτσι, κάτι που άρχισε σαν μια ανόητη «φάρσα», εξελίσσεται σε μάστιγα που απειλεί με λουκέτο μια ολόκληρη κατηγορία εστιατορίων που στην Ιαπωνία ονομάζονται «Kaitenzushi».

Μεγάλες αλυσίδες τέτοιων εστιατορίων όπως η «KuraSushi» και η «Sushiro» είδαν τις αξίες των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο να βρίσκονται ξαφνικά σε πτώση, και αναγκάστηκαν να κάνουν δραματικές εκκλήσεις ώστε να σταματήσει αυτό το ανόητο και επικίνδυνο διατροφικό σαμποτάζ.

Στην ανατολική Ιαπωνία, η αλυσίδα εστιατορίων «Choushimaru» αναγκάστηκε να καταργήσει τον ιμάντα σερβιρίσματος όταν κάποιος πελάτης έβαλε μια γόπα από τσιγάρο μέσα σ’ ένα βαζάκι με πίκλες από τζίντζερ. Από εδώ και μπρος οι πελάτες θα εξυπηρετούνται από σερβιτόρους, ενώ οι σάλτσες (soy sauce, fish sauce) και τα λοιπά αρτύματα (αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά) θα τοποθετούνται στο τραπέζι μόνον αφού ο πελάτης κάτσει στη θέση του.

Πρώτες συλλήψεις

Η ιαπωνική αστυνομία την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε μερικές συλλήψεις. Στην πόλη Ναγκόγια, της κεντρικής Ιαπωνίας, συνελήφθη ο 21χρονος Ριόγκα Γιοσίνο επειδή στο εστιατόριο «Kura Sushi», έγλειψε ένα μπουκάλι σόγιας και το τοποθέτησε ξανά στον ιμάντα. Μαζί του ήταν και δύο ανήλικοι 19 και 15 ετών.

Ήδη οι αλυσίδες παίρνουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες για σαμποτάζ. Η αλυσίδα «Sushiro» άλλαξε τους κανόνες της και πλέον οι πελάτες θα ζητούν και θα παίρνουν τα κουβέρ και τις σάλτσες τους, απ’ ευθείας από το προσωπικό, ενώ η αλυσίδα «KuraSushi» τοποθέτησε αισθητήρες και κάμερες στους ιμάντες σερβιρίσματος για να αποτρέψει τα σαμποτάζ. Έτσι, αν κάποιος πελάτης ξαναβάλει ένα «πειραγμένο» πιάτο στον ιμάντα, θα ενημερώνεται άμεσα το εστιατόριο αλλά και η κεντρική υπηρεσία που βρίσκεται στην πόλη Σαϊτάμα, ανάμεσα στο Τόκιο και την Οζάκα.

Η εταιρεία θεωρεί ότι αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι κομμάτι της σύγχρονης ιαπωνικής κουλτούρας, και υποστηρίζει ότι με τους νέους αισθητήρες θα εντοπίζεται το συγκεκριμένο πιάτο και το νούμερο της θέσης του σαμποτέρ.

Το στοίχημα είναι μεγάλο καθώς είναι εκατομμύρια τα views στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα οι εταιρείες εστίασης στην Ιαπωνία να μετρούν πολλαπλάσια εκατομμύρια (μια μόνο εταιρεία είχε 125 εκατομμύρια) ζημιών.

Τελικά, αυτό που άρχισε σαν μια ανόητη «φάρσα», έχει αποκτήσει πολύ άσχημες προεκτάσεις για την εστίαση και τον τουρισμό της Ιαπωνίας, αφού ένα γεύμα σούσι στα προσιτά αυτά εστιατόρια αποτελεί μια από τις βασικές τουριστικές ατραξιόν.

Ας ελπίσουμε το θέμα να λήξει σύντομα.

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: 87χρονος θανατοποινίτης κατάφερε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του σχεδόν… 60 χρόνια μετά την καταδίκη του! (videos)

Μεξικό: Τουλάχιστον 10 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε μπαρ (videos)

Oσκαρ 2023: Θρίαμβος για την κωμωδία «Τα πάντα όλα» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:20