search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:17
MENU CLOSE

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια του εμβολίου της Astra Zeneca για τον κορωνοϊό»

09.05.2024 09:23
magiorkinis_fb_new

Την απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca για την COVID-19  σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτηση του στο fb.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι η παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν εξαιρετικά σπάνια ενώ παράλληλα τονίζει ότι ήταν το μοναδικό μη κερδοσκοπικό εμβόλιο και το μοναδικό που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και γι΄αυτό το λόγο έφτασε σε δυσπρόσιτες και πολύ φτωχές περιοχές του κόσμου.

Αναλυτικά στην ανάρτηση του ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι:

1) Το εμβόλιο σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η διανομή έγινε από την Astra Zeneca.

2) Ήταν το μοναδικό ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ εμβόλιο, καθώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε υπογράψει συμβόλαιο παραχώρησης στην Astra Zeneca, με τον όρο να διανεμηθεί χωρίς κέρδος καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Με απλά λόγια η εταιρεία το πουλούσε στο κόστος παραγωγής-διανομής.

3) Ήταν το μοναδικό από τα 3 πρώτα που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Όσον αφορά τον κίνδυνο των θρομβώσεων, ήταν μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια (~1-2/100.000):

1) Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πεθάνουμε (πνιγούμε) από το φαγητό που τρώμε στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ).

2) Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πνιγούμε και να πεθάνουμε από νερό στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ).

3) Έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουμε σε αυτοκινητικό εντός ενός έτους.

4). Αφορούσε αποκλειστικά την πρώτη δόση του εμβολίου και τις πρώτες 30 περίπου ημέρες από την πρώτη δόση. Μετά τις 30 ημέρες ο κίνδυνος μηδενίζεται, άρα όσοι το έκαναν δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να φοβούνται σήμερα για αυτήν την παρενέργεια.

Μάλιστα σε προηγουμένη ανάρτησή του ο καθηγητής σχολιάζει ότι η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια και είχε σχολιαστεί εκτεταμένα την εποχή της πανδημίας όμως: «Με λύπη παρατηρώ ότι η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα εξακολουθεί και επιβιώνει αρκετό χρόνο μετά τη λήξη της πανδημίας ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».

Διαβάστε επίσης

Εγκαίνια Γεωργιάδη στη μονάδα παραγωγής οξυγόνου στο νοσοκομείο Ιωαννίνων

Συστάσεις για την επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης – Πώς να προφυλαχθούμε

ECDC: Κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη – Σύσταση για εμβολιασμό ακόμα και σε ενήλικες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15