search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:44
MENU CLOSE

Ψηφιακός μετασχηματισμός για μικρομεσαίους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2273
15/3/2023
15.03.2023 04:58
Αρχίζει ο πόλεμος: Ο όμιλος Bertelsmann επιτίθεται στην Κομισιόν για τη φορολογία στις εταιρείες τεχνολογίας - Media

Το ενδιαφέρον μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει προσελκύσει η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», που «τρέχει» εδώ και δύο εβδομάδες.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1.200 αιτήσεις.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50%, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει και το 60%. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση και τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της δράσης ανά κατηγορία περιφέρειας.

Το πρόγραμμα καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ, ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, ενώ είναι διαρθρωμένο σε τρεις δράσεις:

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στη λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 18.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους εννέα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης. Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται αφορούν δαπάνες εξοπλισμού, λογισμικού και παροχής υπηρεσιών που συνδέονται με την ψηφιακή αναβάθμιση.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσουν την παραγωγική τους διαδικασία. Ο ελάχιστος και ο μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 50.000 ευρώ έως και 650.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 15 μήνες.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια: δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης, επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: Αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 200.000 ευρώ έως και 1.200.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες.

Έρχονται μαζεμένα τα επιδόματα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Έφτασε τελικά και η ώρα για εφάπαξ επίδομα, έξοδα κηδείας, ασθένειας, ατυχήματος, ανεργίας και άλλα επιδόματα. Τα ποσά κυμαίνονται από 100 ώς 8.000 ευρώ ανάλογα με τους μήνες αναμονής. Συγκεκριμένα, συνολικά 79,6 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 113.310 δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 6-10 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, θα καταβληθούν:

Εφάπαξ Επίδομα – Από τον e-ΕΦΚΑ:

● 18 εκατ. ευρώ σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

● 9,9 εκατ. ευρώ σε 25.560 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

● 28 εκατ. ευρώ σε 72.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

● 23 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

● 700.000 ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Διαβάστε επίσης:

Εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία: Δεν προσφέρουν διέξοδο οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Το ματ της «λύκαινας» στην Τουρκία

Έλλειψη λύσεων για την ακρίβεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:44