search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 07:35
MENU CLOSE

«Rethinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

30.03.2023 12:02
ekthesi-mouseio-kykladikis-texnis1

Μια πρωτότυπη και πολυεπίπεδη έκθεση για τους έμφυλους ρόλους ανά τους αιώνες σε ένα διάλογο τέχνης και αρχαιολογίας.

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι έμφυλες ταυτότητες, οι ρόλοι με βάση το φύλο, η διαφορετικότητα έτσι όπως εκφράζεται τον 21ο αιώνα με την «Αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδος Ida-Sofia Maly» από το Μουσείο του Gratz στην Αυστρία, ένα κυκλαδικό μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ένα αγαλματίδιο από ασβεστόλιθο από την Κύπρο με τίτλο «Ο υπηρέτης του ναού»;

Σε ένα momentum όπου η κοινωνία εκπαιδεύεται να αποδεχθεί ότι το βιολογικό φύλο δεν ταυτίζεται πλέον απαραίτητα με το κοινωνικό και ότι υπάρχουν  πια για πολλές διαφορετικές  ταυτότητες και εκφράσεις φύλου, αυτά τα τρία εκθέματα δεν είναι μόνον η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, είναι και οι πρωταγωνιστές της έκθεσης «Rethinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και το μέσο και το μήνυμα προς την κοινωνία.

 Εκτός από τα τρία αυτά εκθέματα που συνδιαλέγονται, έχει σχεδιαστεί μια ειδική θεματική διαδρομή που μας οδηγεί σε συγκεκριμένα και επιλεγμένα εκθέματα των τεσσάρων μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου που έχουν άμεση σχέση με το φύλο, τη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις. Αυτά τα αντικείμενα θα τα δείτε και σε ψηφιακή μορφή στο χώρο της έκθεσης, ωστόσο υπάρχουν και ψηφιακά εργαλεία αλλά και δράσεις μέσα από τις οποίες μπορούμε να εξερευνήσουμε τα ίδια τα αντικείμενα αλλά να αναρωτηθούμε για τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες και πεποιθήσεις σχετικά με τις έμφυλες ταυτότητες και διακρίσεις. 

Την έκθεση «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ReInHerit» και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon2020» της ΕΕ, συνεπιμελήθηκαν οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz, Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Gratz και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.  Αξίζει να πούμε ότι εδώ θα βρείτε επίσης τρεις ψηφιακές εκθέσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις φυσικές, με ψηφιακά διαδραστικά εργαλεία αφήγησης, ζωγραφικής και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν τα τρία μουσεία. Επιπλέον στο σύνδεσμο collection.reinherit-hub.eu θα βρείτε ακόμα μία ψηφιακή συλλογή με αντικείμενα από άλλα μουσεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό επάνω σε θέματα που αφορούν στις ταυτότητες φύλου, τις κοινωνικές συγκρούσεις, την τέχνη και τις τεχνικές.

Η έκθεση «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» συνοδεύεται και από μια σειρά παράλληλες δράσεις

• Διαδικτυακή διάλεξη (στα αγγλικά) και συζήτηση υπό τον τίτλο «Αντικρουόμενα συναισθήματα, διαμαρτυρόμενα σώματα», από τη Δρα Χρυσάνθη Παπαδοπούλου (30/3, ώρα 17.00-17.40).  Στη διάρκειά της θα εξεταστούν διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων που εμφανίζονταν σε νεαρές γυναίκες κατά τη μεταβατική περίοδο από την εφηβεία στη σεξουαλική ενηλικίωση στην αρχαία Ελλάδα καθώς επίσης στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα, περισσότερες  πληροφορίες στο τηλ. 210 7294220.

• Στο πλαίσιο του Cycladic Art Café Project θα παρουσιαστούν διαδοχικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που σχετίζονται με το περιεχόμενο της έκθεσης. Ανάμεσά τους, η φωτογραφική εγκατάσταση Family Matters! (1998) του εικαστικού Δημήτριου Αντωνίτση, από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την αισθητική του camp και τη θεματική του φύλου και της ταυτότητας. Καταπιάστηκε με τη σεξουαλικότητα σε συνάρτηση με τον αυτοκαθορισμό του «άλλου» και τη θέση του στην κοινωνία, θίγοντας έτσι αμφιλεγόμενα για την εποχή ζητήματα και μάλιστα με την ακραία εκδοχή τους, δηλαδή μέσα από εικόνες κοινωνικών ομάδων που είναι ακόμα και σήμερα στο κοινωνικό περιθώριο.

• Εργαστήριο για εφήβους με τίτλο «Ταυτότητες» από τη Cinemathesis (στις 2 & 9/4 αντίστοιχα). Με τη χρήση της φωτογραφίας, της κινηματογράφησης, του κολάζ, του αυτοπορτρέτου, της ανάλυσης οπτικού και ηχητικού αρχειακού υλικού, βιβλίων, τεκμηρίων και προσωπικών αναφορών, καθώς και μέσα από την  παρακολούθηση αποσπασμάτων από εμβληματικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη θεματική της ταυτότητας φύλου δημιουργώντας ένα ψηφιακό αποθετήριο προσωπικών έργων τέχνης που θα συνομιλούν με τα εκθέματα της επίσημης έκθεσης.

• Δημιουργικό εργαστήριο με ομάδα νέων υπό τον τίτλο «It’s a Shirt» στις 6/4 σε συνεργασία με την εικαστικό και σχεδιάστρια Χριστίνα Χριστοδούλου και την ειδικό ψυχικής υγείας Λίλη Πέππου. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν προσωπικές τους εμπειρίες, να συζητήσουν και να διαμορφώσουν τα δικά τους, ουδέτερα ως προς το φύλο, πουκάμισα.

 «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» , Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 Αθήνα. Διάρκεια από 20/3 έως 8/5/23, είσοδος ελεύθερη.

Η συμμετοχή σε όλες τις παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν
Γίνονται ξεναγήσεις τόσο διαδικτυακές όσο και στη νοηματική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.cycladic.gr.

*Photos: Πάρις Ταβιτιάν

Διαβάστε επίσης:

Ο Μιχαήλ Καρίκης στο ΕΜΣΤ – «Γιατί είμαστε μαζί»

«Τι καλά τα λέει το αηδόνι»: Συνομιλώντας με την ιστορία και την παράδοση

Ένα εικαστικό καταφύγιο σας περιμένει στην αίθουσα Τέχνης «Ρεβέκκα Καμχή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 07:32