search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:22
MENU CLOSE

Ένα εικαστικό καταφύγιο σας περιμένει στην αίθουσα Τέχνης «Ρεβέκκα Καμχή»

07.03.2023 10:30
aithousa reveka

Κρυφτείτε στην ηρεμία του ασφαλούς χώρου που σας προσφέρει» η Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή και η ομαδική έκθεση «Safe Space/Καταφύγιο» και κάντε μία προσωπική ενδοσκόπηση μακριά από την αγχωτική και δυσοίωνη καθημερινότητα.

Καταφύγιο: εκεί που κάποιος είναι ή αισθάνεται προστατευμένος από κάτι εχθρικό ή απειλητικό. Αυτή την αίσθηση της ιδιωτικότητας και της προστασίας νιώθεις αυτές τις ημέρες και μέχρι την 1η Απριλίου στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή. Γιατί;

Στο νούμερο 9 της οδού Λεωνίδου στο Μεταξουργείο, σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό σπίτι- γκαλερί, αφήνεις το κινητό σου και βγάζεις τα παπούτσια σου,  για να εισέρθεις σ’ ένα ιδιαίτερο Καταφύγιο. Αυτό που δημιούργησε για μας η αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή για την έκθεση «Safe Space/Καταφύγιο».

 Αυτή η διαδικασία έχει μια… «υποχρεωτική»  χροιά προκειμένου «να νιώσεις κομμάτι του χώρου, να νιώσεις οικεία ήδη μπαίνοντας στην γκαλερί και προτού καν επισκεφτείς την έκθεση. Είναι η εμπειρία για το πώς να επισκέπτεται κανείς την έκθεση πριν δει τα έργα», θα μας πει η ιδιοκτήτρια της ομώνυμης γκαλερί, Ρεβέκκα Καμχή.  Επιπλέον γιατί στο εικαστικό αυτό καταφύγιο όπως συμβαίνει με κάθε καταφύγιο, διασφαλίζεται και προστατεύεται η ιδιωτικότητα των θαμώνων. Οι επισκέπτες αφήνονται σε ό,τι θα τους φέρει η παραμονή τους στο χώρο: γνωρίζουν τον έρωτα της βραδιάς, χαλαρώνουν ή ηρεμούν.

«Επιπλέον, εμπνευστήκαμε αυτή τη διαδικασία από ορισμένα κλαμπ του εξωτερικού και εσωτερικού όπου παραδίδονται στην είσοδο κινητά και οι κάμερες τους καλύπτονται με αυτοκόλλητα», εξηγεί η γκαλερίστα.

Μπαίνοντας στο «Καταφύγιο» εισέρχεσαι σε ένα ασφαλές, ιδιωτικό και ζεστό περιβάλλον. Μαλακά χαλιά και φλοκάτες, μαξιλάρια και τα έργα κάποιων από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αποπνέουν έναν αέρα καθησυχαστικό, και ίσως φροντιστικό. Όπως εξήγεί η Ρεβέκκα Καμχή: «ο τρόπος που έχουν επιλεγεί τα έργα είναι διττός: Είτε είναι αφηρημένα, χωρίς concept, που σε καλούν σε ενδοσκόπηση και προσωπική ηρεμία, είτε  έχουν  μία εννοιολογική προσέγγιση και εικαστικό λόγο ύπαρξης όπως τα έργα του Araki ή της Ντιάνας Μαγκανιά».  Τα έργα και των 14 σύγχρονων καλλιτεχνών, ωστόσο,  που συμμετέχουν στο «Καταφύγιο», λειτουργούν ως καθρέφτες μας, φέρνοντας κατ’ αντιπαράσταση με τον πραγματικό μας εαυτό και μας καλούν να τον αποδεχθούμε χωρίς εσωτερικές διαμάχες, χωρίς την παρέμβαση της κοινής γνώμης. Μας καλούν να μείνουμε  μέσα στην ασφάλεια της ιδιωτικότητας που δημιουργεί ο χώρος, και να κάνουμε μία βουτιά στο είναι μας, μια προσωπική  ενδοσκόπηση, προσκαλώντας μας να επαναπροσδιορίσουμε τα προσωπικά μας όρια.

 Η έκθεση Καταφύγιο/ Safe Space της Αίθουσας Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή,  ανήκει σε μια σειρά εκθέσεων που ξεκίνησε στην γκαλερί σε συνεργασία με το παλαιοπωλείο ΜΑΡΤΙΝΟΣ πριν  από 3 χρόνια.  

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Νίκος Αλεξίου, Νομπουγιόσι Αράκι, Κάρεν Γιαζίνσκι, Μωρίς Γκανής, Ναν Γκόλντιν,  Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Σον Λαντερς, Λίλυ Λάντλοου, Ντιάννα Μαγκανιά, Ρος Μπλέκνερ, Φίλιπ Τααφφε, Συλβί Φλέρυ.

Η Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή

H αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή άνοιξε το 1995 με εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, βίντεο και  φωτογραφίας. Στόχος της η προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα με σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Nan Goldin, Ross Bleckner, Sean Landers, Rita Ackermann, Guy Limone, Tracey Moffatt, Bill Owens, Philip Taaffe, Sylvie Fleury, Karen Kilimnik, Julian Opie, Lily Ludlow, και εκπροσωπώντας ‘Ελληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό όπως οι Κωνσταντίνος Κακανιάς, Ντιάννα Μαγκανιά, Μωρίς Γκανής, Τάκις, Νίκος Αλεξίου. Από την αρχή της λειτουργίας της έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς εμπορικές εκθέσεις όπως τις: Frieze (Λονδίνο), Arco (Μαδρίτη), Art Basel (Βασιλεία), the Armory Show (Νέα Υόρκη), Art Brussels (Βρυξέλλες) καθώς και στην Art Athina.

Παράλληλα με το εκθεσιακό της πρόγραμμα, η Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή φιλοξενεί κατά διαστήματα διαλέξεις, εργαστήρια καλλιτεχνών, παρουσιάσεις βιβλίων.

Καταφύγιο/ Safe Space: Ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, έως 01/04/2023 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00-18:00

Διαβάστε επίσης:

Yayoi Kusama: Η ψευδαίσθηση του απείρου ή το άπειρο της ψευδαίσθησης;

Μαίρη Ζυγούρη, γιατί φτιάχνεις ταρώ και τι ρωτάς;

Όλα τα πρόσωπα της Έρικας Σκούρτη στο ΕΜΣΤ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:22