search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 03:18
MENU CLOSE

Ο Μιχαήλ Καρίκης στο ΕΜΣΤ – «Γιατί είμαστε μαζί»

20.03.2023 10:00
karikis

«Γιατί είμαστε μαζί», αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης – μίνι ρετροσπεκτίβας του Μιχαήλ Καρίκη στον 4ο όροφο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ένας τίτλος που αποτελεί παράλληλα απάντηση/τοποθέτηση σε όλα όσα έχουν να κάνουν με το κοινό μας μέλλον επάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη.

Η έκθεσή που καλύπτει ολόκληρο τον όροφο αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα διεξοδική παρουσίαση του έργου του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καλλιτέχνη Μιχαήλ Καρίκη δίνοντας μας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το πολυδιάστατο έργο ενός Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς που ο οποίος έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο εξωτερικό. Το έργο του Καρίκη διακρίνεται για την προσωπική του συμμετοχική πρακτική, που συνδυάζει βίντεο και ήχο και στοχεύει στην ανάδειξη κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών εντάσεων από το παρόν και την πρόσφατη ιστορία. O καλλιτέχνης συνεργάζεται πάντα με ομάδες ανθρώπων, όπως μαθητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους ή ακτιβιστές και αντλεί έμπνευση από την παγκόσμια βιομηχανική και πολιτική ιστορία, τη λογοτεχνία και τη μουσική πρωτοπορία για να ενορχηστρώσει και να καταγράψει μουσικά συμβάντα που διανοίγουν χαραμάδες ελπίδας σε ένα μέλλον το οποίο προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Η έκθεση προτάσσει έξι κομβικές βιντεο-ηχητικές εγκαταστάσεις από την καλλιτεχνική πορεία του τα τελευταία δέκα χρόνια: Weather Orchestra (2022), Surging Seas (2022), Ferocious Love (2020), No Ordinary Protest (2018), Children of Unquiet (2014) και Sounds from Beneath (2011-2012). Αυτές οι  εγκαταστάσεις συνδυάζονται, συμπληρώνονται και επεκτείνονται με τη βοήθεια επιλεγμένων έργων φωτογραφιών, κειμένων αλλά και εγκαταστάσεων μικρότερης κλίμακας. Όλα συντείνουν στην πολυφωνική εικαστική και ποιητική αισθητική του Καρίκη που συνδέοντας ομάδες ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον και έναν καλύτερο πλανήτη, προσδίδει μια αίσθηση αλληλεγγύης και ελπίδας.

Και τα καταφέρνει. Γιατί μέσα από τον καταγγελτικό αλλά και πολυφωνικό χαρακτήρα των έργων του ο Καρίκης επιτυγχάνει έναν εποικοδομητικό διάλογο, μια αφύπνιση,  με όλους εμάς τους θεατές.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Σε κάθε έργο άνθρωποι να εκφράζονται μέσω της φωνής τους κι αυτό που εκφράζουν είναι η εναρμόνισή τους, οι σχέσεις τους μεταξύ τους αλλά και η σχέση με το περιβάλλον γύρω τους».

Στο πρώτο έργο, που έχει τον τίτλο «Sounds from Beneath» («Χθόνιοι Ήχοι»), βλέπουμε μια ομάδα εργατών να παράγουν ήχους των ορυχείων ή  στο έργο «Children of Unquiet» («τα Παιδιά της ανησυχίας») όπου η θεματική είναι η ανεργία και όπου παιδιά πρώην εργαζομένων επισκέπτονται τον εργατικό οικισμό ο οποίος εγκαταλείφθηκε λόγω της αυτοματοποίησης του εργοστασίου.

Πολυβραβευμένος, υπερδραστήριος και άκρως ευαισθητοποιημένος, ο Μιχαήλ Καρίκης αποτελεί μια ιδιαίτερη φωνή στη διεθνή εικαστική σκηνή σχετικά με θέματα που άπτονται του λαϊκού πολιτισμού, της οικολογίας και του μέλλοντος του κόσμου και του πλανήτη μας.

Έχει συμμετάσχει άπειρες φορές σε μπιενάλε, μουσεία, φεστιβάλ, δημόσιους χώρους. δίνοντας το «παρών» σε όλο τον κόσμο, όπου τον καλούν να δημιουργήσει και να παρουσιάσει τη δουλειά του.

Εκτός από τις βίντεο εγκαταστάσεις ο Καρίκης έχει γίνει γνωστός και για τα ηχητικά του έργα χάρη στην UNICEF, το MIT  την Björk, τον DJ Spooky, τη UNICEF, και έχουν μεταδοθεί τόσο ραδιοφωνικά όσο και τηλεοπτικά από το BBC αλλά και τα εθνικά δίκτυα της Ιταλίας και της Γαλλίας.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΙΚΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ
Έως 28.05.2023

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- 4ος όροφος

Περισσότερες πληροφορίες: www.emst.gr

Διαβάστε επίσης:

«Τι καλά τα λέει το αηδόνι»: Συνομιλώντας με την ιστορία και την παράδοση

Ένα εικαστικό καταφύγιο σας περιμένει στην αίθουσα Τέχνης «Ρεβέκκα Καμχή»

Yayoi Kusama: Η ψευδαίσθηση του απείρου ή το άπειρο της ψευδαίσθησης;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49