search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:00
MENU CLOSE

Κλιματική αλλαγή: Ακραίοι καύσωνες απειλούν τον πλανήτη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν (photos/videos)

26.04.2023 16:42
klima_kafsonas_klimatiki-allagi_2604_new
credit: AP

Επικίνδυνα κύματα καύσωνα που μπορεί να γίνουν καταστροφικά θα πλήξουν διάφορες περιοχές του πλανήτη καθώς εντείνεται η κλιματική κρίση, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που βασίζεται σε στοιχεία για τις θερμοκρασίες τα τελευταία 60 χρόνια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι χώρες που υπάρχει κίνδυνος να πληγούν από ακραίες θερμοκρασίες είναι το Αφγανιστάν, η Παπούα Νέα Γουινέα και η κεντρική Αμερική (Γουατεμάλα, Ονδούρα και Νικαράγουα).

Οι συγκεκριμένες περιοχές θεωρούνται πολύ ευάλωτες και γιατί ο πληθυσμός τους αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν επαρκή συστήματα υγείας και ενέργειας, που είναι παράγοντες που περιορίζουν τις δυνατότητες αντίδρασης των κοινωνιών αυτών στις ακραίες θερμοκρασίες.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Nature Communications, όπου ο καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Νταν Μίτσελ επισήμανε ότι «αυτές οι περιοχές μπορεί να πληγούν από μεγάλο κύμα καύσωνα ενώ δεν είναι προετοιμασμένες να το  αντιμετωπίσουν».

Η απειλή που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν είναι πολύ μεγάλη, δήλωσε στο CNN ο Μίτσελ, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές επειδή η χώρα έχει τεράστιες δυσκολίες. Ο πληθυσμός του Αφγανιστάν αυξάνεται, ενώ η χώρα δεν έχει στοιχειώδεις υποδομές και έτσι είναι εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ακραία φαινόμενα, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Τα κύματα καύσωνα έχουν αρνητικές συνέπειες σε πολλούς τομείς: υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα, επιδεινώνουν προβλήματα ξηρασίας, αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και μπορούν  να προκαλέσουν ζημιές στις υποδομές και -το κυριότερο- μπορούν να στοιχίσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Ήδη φέτος αρκετές περιοχές έχουν ζήσει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Τον Μάρτιο τα θερμόμετρα στην Αργεντινή έφτασαν μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία για την εποχή αυτή, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν στην Ασία τον Απρίλιο.

«Τα κύματα καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα όσο ο κόσμος εξακολουθεί να καταναλώνει ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Φριεντερίκε Ότο, κλιματολόγος του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής στο Imperial College.

Καμία χώρα του πλανήτη δεν μπορεί πλέον να αισθάνεται ασφαλής, τονίζουν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιοχές όπως η Βρετανική Κολούμπια, όπου τον Ιούνιο του 2021 τα θερμόμετρα έδειξαν 5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, ακολούθησαν καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτή η καταστροφική ακολουθία θα ήταν αδύνατη αν ο πλανήτης δεν ήταν αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση.

Υψηλό κίνδυνο να πληγούν από κύματα ακραίου καύσωνα αντιμετωπίζουν τμήματα της Κίνας, περιλαμβανομένου του Πεκίνου και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

Οι συντάκτες της μελέτης καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προετοιμαστούν για ακραίους καύσωνες, δημιουργώντας κέντρα όπου μπορούν να καταφεύγουν οι ευάλωτοι πολίτες και μειώνοντας τις ώρες εργασίας σε ανοιχτούς χώρους.

Διαβάστε επίσης:

60 χρόνια μετά οι επιστήμονες λύνουν ένα μεγάλο μυστήριο του διαστήματος (photo)

Ποιός είναι ο πολιτικός που απειλεί τον Ερντογάν από τις φυλακές

Ερντογάν: Ακύρωσε όλες τις σημερινές του εμφανίσεις μετά την αδιαθεσία του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:00