search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:47
MENU CLOSE

Μορατόριουμ επισκέψεων Ελλάδας – Τουρκίας!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2279
27/04/2023
29.04.2023 06:00
Ellada-Tourkia-Ypex_new

Ανησυχητικός ο ερασιτεχνισμός που σχετίζεται με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής επειδή έχει συνέπειες στην αξιοπιστία της χώρας, αλλά και στην υποδοχή των πρωτοβουλιών μας από τη διεθνή κοινότητα.

Με έκπληξη διαβάζουμε σε έγκριτες εφημερίδες, στους τίτλους κεντρικών τους σελίδων, ότι υπάρχει μορατόριουμ επισκέψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου οι δυο χώρες, με αμβλυμμένες εντάσεις, να ολοκληρώσουν την εκλογική τους διαδικασία. Προβληματισμένοι προχωρούμε στην ανάγνωση των στοιχείων – υποτίθεται ότι υποστηρίζουν με σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις την ουσία του θέματος – και εμβρόντητοι διαπιστώνουμε ότι:

  1. Η άτυπη απόφαση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να αποφεύγονται φωτογραφίσεις υποψηφίων, ακόμη και υπουργών, με αρχηγούς όπλων, αξιωματικούς και φρουρές στην περίοδο της εκλογικής περιόδου, ερμηνεύεται ως εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων. Τη λογική της απόφασης, που φαίνεται να αποδέχεται και η κυβέρνηση, πρέπει να σεβαστούν όλοι οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια.
  2. Με περισσή ανευθυνότητα αντιπαραβάλλεται η εσωτερική πολιτική επιλογή για συγκεκριμένη συμπεριφορά κατά την προεκλογική περίοδο με την αναβολή ταξιδιού του Προέδρου Ερντογάν στην παρανόμως στρατιωτικά κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  3. Με πολιτική σιωπή ο υπουργός Εξωτερικών, λαλίστατος και υπερήφανος για τις ανά τον κόσμο επαφές του, δεν τοποθετείται σε ένα τόσο σοβαρό ατόπημα που προβληματίζει τους Έλληνες πολίτες και το οποίο κάποιος έχει προωθήσει στον ελληνικό Τύπο. Η αφωνία και απουσία άμεσης αντίδρασης του πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου Εξωτερικών αποδυναμώνει το κυβερνητικό έργο, που προωθεί την εξωστρέφεια, αλλά και τις πολιτικές σταθεροποίησης στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
  4. Επίσης ο υπουργός Άμυνας, που ανέχεται τις πολλές φωτογραφήσεις και δηλώσεις ανώτατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, για θέματα εθνικής ασφάλειας και χειρισμών που άπτονται και της εξωτερικής μας πολιτικής δεν φαίνεται να συντονίζεται αποτελεσματικά με το αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική συνάδελφό του. Οι δύο υπουργοί εμφανίζονται να αποδέχονται ασχολίαστα τη διασπορά ειδήσεων, οι οποίες είναι τόσο ανεύθυνες και προσβλητικές για τον ρόλο τους. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η παραπληροφόρηση που μεθοδεύεται, από αφανή κέντρα, αφορά στην κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας μας.
  5. Προβάλλεται η αστήρικτη άποψη ότι για την εφαρμογή μορατόριουμ επισκέψεων συμφωνούν και άλλοι, εκτός Ελλάδος παράγοντες. Η συνεπής πολιτική συμπεριφορά που γίνεται αντιληπτή από γείτονες, εταίρους και συμμάχους βεβαίως και επιβραβεύεται ανεπιφύλακτα από τη διεθνή κοινότητα. Οι δρώντες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων υποδέχονται θετικά ουσιαστικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες της πολιτικής μας συμπεριφοράς, χωρίς να διαπιστώνεται οποιαδήποτε πίεση, παραμικρή απαίτηση ή υπόνοια μυστικής διπλωματίας, που αποσκοπεί σε περιορισμό και εκχώρηση εθνικών επιδιώξεων, σε αντίθεση με όσα μεθοδεύουν και προσπαθούν να αναδείξουν οι «διαχειριστές της εθνικής αξιοπρέπειας» προωθώντας στον Τύπο και τα ευρύτερα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης τις εξοργιστικές, αυθαίρετες και φοβικές αναλύσεις τους.
  6. Κάποιοι ανησυχούν πολύ από την ομαλή εξέλιξη της σοβαρής πολιτικής συμφωνίας των ηγετών Ελλάδος – Τουρκίας που προσβλέπει στη σταδιακή αναπροσαρμογή της προσεκτικά εξελισσόμενης επικοινωνίας στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής πραγματικότητας των δύο χωρών.
  7. Προβληματίζουν ιδιαιτέρως αντικρουόμενες ενδοκομματικές απόψεις για τις ελληνοτουρκικές προοπτικές, κυρίως όταν μέσω της αντιπαράθεσης απόψεων καταβάλλονται ακαίρως προσπάθειες να διοχετευθούν συγκρουσιακά στην κοινωνία πολωτικές απόψεις. Αποτολμώντας αμφισβήτηση της προσπάθειας, που εξελίσσεται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, διατηρείται η ξεπερασμένη άποψη, που υποστηρίζει ακόμη και σήμερα, παρά τη διαφορετική μας συνολική εμπειρία, ότι τα θέματα θα μας απασχολήσουν μετά τις εκλογές. Η λογική της ακινησίας αποδεδειγμένα ουδέποτε εξυπηρέτησε την εθνική μας πολιτική και τη σύγχρονη διεκδικητική εξωτερική πολιτική.

Ρηχές αναλύσεις

Κάθε πολίτης που γίνεται αποδέκτης μίας τόσο εσφαλμένης ανάλυσης ευαίσθητων θεμάτων, σχετιζόμενων με την εθνική κυριαρχία, αισθάνεται πολύ εκτεθειμένος σε γεγονότα και καταστάσεις που παρουσιάζονται ως απειλή για τη χώρα και τα ελληνικά συμφέροντα. Απαίτηση της Δημοκρατίας για την καλή λειτουργία της είναι η πληροφόρηση και όχι η παραπληροφόρηση του εκλογικού σώματος.

Η διακίνηση κάποιων υποθέσεων γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν καλύπτεται με μανδύα σοβαρότητας. Ισχυρισμοί περί μορατόριουμ επισκέψεων, που προέρχονται από δήθεν συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών, τις οποίες εξασφαλίζουν αποκλειστικώς οι συντάκτες των άρθρων από αναμφισβήτητης αξιοπιστίας πηγές, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι χωρίς καμία υποχρέωση επιβεβαίωσης, μάλλον προωθούνται για να αποπροσανατολίσουν την πολιτική συζήτηση και να τη μεταφέρουν από την ουσία μίας σημαντικής προσπάθειας καλής γειτονίας σε περιβάλλον φόβου και διαρκούς απειλής των εθνικών μας συμφερόντων.

Το εύθραυστο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δυο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, με απόφαση των ηγετών τους, επιτρέπει τη διεξαγωγή ωριμότερης εκλογικής αναμέτρησης, χωρίς τις εντάσεις των επίμονων απειλών του πρόσφατου παρελθόντος και την κόπωση κοινωνίας, προσωπικού, υλικών καθώς επίσης και του προϋπολογισμού, που άγγιζε τα όρια της αντοχής.

Προεκλογική νηνεμία..

Η Ελλάδα, από την άμβλυνση των εντάσεων, εξοικονομεί δυνάμεις και κεφάλαια, καθ’ ην στιγμήν η Τουρκία μπορεί να διαχειρίζεται οικονομικούς πόρους απαραίτητους για τον τουρκικό πληθυσμό στις σεισμόπληκτες περιοχές, προς όφελος της ανοικοδόμησής της και των αναγκών μέριμνας των σεισμοπλήκτων, αντί να κατασπαταλά χρήματα σε ασκήσεις επίδειξης ισχύος, σε παράνομες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, σε παραβάσεις του FIR Αθηνών ή ακόμη και σε επιδείξεις μετακινήσεων του στόλου της στις θάλασσες της ευρύτερης περιοχής μας, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου της θάλασσας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο οποίο έχει ενσωματωθεί το σχετικό δίκαιο (UNCLOS). Απλουστεύοντας τη συζήτηση διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα αξιοποιεί θετικά την οικονομική αδυναμία της Τουρκίας, αντί να περιφέρεται και να διασύρει τη γειτονική μας χώρα, σε αντίθεση με την πολιτική διασυρμού της Ελλάδας που επέλεγε ο κ. Ερντογάν κατά την περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Τρικυμία Ε.Ε. στο Σουδάν

Επίσης οι εξελίξεις στο Σουδάν επιβάλλουν ταχύτατη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη σύσκεψη υπό τον κ. πρωθυπουργό. Μέχρι την ολοκλήρωση της συντονιστικής σύσκεψης το θέμα του Σουδάν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς καλυπτόταν απλώς από γενικόλογες ανακοινώσεις, γεγονός το οποίο επισήμανε ο κ. Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Λουξεμβούργο, 24.04.2023) ασκώντας αυτοκριτική στις αδυναμίες της εξωτερικής πολιτικής των κρατών – μελών, αλλά και συνολικά της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός, παραμερίζοντας την προεκλογική ένταση και προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, αλλά και την εταιρική και συμμαχική συντονιστική απαίτηση, επέτυχε ταχύτατες κινήσεις, δηλωτικές της διεθνούς μας παρουσίας. Έμπρακτα επιβεβαίωσε δυνατότητες αρωγής σε Έλληνες πολίτες όταν κινδυνεύει η ζωή τους και τα συμφέροντά τους ανά τον κόσμο.

Αξιοποιώντας τα υπουργικά ταξίδια στην Αφρική και την ενημέρωση που εξασφαλίζει το υπουργείο Εξωτερικών από τα κράτη – μέλη της Αφρικανικής Ένωσης στάθμισε την κατάσταση και κατηύθυνε τους υπουργούς του σε άμεση δράση επί του πεδίου. Επίσης χρήσιμες ήταν οι επαφές και η ενημέρωση που περιήλθε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που διατηρούν αυξημένη παρουσία στο Σουδάν και προφανώς με τις υπηρεσίες τους επιτυγχάνουν καλύτερη γνώση του πεδίου και των δυνατοτήτων πραγματοποίησης επιχειρήσεων εκκένωσης. Βεβαίως από την πλευρά της Ε.Ε. θέση εξέχοντος συνομιλητή μας για την Αφρική κατέχει πρωτίστως η Γαλλία και ακολουθεί η Ιταλία.

Η ελληνική κυριαρχία δεν απειλείται από ακρότητες αναθεωρητικών αυταρχικών κυβερνήσεων όταν η κοινή γνώμη ενημερώνεται μέσω ορθολογικών αναλύσεων. Η δήθεν εθνική υπερευαισθησία, που δεν γνωρίζουμε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, καθώς και οι αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων να υπερπροβάλλονται φωτογραφικά ή και τηλεοπτικά, επιλογή του κάποτε νεαρού «ένστολου υπουργού Άμυνας» προηγουμένων ετών της πρόσφατης πολιτικής μας πραγματικότητας που συνεχίζεται, μάλλον αποδυναμώνουν την αξιοπιστία μας και το επιδιωκόμενο εθνικό έργο.

Η περίοδος που προηγείται της ημέρας των εκλογών για τις δημοκρατίες αποτελεί μία κανονική δημοκρατική στιγμή του πολιτεύματός μας. Η κατεύθυνση του πολιτικού διαλόγου και ο πλούτος των επιχειρημάτων ενημέρωσης των πολιτών για όσα επιτεύχθηκαν ή για όλα εκείνα που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί αποτελούν προνομία των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων τους, που θα μεταφέρουν τα μηνύματα στους εκλογείς. Η προσπάθεια απομείωσης των πολιτικών επιτυχιών του κυβερνητικού έργου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημοκρατικού διαλόγου, αλλά είναι ανεκτή και αποδεκτή από τις δημοκρατίες. Το δημοκρατικό σύστημα στηρίζεται στην ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, ώστε οι πολίτες να κρίνουν καθημερινά την πολιτική δραστηριότητα, κυρίως όμως προκειμένου μόνοι τους και υπεύθυνα οι εκλογείς, με τη μυστική και απαραβίαστη ψήφο τους πίσω από το εκλογικό παραβάν, να οριστικοποιούν την προτίμησή τους για τον τρόπο που επιλέγουν να κυβερνηθούν.

Ο πολίτης δυσκολεύεται πολύ να αντιληφθεί τις προτεραιότητες που θέτουν τα κόμματα, κυρίως όταν οι μηχανισμοί επιλέγουν να στρεβλώνουν την πολιτική αποτελεσματικότητα προωθώντας ενημέρωση που θίγει την ευαισθησία και την αξιοπρέπειά τους, επειδή τα παρεχόμενα στοιχεία προσπαθούν να ναρκοθετήσουν την αποτελεσματικότητα προώθησης των εθνικών μας προτεραιοτήτων και την εξασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Όταν η αντίκρουση τέτοιων πληροφοριών δεν εξασφαλίζεται από άμεσες απαντήσεις των αρμοδίων υπουργείων και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας δεν επενδύουν πολιτικό κεφάλαιο στην υποστήριξη της εθνικής πολιτικής και κυρίως του κυβερνητικού έργου, τότε προφανώς ο πολίτης απαιτεί περισσότερες διαβεβαιώσεις για συνεπή και επιτυχή πολιτική. Οι υπουργοί, όπως όλοι οι υποψήφιοι, ζητούν την επανεκλογή τους και προφανώς είναι υπόλογοι απέναντι στο εκλογικό σώμα. Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές κρίνονται για τη συνολική και επί μέρους διαχείριση της εντολής που έλαβαν από τον λαό και ιδιαίτερα οι υπουργοί για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου που τους ανατέθηκε, το αποτέλεσμα που επέτυχαν για τη χώρα και για την αποτελεσματική στήριξη του κυβερνητικού έργου.

* Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ.

Διαβάστε επίσης:

Εμφύλιες εκλογο-συγκρούσεις: Πόσο κινδυνεύουν τα «μεγάλα» κόμματα από τα όμορα «μικρά»

Σταθερή στις διεκδικήσεις της η Άγκυρα – Αμήχανος κατευνασμός από την Αθήνα

Ο Μητσοτάκης επιτίθεται στον Τσίπρα μέσω… Βαρουφάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:47