search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:28
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πλήρης αποτυχία της δυτικής διπλωματίας και το κενό που εκμεταλλεύεται η Κίνα

24.05.2023 06:00
kina rosia oukrania- new

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, κι αυτό δεν φαίνεται από τις απειλές που εκτοξεύει το Κρεμλίνο, αλλά από την ανάγκη που αισθάνθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να επιχειρηματολογήσει υπέρ της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ ισχυρίστηκε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος του πολέμου και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην άμυνα. «Βοηθούμε την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

Όταν οι πολιτικοί βάζουν στρατιωτική στολή

Σε πρώτη ανάγνωση η δήλωση Στόλτεμπεργκ είναι απάντηση στις προειδοποιήσεις Ρώσων διπλωματών, ότι η μεταφορά μαχητικών F-16 στην Ουκρανία εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Ωστόσο η σπουδή του Στόλτεμπεργκ να αποσυνδέσει τα κράτη-μέλη της συμμαχίας από τον πόλεμο δείχνει περισσότερο την ανησυχία που επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάιντεν υποστήριξε το πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16, τα οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε αμυντικές αποστολές. Κάτι όμως που μένει να φανεί στο πεδίο, καθώς οι Ουκρανοί έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα για να πλήξουν στόχους μέσα στη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις υποδείξεις Μπάιντεν έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή της στην … υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Ξέρετε, είναι πάντα το ίδιο: συζητάμε. Στην αρχή όλοι είναι διστακτικοί. Στο τέλος – με τα Leopards, με τα F-16 – η απόφαση έρχεται να εξασφαλίσει αυτή την στρατιωτική υποστήριξη, γιατί είναι απολύτως απαραίτητη», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζεπ Μπορέλ.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ πήρε αμέσως την σκυτάλη από τον Μπορέλ για να πει πως «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που σε κάποιο βαθμό μας δίνει τη δυνατότητα να παραδώσουμε τα τζετ σε κάποιο στάδιο». Διαβάζοντας προσεκτικά τη δήλωση και το «σε κάποιο βαθμό… σε κάποιο στάδιο», γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση με τα F-16 έχει απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα. Αλλά είναι ένα μήνυμα, με πολιτική βαρύτητα.

Στο μεταξύ η ΕΕ παραδίδει 220.000 βλήματα πυροβολικού και 1.300 πυραύλους στην Ουκρανία, με βάση το πλάνο που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο.

Εκτός γραμμής (και πάλι) η Ουγγαρία

Ωστόσο εκτός γραμμής ΕΕ βρίσκεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί απόδειξη «της αποτυχίας του κόσμου».

«Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Για μας, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν λύσεις στα πεδία των μαχών. Το ερώτημα δεν είναι ποιος εισέβαλε που… Το πιο σημαντικό θέμα για τη διεθνή πολιτική κοινότητα είναι να σώζονται ζωές, ιδιαίτερα αν είσαι πεπεισμένος, όπως εγώ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει κάποιος νικητής από αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Όρμπαν.

Κατά την άποψη του Ούγγρου ηγέτη η μόνη λύση στον πόλεμο είναι να συμφωνηθεί εκεχειρία, καθώς «είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει νίκη για τους Ουκρανούς στα πεδία των μαχών».

«Αντί να έχουμε μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο, θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση και να υποστηρίξουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Βίκτορ Όρμπαν, απαντώντας με τον τρόπο του στις δηλώσεις του Ζοζεπ Μπορέλ.

Η αναμενόμενη αντίδραση της Μόσχας

Στο μεταξύ από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι όσο πιο καταστροφικά όπλα παρέχονται από την Δύση στην Ουκρανία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για «μία πυρηνική αποκάλυψη».

Ο Μεντβέντεφ σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti έκανε τη δήλωση αυτή σχολιάζοντας την άρνηση του Κιέβου ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη εισβολή παραστρατιωτικών στο Μπέλγκοροντ. Όσα λέει το Κίεβο είναι ψέματα, είπε ο Μεντβέτεφ, αναφερόμενος στα γεγονότα του Μπέλγκοροντ, αλλά οι δηλώσεις του ήταν και μία σαφέστατη απάντηση του Κρεμλίνου στα όσα είπαν ο Στόλτεμπεργκ και ο Μπορέλ.

Πιο σαφής ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η παραχώρηση στην Ουκρανία σύγχρονων μαχητικών F-16 ενέχει «προφανή ρίσκα».

Το κενό που εκμεταλλεύονται οι Κινέζοι

Σε όλο αυτό το πολεμικό σκηνικό, σε επίπεδο ρητορικής και πρακτικής, ως μόνη φωνή λογικής ακούγεται η Κίνα, που εκμεταλλεύεται την ανυπαρξία της δυτικής διπλωματίας για να εμφανίζεται ως αξιόπιστος μεσολαβητής.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας, Λι Χούι, θα επισκεφθεί την Ρωσία, στις 26 του μηνα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, που επικαλείται ανώνυμες πηγές στην Μόσχα.

Ο Λι έχει επισκεφτεί ως τώρα την Ουκρανία, την Πολωνία, την Γαλλία και την Γερμανία και είναι ο πιο υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος που επισκέπτεται το Κίεβο μετά την ρωσική εισβολή.

Διαβάστε επίσης:

Ταϊβάν: Πέθανε η τελευταία επιζήσασα – σκλάβα του σεξ του ιαπωνικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κίνα: Εκτελέστηκαν τρεις παιδοβιαστές – Προσέγγιζαν ανήλικες μέσω διαδικτύου, τις απήγαγαν και τις βίαζαν

Βρετανία: Πέθανε ο Ρολφ Χάρις – Πρώην παρουσιαστής του BBC που είχε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:25