search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:21
MENU CLOSE

Πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης: Κροκόδειλος έμεινε έγκυος μόνη της

08.06.2023 16:09
krokodeilos-new
Πηγή: Pixabay

Επιστήμονες τεκμηρίωσαν την πρώτη περίπτωση «παρθενογένεσης» από κροκόδειλο που ήταν σε απομόνωση σε ζωολογική κήπο της Κόστα Ρίκα επί 16 χρόνια.

Ο θηλυκός κροκόδειλος γέννησε 14 αυγά στη φωλιά του το 2018 παρόλο που δεν είχε καμία επαφή με αρσενικό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιοποίησαν οι επιστήμονες. Παρόλο που η παραγωγή αυγών σε ερπετά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, το αινιγματικό είναι ότι για  πρώτη φορά ύστερα από τρεις μήνες επώασης  ένα από τα αυγά περιείχε ένα πλήρως σχηματισμένο έμβρυο κροκοδείλου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν στη μελέτη τους ότι δεν είναι ασυνήθιστο τα αιχμάλωτα ερπετά να γεννούν αυγά, παρά την απομόνωση από τα αρσενικά, αλλά είναι μη βιώσιμα και απορρίπτονται.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters, οι επιστήμονες γράφουν πως εξετάζοντας την γενετική σύνθεση του εμβρύου εντόπισαν αλληλουχίες DNA που δείχνουν ότι ήταν αποτέλεσμα προαιρετικής παρθενογένεσης ή αναπαραγωγής χωρίς τη γενετική συμβολή των αρσενικών.

Το πλήρως σχηματισμένο έμβρυο, το οποίο όμως γεννήθηκε νεκρό, διαπιστώθηκε πως ήταν θηλυκό. Το φαινόμενο της προαιρετικής παρθενογένεσης έχει τεκμηριωθεί σε ψάρια, πτηνά, σαύρες και  φίδια, αλλά είναι η πρώτη περίπτωση σε κροκόδειλο.

Στην περίπτωση αυτή το ωάριο ενός θηλυκού μπορεί να εξελιχθεί σε έμβρυο χωρίς να γονιμοποιηθεί από σπερματοζωάριο αρσενικού. Κατά τη δημιουργία του ωαρίου, ένα πρόδρομο κύτταρο διαιρείται σε τέσσερα κύτταρα. Από αυτά το ένα γίνεται ωάριο, και τα άλλα έχουν επιπλέον γενετικό υλικό. Ένα από αυτά δρα ως σπερματοζωάριο και συγχωνεύεται με το ωάριο για να το γονιμοποιήσει.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η προαιρετική παρθενογένεση μπορεί να είναι μία διαδικασία που παρουσιάζεται συχνότερα σε είδη που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, όπως στην περίπτωση αυτή είναι ο αμερικανικός κροκόδειλος – Crocodylus acutus.

Οι ερευνητές που μελέτησαν το φαινόμενο λένε ότι η παρθενογένεση στην Κόστα Ρίκα θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τους προγόνους των κροκοδείλων που ζούσαν στον πλανήτη κατά την Τρισική περίοδο, πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια.

«Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει γνώσεις για τις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες των εξαφανισμένων αρχόσαυρων, συγγενών κροκοδείλων και πτηνών, ιδιαίτερα των μελών της Πτεροσαυρίας και της Δεινοσαυρίας», γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς βλέπουν την Ελλάδα οι αναγνώστες του Guardian (photos)

Βραζιλία: Φωτογράφος απαθανατίζει τον Ιησού να «σηκώνει» το φεγγάρι στα χέρια του (photos)

Γαλλία: Σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή που ο δράστης επιτίθεται με μαχαίρι σε παιδιά (σκληρές εικόνες)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:21