Χατσαπούρι, γεωργιανές βαρκούλες ζύμης, με σπανάκι, φέτα και αυγό
Εξαιρετικά δημοφιλές στην Τουρκία και τη Γεωργία, το πεντανόστιμο αυτό παραδοσιακό ψωμάκι σε σχήμα βαρκούλας (khachapuri), γίνεται με ζύμη που θυμίζει πίτσα και γεμίζεται στο κέντρο του με τυριά, μυρωδικά και ένα εντυπωσιακό σπασμένο αυγό στην επιφάνειά του.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τη ζύμη
400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ (3 & 1/3 φλιτζανιού)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180 ml χλιαρό γάλα (3/4 φλιτζανιού)
180 ml χλιαρό νερό (3/4 φλιτζανιού)
5 γραμμάρια ξηρή μαγιά στιγμής (2 κουταλάκια του γλυκού)
7 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (2 κουταλάκια του γλυκού)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
150 γραμμάρια φρέσκα φύλλα σπανάκι
150 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
150 γραμμάρια φέτα, χοντροτριμμένη
150 γραμμάρια ανθότυρο ή ρικότα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
3 κρόκοι αυγών
Εκτέλεση
1. Αρχικά, ετοιμάστε τη ζύμη. Διαλύστε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήστε την στην άκρη για 10 λεπτά να δράσει, μέχρι να αφρίσει.
2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με το αλάτι.
3. Ρίξτε στο μπολ με το αλεύρι, το μίγμα της μαγιάς και συνεχίστε με το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη.
4. Προσθέστε το ελαιόλαδο και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να αρχίσει η ζύμη να αποκτά ελαστικότητα (περίπου γύρω στα 5 λεπτά ζυμώματος). Αν δείτε ότι χρειάζεται επιπλέον αλεύρι, ρίξτε τμηματικά μερικές κουταλιές της σούπας. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και υγρή αλλά να μην κολλάει πολύ στα χέρια σας.
5. Σχηματίστε μια μπάλα ζύμης, βάλτε την σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και αφήστε την σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, πατήστε την με τα χέρια σας, ξανασκεπάστε την και αφήστε την στην άκρη για άλλα 30 λεπτά.
6. Παράλληλα ετοιμάστε τη γέμιση, ζεσταίνοντας σε ένα σκεύος σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το λάδι. Σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό, βάλτε το σπανάκι και 1 πρέζα αλάτι και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και ψιλοκόψτε το. Ανακατέψτε το κομμένο σπανάκι, με τη μοτσαρέλα, τη φέτα και την ρικότα και αφήστε το μίγμα στην άκρη.
7. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C και χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πάρτε το ένα κομμάτι και ανοίξτε το πάνω σε μια λαδόκολλα σε οβάλ σχήμα, με πάχος περίπου 6 χιλιοστών. Ρίξτε το 1/3 του μίγματος των τυριών στο κέντρο της ζύμης και με τα χέρια σας σχηματίστε μια βαρκούλα, κυλώντας τις μακριές πλευρές της ζύμης πάνω από το τυρί και τσιμπώντας τη ζύμη στις άκρες Επαναλάβετε το ίδιο με τα υπόλοιπα 2 κομμάτια ζύμης
8. Μεταφέρετε τις λαδόκολλες με τις βαρκούλες σε ένα ταψί και ψήστε τις για 20-23 λεπτά. Βγάλτε τις από το φούρνο, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο με ένα κουτάλι, βάλτε τον κρόκο αυγού και συνεχίστε το ψήσιμο για 3-4 λεπτά. Γαρνίρετε κάθε χατσαπούρι με λίγο βούτυρο και ανακατέψτε το μίγμα με ένα κουτάλι λίγο πριν το φάτε και όσο είναι ζεστό.
Διαβάστε επίσης:
Ρολό κέικ με κρέμα τύπου στρατσιατέλα
Το ζουμερό και αρωματικό κέικ λεμόνι των Starbucks, με ελαιόλαδο